HIIHTÄJÄT TUTUKSI: vuorossa maratonhiihtäjä Heli Heiskanen

Matkalla Tervahiihtoon -blogissa tuomme esille kestävyysurheilun iloa ja elämyksellisyyttä, mutta teemme myös tunnetuksi Tervahiihtäjiä, jotka ovat sekä kilpaurheilijoita että kuntoilijoita. Tähän haastatteluun saimme kovan tekijän OHS:n kilpahiihtäjien ryhmästä eli Heli Heiskasen, joka hiihtää ensi kaudella italialaisessa Team Robinson Pet Shop Trainerissa.

HeliHeiskanen3

Kertoisitko meille kuka olet ja mistä tulet?

Olen kajaanilaissyntyinen, nykyisin Posiolla asuva maastohiihtäjä.  Lapsuuteni ja nuoruuteni olen viettänyt Kuusamossa ja isäni esimerkkiä seuraten innostuin maastohiihdosta siinä määrin, että laduilla tulee edelleen vietettyä hetki jos toinenkin. Nykyisin edustan Oulun Hiihtoseuraa, mutta historiasta löytyy edustusvuosia niin Kouvolan Hiihtoseurasta kuin Kuusamon Erä-Veikoista. Ammatiltani olen opettaja.

Oletko hiihtänyt tai aiotko hiihtää Tervahiihdossa?

Olen hiihtänyt Tervahiihdossa useamman kerran. Lukumääriä tosin ei kannata kysyä – olen huono pitämään kirjaa niistä. Tulevaisuudessa varmasti osallistun Tervahiihtoon, jos kisat sattuvat sopimaan aikatauluihini.

Minkälainen hiihtäjä olet ja minkälaiselta tuleva talvesi näyttää?

Olen suht monipuolinen hiihtäjä. Suurta eroa perinteisen ja vapaan hiihtotavan välillä minulla ei ole ja molemmat tyylit ovat minulle mielekkäitä. Hiihdän kisamatkoja sprintistä maratonmatkoihin, mutta eniten kehitettävää minulla on sprintin puolella.

heliheiskanen2

Miten harjoittelet kesällä?

Kesän harjoitteluni on monipuolista ja koko kehoa kuormittavaa. Perinteisten hiihtäjien harjoitustapojen (rullahiihto, sauvarinne, juoksu, voimaharjoitus yms.) lisäksi pyöräilen ja uin avovesiuintia. Treenien lisäksi teen kotona ympärivuotisesti erilaisia voima- ja taitoharjoitteita säännöllisen epäsäännöllisesti. Tällaisia harjoitteita ovat mm. Bosu-pallolla tehtävät tasapainohypyt ja lantionhallinnan harjoitteet sekä TRX-harjoitteet.

heliheiskanen7

Jos et olisi hiihtäjä, mikä olisi lajisi?

Todennäköisesti olisin juoksija. Kestävyysurheilu on aina ollut mielekästä.

Miten lataat akkusi parhaiten?

Rentoudun parhaiten nukkumalla pitkään ja nauttimalla luonnon rauhallisuudesta. Kaunis luonto ja hiljaisuus – siinä on kaikki tarvittava.

Heli rentoutuu mieluiten luonnon rauhassa.

Paras hetkesi urheilijana tähän mennessä?

Keväällä 2015 Rukalla SM-viestin pronssimitalin voittaminen. Kyseessä oli nimenomaan voitto, koska kyseessä oli yllätyspronssi Kouvolan Hiihtoseuralle.

Onko sinulla jotain onnea tuovia rutiineja ennen kisoja?

Ei erityisemmin ole. En ole taikauskoinen. Tärkeintä minulle on, että saan keskittyä ja valmistautua kisasuoritukseen ilman häiriötekijöitä, rauhassa. Juuri ennen starttia en yleensä ole kovinkaan puhelias.

Kuka tai ketkä ihmiset ovat eniten vaikuttaneet uraasi?

Heitä on useita enkä varmasti muista edes mainita jokaista. Isälläni (Seppo Heiskanen) on varmasti suurin rooli siinä, miksi ylipäätään aloitin harrastamisen.

Ensimmäisen valmentajani, Kauko Määtän, valmennuksessa opin harjoittelemaan kovaa ja sinnikkäästi. Uskon että Kaukon kanssa luotu harjoituspohja on yksi vahvimmista pilareista myös nykyhiihdossani.

Opiskellessani Oulun yliopistossa Raimo ja Mika Kontio huolehtivat suksistani ja opettivat myös minulle suksenhuoltoa. Ilman heidän apuaan moni treeni ja kisa olisi vaikeutunut keliolosuhteiden vuoksi.

Nykyisen valmentajani, Veikko Anttosen roolia ja vaikutuksia hiihtouraani ei sovi väheksyä. Parhaimmat hiihtosuoritukset olen tehnyt hänen opeillaan. Yhteistyötä olemme tehneet kesästä 2007 alkaen.

Tietysti suuri rooli hiihtourallani on aviopuolisollani, Esa Mursulla. Esan ja hänen vanhempiensa ansioista olen pystynyt satsaamaan vuosi toisensa jälkeen hiihtoon tietäen heidän tukevan täysin valintojani. Esan rooli hyvänä harjoituskaverina on korostunut vuosi vuodelta.

Mikä sinua motivoi kilpahiihdossa?

Itsensä kehittäminen. Kehitysaskeleet ruokkivat ja innostavat treenaamaan entistä paremmin. Tietysti liikunnan tuoma hyvä olo ja ystävyyssuhteet ovat myös tärkeitä.

HeliHeiskanen8

Miten motivoisit lapsia aloittamaan hiihtoharrastuksen?

Viemällä heitä monipuolisiin harrastuksiin, joissa on paljon kavereita. Kavereiden rooli etenkin pienillä harrastuksen jatkuvuuden kannalta on suuri. Ja lasten kanssa ehkä tärkeintä on luoda harjoitteet leikin ja hauskuuden kautta.

Helin rautaisen kunnon ja hiihto-osaamisen taustalla on useita hiihtoihmisiä. Myös miestänsä Mursun Esaa Heli pitää hyvänä treenikumppanina, jonka merkitys korostuu koko ajan enemmän.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *