Tervahiihto yhteisö – rakkaudesta luontoon ja liikuntaan

Pyöritin 2000-luvun lopulla luomuruokarinkiä, johon Maija ja Jani kuuluivat ja kävimme Maijan kanssa joskus lenkillä ja siinä samalla keskustelimme viestinnästä. Myöhemmin Maijan ja Janin innostus Tervahiihtoa kohtaan ja toisaalta tarve saada lisää voimia tapahtuman järjestämiseen sekä heidän tapa tehdä työtä helpotti päätöksentekoani lähteä mukaan. Aloitin Tervahiihdossa viestinnän kehittämistehtävät yli kaksi vuotta sitten ”Rakkaudesta lajiin”.

Huippu-urheilijoilla ja valmentajilla, kuten Maija ja Jani, on inspiroivan tavoitelähtöinen, positiivinen, määrätietoinen ja kannustava tapa tehdä työtä. Asioita ei jätetä kesken, vaan ne viedään valmiiksi loppuun asti. Tämä asenne sopii erinomaisesti projektityöhön, mitä Tervahiihdon järjestäminen on.

Urheilijat ovat tottuneet asettamaan itselleen kovia tavoitteita ja työnteko tavoitteiden eteen on itsestäänselvyys, josta seuraa palkinto – ennemmin tai myöhemmin. Tämä on tärkeä ja inspiroiva oppi, jonka haluaisin jakaa mielellään myös muille. Toisaalta minä en ole urheilija, vaan enemmänkin hupiurheilija ja viestinnän asiantuntija, joka rakkaudesta viestintään ja tietojohtamiseen halusi tuoda osaamisen testattavaksi ja kehittymään Tervahiihto-yhteisöön.  Henkilökohtaisesti olen kokenut kovan työn vaatimuksen väitöskirjatyössä, jonka tekemiseen yksi vaadittava tekijä on sinnikkyys. Olin projektin alussa vielä kokonaan yliopistomaailmassa väitöskirjaa viimeistelemässä ja niinpä oli hyvä lyödä kädet saveen ja alkaa suunnittelemaan nettisivu-uudistusta, blogia, some-viestinnän kampanjoita, esitteitä ja sitä mikä on Tervahiihdon brändi.

Aloitimme määrittelemällä viestintämme arvot ja kulmakivet yhdessä. Arvot säätelevät kaikkea toimintaa ja valintoja ja niiden saaminen eloon ratkaisee minkä tahansa organisaation menestyksen. Vuonna 2015 määrittelimme että Tervahiihto rakentuu näiden peruspilareiden varaa:

 1. Iloa ja elämyksiä
 2. Hyvinvointia ympäri vuoden
 3. Erinomaisesti organisoitu hiihtotapahtuma

Inspiraatio urheilusta ja luottamus pohjana

Luottamus on kaiken toiminnan kulmakivi ja viestintä liittyy siihen aivan olennaisesti. Luottamusta meidän kykyyn ja haluun kehittää tapahtumaa on pitänyt kasvattaa systemaattisesti joka vuosi yleisön, mutta myös yhteistyökumppaneiden suuntaan.

Tervahiihtoa rakennetaan avoimeksi mediaksi ja yhteisöksi, jossa eri toimijat kohtaavat ja jossa voi kehittää esimerkiksi uusia palveluja ja testata tuotteita. Eli kaikki perustuu luottamuksen rakentamiseen ja tiedonjakamiseen yhteisössä. Rakennamme luottamusta seuraavien arvojen varaan:

 1. Kyvykkyys tapahtumajärjestämisessä
 2. Terveellisen elämän periaatteet
 3. Jatkuva nousujohteinen kehitys
 4. Iloa ja elämyksiä kestävyysharjoittelulla
 5. Rakkaus luontoon

Arvot tehdään eläväksi seuraavien ulottuvuuksien kautta

Sosiaalinen ulottuvuus

Kestävyysurheilun harrastajat jakavat usein saman elämäntyylin ja arvot. Useimmat saavat vaihtelua ja uusia treeni-ideoita kimppalenkeiltä ja nauttivat muiden samanhenkisten ihmisten tapaamisesta urheilutapahtumissa ja luonnossa. Tervahiihtoyhteisön jäsenet nauttivat luonnossa liikkumisesta ja itsensä haastamisesta ja rajojensa ylittämisestä. Ydin on Team Tervahiihto, johon kuuluu joukko Tervahiihtäjiä, joita kaikkia yhdistää rakkaus lajiin. Saamme iloa ja elämyksiä sekä hyvinvointia ympäri vuoden kestävyysliikunnan avulla.

CommsSquad innostaa sosiaalisessa mediassa

Tervahiihto käyttää Facebookia, Youtubea, Twitteriä ja Instagrammia viestintään hiihdon ystävien ja muiden sidosryhmien kanssa. Somessa tavoitamme jatkuvasti uusia yleisöjä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. CommsSquad ryhmään kuuluu sekä ammattilaisurheilijoita, hupiurheilijoita että urheilualan yrityselämän edustajia. Toiminta on pääasiassa virtuaalista. Suunnittelut tapahtuvat fb-ryhmässä, puhelimessa ja lenkillä.

Matkalla Tervahiihtoon -blogi tuo ihmiset, tapahtumat, suunnitelmat ja ideat julkisiksi ja näyttää että kuka tahansa voi oppia hiihtämään ja saavuttaa liikunnallisen elämäntavan.

Tuomme ihmiset yhteen paitsi verkossa, myös kasvotusten monissa eri tapahtumissa:

 • RullaTervahiihto 19.8.2017
 • Hyvinvointipäivä yliopistolla syyskuussa 2017
 • Matkalla Tervahiihtoon leiri Pikku-Syötteellä 8.-10.12.2017
 • Lasten Tervahiihto helmikuussa 2018
 • Kimppalenkit loka-maaliskuussa

– ja monet muut hyvinvointitapahtumat ja messut.

Mittaaminen apuna

Jatkuva pyrkimys parempaan suoritukseen, sitouttaminen, kuunteleminen ja yhteisön kasvattaminen ovat kaiken a ja o. Apuna tässä ovat mittarit ja jatkuva ympäristön luotaaminen ja arvojen tekeminen eläviksi.

Mitkä ne arvot siis olivatkaan? 🙂

 • Kyvykkyys tapahtumajärjestämisessä
 • Terveellisen elämän periaatteet
 • Jatkuva nousujohteinen kehitys
 • Iloa ja elämyksiä kestävyysharjoittelulla
 • Rakkaus luontoon

Kuinka hyvin saatte arvot elämään? Yhteisönrakentaminen tapahtuu samalla tavalla kaikissa organisaatioissa ja siihen myös yrityksen menestys perustuu. Ottakaa yhteyttä, jos näette että voisin auttaa myös teitä tässä asiassa.

t. Päivi

Toimitusjohtaja, Directora Oy 

Minä vuonna 2015 silloin kun vielä ehdin hiihtämään Tervahiihdossa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *