70KM HIIHTOKUNINGATTARET – TERVAHIIHTO 12.3.2016

Kuvassa Sinikka Jyväskylän Neljän Vuoren Hiihdon toimikunnan Juha Tuikkasen (oik.) ja Mika Paanasen (vas.) kanssa.

SINIKKA MUNUKKA, Neljän Vuoren Hiihto, Jyväskylä

PERINTEINEN N40 70KM VOITTAJA

AIKA: 4:18:11.2

Sinikan hiihtotausta ja harjoittelu

Olen hiihtänyt pienestä juniorista asti ja ollut aktiivikilpahiihtäjä aikuisikään saakka. Sen jälkeen olen osallistunut kuntoilumielessä muutamiin pitkän matkan hiihtoihin per vuosi. Ensimmäinen pitkä hiihto oli vuonna 1999 Pogostan Hiihto 70 km vapaalla tyylillä.

Kuntoa pidän yllä ympäri vuoden hiihdon lisäksi kesällä juoksulenkkien avulla, sekä kirkkovenesoutua harrastamalla. Sulkavan Soutu on ollut ohjelmassa 16-vuoden ajan.

Valmistautuminen Tervahiihtoon

Lähdöstä Tervahiihtoon ajatus tuli viikkoa ennen tapahtumaa mieheni Juhan (Tuikkanen) kautta. Olemme yhdessä käyneet paljon hiihtämässä pitkän matkan hiihtoja, mutta Tervahiihdossa emme ole aikaisemmin hiihtäneet. On hienoa käydä eri hiihtotapahtumissa Suomessa ja myös ulkomailla!

Valmistautuminen Tervahiihtoon meni tutun kaavan mukaan eli viikkoa ennen vähennän lenkkeilyä ja viikolla vähintään 2-3 päivää lepopäivää. Olen todennut, että edellisenä päivänä tulee syödä hyvin, kaksi lämmintä ateriaa. En erityisesti ruokavaliota muuta, vaan ihan tavallista ruokaa mitä normaalistikin syö. Pyrin 2-3 päivää aikaisemmin juomaan nestettä hieman normaalia enemmän. Tankkausjuomaa tai ihan tavallista urheilujuomaa.

Sinikan kokemus Tervahiihdosta 2016

Perinteisen ladut olivat oikein hyvässä kunnossa.  Reitti pituudeltaan hyvä, hieman jäin mäkiä kaipaamaan, kun on tottunut mäkisiin harjoittelumaastoihin Jyväskylässä tottunut. Toki on hienoa, että Suomesta löytyy erilaisia maastoja, se on aikamoinen rikkaus.

RitvaHeikkala

RITVA HEIKKALA, Kuivasjärven Aura

PERINTEINEN 70KM YLEISEN SARJAN VOITTAJA

AIKA: 4:26:41.6

Ritvan hiihtotausta ja harjoittelu tällä kaudella

Aloitin kilpahiihdon elämässäni ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Muutama aiempi startti pitkiltä matkoilta löytyy kyllä. Syksyllä laitettiin kalusto uusiksi ja käytiin hiihtoleireillä Vuokatin ensilumenladulla ja lapissa. Vuoden vaihteen jälkeen olen kiertänyt lähinnä oulun seudulla piirikunnallisissa ja kansallisen tason kisoissa. Hiihdän niissä kisoissa 35-vuotiaissa. Eniten pidän pitkistä lenkeistä Lapin laduilla. Tervahiihtoa edeltävänä viikonloppuna hiihdin Pertin hiihdossa ja viikko menikin siitä palautuessa.

Valmistautuminen Tervahiihtoon

Sukset minulle laittoi, niinkuin aina, koko uuden hiihtoinnostukseni tuki elämänkumppanini Markus. Valitettavasti hän itse sairastui juuri Tervahiihdon aattona ja itsekin pelkäsin sairastuvani. Nyt kurkku onkin aikas kipeä.

Ritvan kokemus Tervahiihdosta 2016

Tapahtumana pidin Tervahiihdosta, raskaasta kelistä huolimatta nautin hiihdosta, ennen kaikkea nautin siitä, että voimani säilyivät loppuun asti. Latu oli paikoitellen haastava hiihtää epätasaisuuden ja pehmeyden vuoksi, mutta sehän on kaikille sama. Niinkuin AfterSkissä totesin, onneksi on vuosi aikaa treenata niille viimeisille 14 kilometrille! 😀

Sini Alusniemi vapaan 70km yleisen sarjan voittaja

SINI ALUSNIEMI, Kangasniemen Kalske, Jyväskylän Pyöräilyseura ja Jyväskylän Kenttäurheilijat

VAPAA 70KM YLEISEN SARJAN VOITTAJA

AIKA: 3:05:18.3

Sinin massahiihtosesonki alkaa helmikuussa

Sinin esittely sekä harjoittelusta ja valmistautumisesta Tervahiihtoon kerrottiin blogijutussa juuri ennen Tervahiihtoa. Sen voi lukea täältä ja blogimme urheilijaesittelyn Sinistä puolestaan voi lukea täältä.

Helmikuussa todenteolla vauhtiin pääsevä massahiihtokausi tarkoittaa Sinille sitä, että pitkiä kisoja saattaa olla jopa viikon välein ja palautumiselle ei jää paljoa aikaa. Kauden käynnisti 20.2. Jämi 42, siitä viikon päästä 28.2. Finlandia, josta on kaksi viikkoa Oulun Tervahiihtoon 12.3. jota seuraa viikon päästä Vuokattihiihto 19.3. ja massahiihtokauden sinetöi Ukkohalla-Paljakka-hiihto 2.4.

Sinin kokemus Tervahiihdosta 2016

Hiihto oli vahvaa koko matkan. Suksi oli hyvä ja fiilis suorastaan kevyt. Etukäteistankkaus oli onnistunut ja auttoi jaksamaan loppuun asti.

Letkassa hiihtäessä tuntui, että olisi ollut voimia jopa vetää välillä porukkaa, jos keulille olisi päässyt nousemaan. Yksi kaatuminen sattui alkumatkasta laskussa, jossa esillä oli kivi ja jouduin hiihtämään letkaa 20 min ajan yksin kiinni, missä meni suotta energiaa, mutta palauduin tuostakin ihmeen hyvin saatuani porukan kiinni.

Kisajärjestelyt olivat ammattimaiset. Lähtöaluetta olisi hyvä kehittää mahdollisuuksien mukaan leveämmäksi ja reitillä olevia vähälumisia kohtia lumettaa tarpeen vaatiessa. Nyt oli pari pahaa isoa kiveä esillä laskuissa. Fiilis kisa-alueella ja maalissa mukava. Hyvät tarjoilut ja ruoka kisan jälkeen. Aikataulu oli erinomainen eli myöhästetty lähtö sopi minulle aikaista paremmin.”

Nina Mäki N40 vapaan 70km voittaja

VAPAA 70KM N40 VOITTAJA NINA MÄKI, Jämsänkosken Ilves

AIKA 3:35:55.1

Ninan hiihtoharjoittelu

Kisailin jo nuorena useissa liikuntalajeissa, en ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi, koska en ole osannut edes veteraani-ikään tullessa kilpailemista lopettaa. Minusta on tullut elämäntapaliikkuja. Liikun ja kisaan koska se on kivaa! Palkinnoilla, kanssakilpailijoilla tai sijoituksilla ei ole mitään merkitystä, tärkeintä on hyvä fiilis ja kokemus omasta hyvästä kunnosta. Paras palkinto onkin saapua hyvällä fiiliksellä ja hyvävoimaisena maaliin.

Kokemus Tervahiihdosta 2016

Tervahiihto janahiihtona on hiihtäjälle mielekäs tapa pitkien matkojen hiihtoon, kiitos tästä mahdollisuudeta! Tervahiihto 2016 sisälsi omalla kohdalla monenmoista mukavaa menoa: alkupuolisko leppoisasti ja kiireettömästi porukassa, puolimatkan spurttaus yrittäessäni roikkua liian kovassa seurassa ja loppumatkan taivallus ypöyksin omien ajatusten kanssa. Voimat riittivät hyvin loppuun asti, viimeisten nousujen valokuvaajille vielä jaksoi hymyillä, tottakai ! Maaliin päästyäni oli voittajafiilis !

Ensi vuonna uudestaan!

Onnea hiihtokuningattarille upeista suorituksista Tervareitillä ja tervetuloa uudelleen ensi vuonna! Silloin matkat ovatkin 50km ja 84km. 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *