Hossaan hosumatta – maastopyöräilijän fiilistelyretkikohde

Hossan upeat retkeilymaisemat ovat tulleet usealle tutuksi viime vuosina. Hossan kansallispuisto ihastuttaa harjumaisemilla ja neulaspoluilla, joita tuntuu jatkuvan loputtomasti. Kun vielä suurin osa maastoista menee upeiden vetten äärellä, voi sanoa että Hossa on yksi parhaimmista retkikohteista kestävyysliikunnan harrastajalle sekä kesällä että talvella. Hossaan kannattaa tulla kauempaankin, mutta päiväreissut onnistuvat ainakin 150 km säteellä.

Kaiken tämän hienouden takana on ollut kuitenkin taloudelliset investoinnit reittien suunnittelutyöhön, kunnostukseen ja merkintöihin. Vanhat sillat, pitkokset ja laiturit olivat jo tulleet elinkaarensa päähän, ja kiitos nopean päätöksenteon ja resurssien, reittejä on suunniteltu ja rakennelmia kunnostettu.

Tällä hetkellä Kuusamoon reittejä suunnitteleva ja tekevä Taneli Kaakinen on suunnitellut Hossan reitit muutama vuosi sitten. Taneli on kokenut maastopyöräilyaktiivi ja tuntee hyvin maastopyöräkohteiden vaatimukset eritasoisten pyöräilijöiden osalta. Tanelilla on hyvä käsitys Hossan ja Kuusamon reittien lisäksi myös Syötteen ja Oulun reiteistä ja kokemuksensa ansiosta mies oli nappivalinta myös Hossan reittien suunnitteluun. Kiitos Tanelin ja muun projektin henkilöstön, Hossasta löytyy nyt merkittyjä reittejä moneen tarpeeseen, eivätkä reitit todellakaan lopu kesken paatuneimmaltakaan polkijalta.

Tanelin mukaan maastopyöräreittien toteutus on ollut lopulta Hossan uudistusprojektissa kohtuullisen pieni osuus, mutta kuitenkin uuden merkityn reitistön myötä Hossa vetää matkailijoita kaukaa, ja se tuo kaivattua elinvoimaa alueelle. Maastopyöräilyä Hossan alueella Taneli kuvailee näin:

”Itse miellän maastopyöräilyn moderniksi eränkäynniksi ja kansallispuistossa ajaminen on retkeilyä parhaimmillaan. Ei mitään stravasegmenttien kellotusta ja sykkeiden vahtaamista, vaan nimenomaan oman itsensä lataamista, aistien vapauttamista ja ympäristön kokemista. Voi se silti olla fyysisesti haastavaa ja kestävyyskuntoa mittaavaa ja sitä se varmuudella onkin. Mutta ennen kaikkea retkeily Hossassa on elämyksien mahdollistamista itselle.”

”Suunnittelijan tehtävä oli  alussa selvittää maastossa eri reittivaihtoehdot, ja valita niistä oman näkemyksensä mukaan parhaat yhdistelmät erilaisille kohderyhmille. Hossasta löytyy nyt sopivia reittejä kaikille harrastajaryhmille.”

Hossassa riittää kirkasta vettä ja kauniita maisemia.

Tanelin tiukka jako maastopyöräilijätyypeistä 🙂

  1. Henkilöt, jotka eivät ole välttämättä ajaneet koskaan maastopyörällä tai eivät ole suuremmin vielä lajiin orientoituneet.
  2. MTB -basillin pureman saaneet, joilla on jo ajokokemusta, omat varusteet ja kalusto.
  3. He, joilla ei ole enää paluuta normaaliin elämään. 🙂

Polku Hossassa vie ajajaa kuin ajajaa runsain mitoin ja moneen suuntaan. Siellä on suureksi osaksi varsin helppoa neulaspolkua, jossa on osin juurakkoakin. Sitten löytyy harjuja, joissa saa punnertaa ylös ja aikanaan tullaan alaskin. Harjujen päällä kulkee sitten eritasoisia polkuja.

Upeita kohteita riittää

Kansallispuisto palveluineen on  lähdössä nyt kehittymään ja myös metsät muuttavat vähitellen muotoaan. Hossassa on runsaasti vanhaakin metsää, runsaasti kelopuita ja runsaasti myös tuulen- ja tykynkaatoja. Hossassa on myös paljon käsiteltyä metsää, koska retkeilyalueella on  voitu tehdä hakkuitakin. Muutamissa paikoissa on nähtävillä aika rajuja myrskytuhoja. Nelisen vuotta sitten syöksyvirtaus niitti rajusti metsää.

Hossassa hienoja harjuja riittää: puolenkymmentä erilaista harjua tulee heti kärkeen matkaan lähdettäessä. Lisänä tulee vielä värikallion alue kalliomaalauksineen sekä Ala-Ölkyn ja Julma-Ölkyn kanjonirotkoalueet. Vanhaa poronhoitoaluetta on myös alueella ja vanhimman erotusaidan rippeet ovat jostain 1800-1900 lukujen taitteesta. Pääsääntöisesti Hossassa aina liikutaan jonkun vesistön rantoja tai ranta-alueita pitkin.

Hossa on melojille loistava paikka ja samoin sukeltajille. Hossan Lumolla voi testata SUPpausta ja vuokrata fatbikeja. Sieltä löytyy myös pieni sekatavaramyymälä.

Majoitusvaihtoehtoja on useita tässä pienessä n. 40 hengen pitäjässä ja tulevaisuudessa niitä tulee olemaan entistä enemmän.

Retkellä ei kannata luottaa ainoastaan teknisiin välineisiin, vaan kannattaa pitää mukana myös karttaa ja opetella tietämään, missä milloinkin liikutaan. Yksinkin voi mennä, mutta yksin reissaamista emme suosittele kuin kokeneemmille kulkijoille.

Pyöräretkellä voi vaikka riipaista tulet ja hörpätä sumpit.

Hossan www-sivut

  • Polkujuoksu, melonta, MTB ja uusia kavereita!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *