Fiilistellen kuntopohjaa ja hyvää oloa – pyöräilyvinkit kesätreeneihin

Pyöräily on erinomainen laji fyysisen kunnon ylläpitoon. Onko mikään ihanampaa kuin pyöräillä kauniissa kesäsäässä ilman aikataulupaineita? Luonnossa tutkitusti stressitaso laskee ja mieli lepää, mutta samalla kroppasi saa pyörän päällä hyvää peruskuntotreeniä talvea varten. On myös koukuttavaa, kun kehitystä tapahtuu nopeasti: Jaksat helposti yhä pidempään ja nopeammin, maastopyöräilyssä kivikot ja juurakot, joita arastelit alussa, menevät pian lentäen yli! Pian osaat vaativissa mäissä käyttää hyväksi oikeaa ajotekniikkaa sekä voimaa.

Maastopyöräily on monen hiihtäjän lempilaji kesäisin juuri sen vauhdikkuuden, hienojen maisemien, jännityksen, monipuolisuuden ja vaativuuden takia. Maastopyöräilijät ovat tunnetusti rentoa ja mukavaa porukkaa, joten kimppalenkeille on helppo mennä mukaan. Ryhmäajossa on monia hyviä puolia:

  • Saat uusia kavereita
  • Ajat lenkkisi erilaisilla tehoilla eri ihmisten kanssa
  • Opit uusia kiinnostavia reittejä
  • Matkan aikana on helppoa jutella: harrastus yhdistää ihmisiä erilaisista taustoista ja verkostot kasvavat.

Maastopyöräily on fyysistä voimaa, tasapainoa ja tekniikkaa vaativa laji, joka kannattaa aloittaa kohtuudella pitäen rinnalla myös muita lajeja. Keskivartalolihasten tulee maastopyöräilyssä olla kunnossa selkäsärkyjen välttämiseksi. Toisaalta maastopyöräilyssä korsetti tulee nopeasti kuntoon.

Lukkopolkimien avaamista kannattaa opetella, jotta ne saa auki nopeasti aina tarvittaessa.  Periaatteessa pyörä menee kaikkialle sinne, mihin on eturenkaansa saanut laitettua. Tasapainoilua, etu- ja takarenkaan pomputuksia voi harjoitella avoimella hiekkapihalla. Samalla saa tuntumaa jarruihin, pyörän käyttäytymiseen ja kehon sisäiset lihakset kehittyvät nopeasti.

Pyörän valinnassa tärkeintä on laatu. Pyörän ja sen osien tulee kestää harrastuksen mukana jo yksin turvallisuussyistä. Erityisesti rattaiden, ketjujen, kampien, takapakan ja vanteiden tulee olla laadukkaat. Laadukkaat osat kestävät vuosi toisensa jälkeen erityisesti, kun pyörää pestään ja huolletaan säännöllisesti. Myös renkaiden paineet on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Hyvän peruspyörän saa noin tuhannella eurolla. Myös hyvän käytetyn pyörän voi saada edullisesti. Arkiliikuntaan vain mielikuvitus on rajana pyörän tuunauksessa. Pääasia, että liikkumisesta nauttii.

Porukassa pyöräretkeily on mukavaa ja jutellessa matka taittuu puoleksi itsestään.
Tässä on ulkomaanmatkalla bongattu hauskasti tuunattu pyörä ilman jarruja. Mäkisessä Portlandin miljoonakaupungissa jarruton pyörä vaatii ajajaltaan ennakointikyvyn lisäksi toki myös kylmiä hermoja. ”My legs are my breaks!” – kommentoi pyörän omistaja.
Tällä pyörällä on arkiliikunta hauskempaa! Tämä käsinmaalattu kaunotar bongattiin Ulmissa, Saksassa.
Oulujoen latvavedet, neulaspolkuja, pyörässä krokotiilia muistuttava design. Kuka arvaa pyörän omistajan? 😉
Cyclo crossilla on hyvä ajella kesäisin sorateillä ja sekä pohjoisen talvessa cc on luottokumppani.
Priceless: Maastopyöräily tarjoaa unohtumattomia elämyksiä myös hiihtäjille.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *