Oma tili

Inspiroidu kirjoista kesällä – Lue Mastereiden kirjavinkit!

Osa Mastereista kuuntelee lenkeillä usein äänikirjoja ja muutenkin lukevat paljon. Tässä jutussa Mastereista Susanna Ylinen, Satu Kähkönen ja Päivi Lohikoski vinkkaavat kirjoista, jotka ovat vaikuttaneet heidän treenaamisensa ja inspiroineet kohti omannäköistään sporttielämää.

Satun suosikit

Juha Hulmi: Lihastohtori I ja II

Juha Hulmi on kerännyt Lihastohtori kirjasarjaan näyttöön perustuvia suosituksia lukijalle helposti lähestyttäviin kansiin. Kirjasarjan ensimmäisessä osassa puhutaan voimaharjoittelun perusteista. Toisessa osassa taas käsitellään tutkitun tiedon hyödyntämistä päivittäisessä harjoittelussa ja siitä palautumisessa. Ravinto ja lepo kulkevat mukana koko kirjasarjan läpi alleviivaten, ettei kehitystä tapahdu, jos kokonaisuus ei ole hallinnassa. Vaikka voimaharjoittelua käytetään esimerkkinä, kirja tarjoaa paljon pohdittavaa kestävyysurheilijoille.

Kestävyysurheilussa on tavoitteena kehittää itseään ja hyvin perustellut vinkit ovat varmasti kaikille tarpeen. Kirjat ottavat hyvin kantaa täydellisyyden tavoitteluun. Liiallisuuteen tarkkuuteen panostamalla saattaa saada vain negatiivisia vaikutuksia.

Parhaassa tapauksessa kirjojen lukemisen jälkeen tuntuu, että perusasiat ovat kunnossa. Tällöin harjoittelu kehittää ja oman tuntuman mukaan voi vielä keskittyä asioihin, jotka tuntuvat auttavan parhaiten kohti tavoitteita.

Kirjasarjan tärkeimmät opetukset keskittyvät humpuukin tunnistamiseen. Nykyisin sosiaalisessa mediassa mainostetaan reippaalla etunojalla uusia treeniohjelmia, ruokavalioita ja lisäravinteita. Liikunta-alalla toimii myös suuri joukko valmentajia ja yrityksiä, jotka perustavat toimintansa tiettyyn koulutukseen tai sertifikaattiin. Kirjasarjan jälkeen ei ainoastaan osaa suhtautua varauksella kunto-ohjelmiin, vaan myös pohtia mikä on itselleen parasta ja tarpeellista.

Dean Karnazes: Ultramaratoonari

Sain Karnazesin kirjan käsiini joskus lukioaikoina kärsiessäni pahasta ylikunnosta, jonka seurauksena pohdin suuntaa urheilulleni. Lapsesta saakka olin ihaillut ultrajuoksua ja toivonut omien matkojenkin pidentyvän tulevaisuudessa. Tämä kirja vahvisti ajatusta merkittävästi. Kirja on sinänsä kevyttä ja viihdyttävää luettavaa, mutta minuun sillä oli suuri vaikutus.

Kirja kertoo tavallisesta miehestä, joka 30-vuotiaana löytää juoksemisen oudon mielijohteen seurauksena. Mies hurahtaa nopeasti ultrajuoksuun, ja kirja on pullollaan hienoja kuvauksia toinen toistaan hurjemmista juoksukilpailuista.

Kirjassa juostaan useissa vaativissa ja kuuluisissa tapahtumissa, kuten Western States ja Badwater. Lisäksi juostaan maraton etelänavalle ja kilpaillaan yksinään joukkueille tarkoitetussa kilpailussa, jonka pituus on 320 km.

Itseeni suurimman vaikutuksen teki kohtaus, jossa päähenkilö juoksi loputonta tyhjää tietä ja tilasi tienvarteen hurjan annoksen ruokaa pizzeriasta. Siinä oli ultrajuoksu kiteytettynä, vapaus, paljon yksinäistä tyhjää tietä ja tasapainoilua energian riittävyyden kanssa.

Olen lukenut kirjan uudemman kerran juostuani itsekin useamman ultramatkan. Kun ymmärrys lajista on parantunut, joudun olemaan eri mieltä muun muassa kirjassa esitettyjen harjoitusmetodien kanssa. Kirjan päähenkilö kertoi juoksevansa jopa useamman lenkin työpäivän aikana ja tinkivänsä yöunista, jotta treenit tulevat tehtyä. Ihmisten kestokyky on erilainen, mutta en  suosittele kyseistä toimintaa kenellekään. Kaikesta huolimatta kirja oli hieno ja mukaansatempaava myös toisella lukukerralla.

Susannan suosikit

Villi vaellus

Villi vaellus kirja lietsoo retkikuumetta. Kirja kertoo Cheryl Strayedistä, joka vaeltaa legendaarisella Meksikon rajalta Kanadaan yltävällä Pasific Crest Traililla 100 päivän ajan. Kaikki ei mene ihan putkeen, rinkka on alkumatkasta turkasen täynnä, mutta sisukas nainen ei vastoinkäymisiä pelkää. Etenkin reittikuvaus teki vaikutuksen ja herätti kiinnostuksen pidemmille vaelluksille.

Miksi juoksen?

Karo Hämäläisen Miksi Juoksen -kirja puolestaan kertoo kirjailijan kasvutarinan juoksijaksi ja ultrajuoksijaksi. Karo ei ole omaksunut liikuntaa lapsuudessa ja nuoruudessa, vaan saa opetella juoksemista toisinaan myös kantapään kautta. Juoksukuume vaan kasvoi! Toimii myös äänikirjana 👍.

Aivovoimaa – Näin vahvistat aivojasi liikkumalla

Aivovoimaa – Näin vahvistat aivojasi liikkumalla (Anders Hansen). Kirjassa asiaan perehtynyt lääkäri kertoo, mistä liikunnan yhteydet aivojen hyvinvointiin johtuu. Millaista treenin tulisi olla, että maksimoit aivojen hyvinvointia? Kirjassa syvennytään useisiin erilaisiin tutkimuksiin, ja valoitetaan aivotutkimusta. Kirjasta saat lisää syitä pysyä liikkeessä!

Päivin suosikit

Luin talvella Thomas Walkerin Unen voiman ja se avasi silmiä monella tavalla sekä liikunnan että tietotyön näkökulmasta.

Unen määrä ja laatu vaikuttavat aivan kaikkeen ihmisen elämässä, elintoimintoihin, aineenvaihduntaan, aivojen  toimintaan, palautumiseen, muistiin ja luovuuteen. Unenpuute on myös monen sairauden taustalla. 

Tässä kirjassa kerrotaan yleistajuisesti uusimman kansainvälisen unitutkimuksen tuloksista. Unitutkimus on tieteenalana vasta alussa ja huikeita löydöksiä on tullut esiin ja tulee koko ajan.

Onko työpaikallasi, kotona tms.empatiakyvyttömiä töksäyttelijöitä? Miten nämä ihmiset nukkuvat? Niinpä. Univaje vähentää empatiakykyä, lisää loukkaantumis- ja vammariskiä ja paljon muuta.

Tämän kirjan jälkeen unen merkitys elämän prioriteeteissa nousee entisestään.

Suunta vaisto – Minna Kaupin tarina

Tässä on jokaisen urheiluhipin Raamattu. Oman kehon kuuntelu, rakkaus lajiin,  rento heittäytyminen tunteella tekemiseen toi Minnalle tulosta. Ei mittareita eikä tiukkoja ohjelmia.

Kirjassa kerrotaan myös vakavista terveysongelmista ja ihmissuhdevaikeuksista, jotka Minna päättäväisellä luonteellaan on selvittänyt. Lukijaa jää mietityttämään, miten rakkaus    miesten huippusuunnistajaan Ikoseen, buustasi tai toisaalta rajoitti Minnan uraa. Varmasti oikeaa vastausta ei ole. Minnan huikea ura oli hänen näköisensä: oman persoonan, lahjojen, ihmissuhteiden ja kovan työn lopputulos.

Jos haluat vahvistusta oman polun kulkemiseen ja omannäköisen elämän rakentamiseen, voi tämä toimia inspiksen lähteenä.

Kunnianhimoisten vanhempien on myös hyvä pohtia, että milloin oma toiminta tukee ja milloin haittaa lapsen menestystä. Minnan kotona luotiin loistavat puitteet ja mahdollistettiin menestys ilman pakkopullan makua ja painetta.

Leiripaikat täyttyvät – ilmoittaudu nyt Syyskemuihin ja Ski Campille!

[metaslider id=5893]

Ski Campilla 11.-13.12. mukana Matti Heikkinen

[metaslider id=6114]