Aikuisurheilija menee palautuminen edellä – XC Party Master Keijon periaatteet

Palautumisesta. Tämän päivä huippu-urheilussa tärkeintä on palautuminen. Kaikilla huipuilla ja ammattilaisilla on 24/7 aikaa treenata, syödä ja levätä. Onko niin, että se joka osaa levätä ja syödä oikein, on voittaja?

Kuntoilijalla kokonaiskuormitus syntyy treenistä, kotitöistä, työstressistä. Kuntoilijan paino ajoittain nousee ja se stressaa.. Töitä pitäisi tehdä ja naapurin Matti on kolme kiloa kevyempi ja juoksee mäen päälle 20 sekuntia nopeammin. Aletaan tiputtamaan painoa. Energiatasot tippuu, palautuminen hidastuu, taas on stressi ja paino nousee.

Kuntoilijan ei kannata kikkailla viimeisen kolmen kilon kanssa, jos haluaa pysyä energisenä, ja että kroppa ottaa treeniä vastaan.

Aamun fiilis kertoo paljon

Hyvä testi siihen onko palautunut löytyy aamun fiiliksestä: Tietoa palautumisesta voi vahvistaa erilaisin mittareiden avulla (älykello, Oura-sormus) tai tehdä perinteisen ortostaattisen kokeen.

Ylikunto vaanii aikuisurheilijaa

Itsellä on kokemus ylikunnosta ja se syntyi viikon hiihtoleirillä Oloksen ensilumilla v. 2008. Flunssasta oli juuri toivuttu ja siihen kunnon rääkki päälle, kun oli lomakin kerran varattu.

Leirin puolivälissä nousi lievä lämpö, jolloin ajattelin hiihdellä ihan hiljakseen. Kunnon kuume tuli viikon päästä, jonka jälkeen leposyke oli kaksi viikkoa öisin 70-80. Sydänfilmit ja totaali lepo. Se talvi oli siinä. Aika paljon opin. Nykyään flunssan jälkeen pidän kolme päivää lepoa ja vasta sitten kevyt treeni.

Suuret määrät ei hyödytä

Ikääntyessä palautuminen hidastuu ja treenimääriä on kuntoilijan turha nostaa pilviin, vaikka olisi aikaakin. Työssäkäyvälle kilpakuntoilijalle riittää, kun tekee 300-400h oikeita asioita. Huippuja ei kannata määrässä kopioida, mutta laadullisia treenivinkkejä heidän ohjelmista löytyy hyvin.

Itse täytän 50v. ja tavoitteena on hyvän toimintakyvyn ylläpito vielä 80-vuotiaana. Huoltava lihaskuntoharjoittelu on siihen tavoitteeseen tärkeä. Pienellä kuormalla, hermottavia liikkeitä ja taas palautumaan.

Palaudutaan. Keke.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *