Haastattelussa Morten Priks – vapaan 86km kuningas!

Miesten vapaan 86km kuningas Morten Priks maalissa. Kuva: Mika Ylitervo

Mikä mies on Morten Priks?

Olen kotoisin Virosta Otepäältä. Tulin muistaakseni vuonna 2009 opiskelemaan Muonion ammatiopistoon. Opiskelin autoalaa. Enemmän siellä keskityin kuitenkin hiihtämiseen kuin opiskeluun. Koulu kesti kolme vuotta ja siellä tapasin valmentajani Ilkka Luttusen. Tämän kolmen vuoden aikana kehityin hiihtäjänä kaikista eniten. Koulun jälkeen oli vuorossa yksi vuosi Virossa ja sen jälkeen olen ollut talvisin töissä Team Sportiassa Äkäslompolossa. Kesät olen asunut Virossa.

Mikä on suosikkilajisi?

Tietenki eniten tykkään hiihdosta. Aina kun pääsen pitkän kesän ja syksyn jälkeen hiihtämään, niin tulee mahtava fiilis! Kesällä harjoitteluni on rullahiihtoa ja juoksua. Lisäksi teen voimareenit salilla ja sauvarinnetreenejä. Juoksusta tykkään kyllä enemmän kuin rullahiihdosta. Pitkät lenkit hyvässä seurassa on ne mistä nautin eniten. Aina on helpompaa mennä lenkille kavereiden kanssa. Kesällä Otepäältä löytyy aina lenkkiseuraa.

Milloin aloitit hiihdon?

Olen aina hiihtänyt. Tosi pienesta asti on ollut talvella sukset jalassa. Pienenä poikana harrastin kesällä yleisurheilua ja kävin jalkapallotreeneissä. Jalkapallotreeneissä kävin ehkä kahtena kesänä. Yleisurheilussa huomasin pian, että minulla ei riitä nopeus ja voimat, mutta kestävyys oli hyvää. Koulun juoksukisoissa pärjäsin aina hyvin. Talvella hiihtäminen oli aina minun lajini.

Ketkä ovat eniten vaikuttaneet hiihtouraasi?

Eniten on vaikuttaneet isä ja äiti. Ei ne olleet mitään huippuhiihtäjiä, mutta kävivät aina hiihtokisoissa ja mie olin aina matkassa. Siellä oli aina hauskaa ja tykkäsin paljon hiihdosta. Isä ja äiti hommasivat minulle kaikki tarvittavat urheiluvälineet ja ovat aina tukeneet minua urheilijana. Sieltä kautta lähti urheiluhomma liikkeelle.
Otepään hiihtoseuran valmentajan Kalju Ojasten neuvoilla jatkoin treenaamista myöhemmin. Kehityin paljon, kun harjoittelin Kaljun kanssa. Silloin tehtiin monipuolista reeniä.

Sitten kun tulin Suomeen, tapasin Ilkka Luttusen. Hänen reeniohjelmat sopivat minulle hyvin ja hänen kanssa tuli urani parhaat hiihdot. Vieläkin treenaan hänen neuvoilla.

Paljon pitää kiittää Ounasvaaran hiihtoseuran manageria Harri Andersonia. Hän kutsui minut Ounasvaaran hiihtoseuraan ja on pitänyt hyvää huolta minusta. Iso apu on ollut Dmitri Smirnov kuka on tukenut minua Madshusen suksilla. Ja Team Sportia Äkäslompolon suksiguru Teemu Haavisto, joka on hionut minun sukset huippukuntoon. Suurin tuki on ollut kuitenkin perhe: isä, äiti, veli Keijo ja isän veli Aivo kuka on aina ollut minun suurin fani ja pikkusponsori.Olen tosi kiitollinen että olen päässyt urheiluhommaan mukaan. Urheilijaporukka on tosi mukavaa ja on tullut paljon kavereita sitä kautta.

Minkälainen oli ensimmäinen Tervahiihtokokemuksesi?

Eka Tervahiihtokokemus oli hieno. Voittajalla on helppo hymyillä! 🙂 Mutta matka oli raskas. Tosi nihkeä keli, mutta suksi toimi silti hyvin. Matkan aikana tapahtui aika paljon: Juoma jäätyi heti alussa ja sitte kyllä meinasin että maaliin ei pääse. Mutta onneksi oli aika usein huoltopisteitä, mistä sai juotavaa. Kiitos järjestäjät! Latu oli hyvässä kunnossa ja oli ilo hiihtää.

Morten hiihtää tässä vaiheessa letkassa toisena keltainen pipo päässään. Kuva: Mika Ylitervo

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on ensi kesälle?

Ensi kesän suunnitelmat ei ole vielä tarkkaan selvillä. Tekisi mieli vielä panostaa kunnolla treeneihin ja yrittää päästä Viron olympiakisajoukkueeseen.

Seurusteletko vai oletko sinkkumies?

Sinkkumies olen. Pitää parantaa tämä tilanne! 🙂

Ketkä ovat kovimmat kilpakumppanisi Suomessa?

Ari Luusua. Hänen kanssaan olen lyönyt vetoa, että kumpi on parempi keväällä Lapponia hiihtoviikolla. Panokset ovat isot! ?

T:Morten

mortenpriks2
Morten hiihtää toisena voimalaitoksen vierustaa pitkin. Kuva: Mika Ylitervo
hesejamorten
Tässä vaiheessa kilpailua Hese Palosaari (OHS) vielä johtaa Mortenin ollessa kakkosena. Kuva: AVI-Studio
Morten vauhdissa Tervahiihdossa 2017. Kuva: AVI-Studio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *