Brhh… Kylymä! Mitä sitten?

Kylmässä harjoittelu vaikuttaa treenaamiseen monella tavalla:

  1. Ensinnäkin paksut vaatekerrokset saattavat lisätä merkittävästi energiankulutusta ja meno tuntuukin talvella usein raskaalta.
  2. Kylmä ilma jäähdyttää hengitysteitä ja elimistö luovuttaa hengitettäessä paljon lämpöä.
  3. Lisäksi kuiva pakkasilma kuivattaa limakalvoja. Kuivuminen ja jäähtyminen yhdessä laukaisevat keuhkoputkien sileän lihaksen supistumisen, jopa terveelläkin urheilijalla. Astmaatikoilla supistuminen vaikuttaa heikentävästi suorituskykyyn. Lisäksi allergiat ja infektiot heikentävät merkittävästi suorituskykyä.
  4. Kylmäaltistus heikentää lihasten ja nivelten toimintaa, mikä näkyy hienomotoriikan laskuna. Tämä voi lisätä vammautumisten määrää.
  5. Lisäksi paksut vaatekerrokset tekevät suorituksesta kömpelömmän ja oikeiden liikeratojen suorittaminen voi olla vaikeaa. Eli jos sinun lajisi kannalta on tärkeää harjoitella oikeita liikeratoja, kannattaa sitä tehdä erikseen vielä lämpimissä olosuhteissa. Tavallinen kuntoilija voi nautiskella täysin rinnoin liikunnasta myös teletapiksi pukeutuneena!

Vitikelillä eli kylmällä pakkaskelillä sukset ja sauvat narisevat hiihdettäessä. Toinen lumityyppi on hienojakoinen tuulessa pöllyävä lumi, joka on kuin hiekkaa. Yleensä kovalla pakkasella lumi on usein karkeaa ja varsinkin luisteluhiihdossa kitka lisääntyy. Samalla hiihtäjän energiankulutus kasvaa myös edellä mainituista syistä johtuen. Niinpä kannattaakin syödä hiilihydraatteja hieman normaalia enemmän, kun aiot harjoitella kylmässä.

Tässä vinkit:

  • Syö hieman normaalia enemmän hiilihydraattia, kun harjoittelet kylmässä.
  • Vaatetus on sopiva, kun alussa on hieman kylmä.
  • Juo lämmintä treenin aikana ja jälkeen.
  • Vaihda heti treenin jälkeen kuiva paita.
  • Varaa aikaa alkulämmittelyyn, jotta keuhkosi tottuvat kylmään.

KYLMÄSSÄ HARJOITTELU VOI OLLA MYÖS RISKI

Kannattaa kuitenkin aina kuunnella omaa kehoa ja sen jaksamista. Kylmässä korkealla sykkeellä harjoiteltaessa, yli 40 -vuotiaana miehenä on kymmenkertainen äkkikuoleman riski verrattuna naisiin ja alle 39-vuotiaisiin. Kaikista riskialtteimpia lajeja ovat kovalla sykkeellä tehty hiihto ja lumityöt. Myös lähisukulaisten aiemmat sydän- ja verisuonisairaudet ovat riskitekijöitä. Niinpä kaikista pahimmilla pakkasilla voisi riskiryhmässä olla parempi vaihtoehto huoltaa kalustoa ja suunnitella uusien hankintaa, kuin revitellä itsensä läkähdyksiin.

HYVÄ KUNTO AUTTAA

Periaatteessa mitä parempi kunto, sitä paremmin elimistö pystyy toimimaan ja tuottamaan lämpöä suorituksen aikana.

Lähteinä käytetty

Ojanen, Simo-Viljami (2014) Kehity Hiihtäjänä. Tekniikka, ympärivuotinen harjoittelu-välineet. Docendo.

Toukola, T., Hookana, E., Junttila, J., Kaikkonen, K., Tikkanen, J., Perkiömäki, J., … & Huikuri, H. V. (2015). Sudden cardiac death during physical exercise: Characteristics of victims and autopsy findings. Annals of medicine, (ahead-of-print), 1-6.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *