Juurihoitoa ja kiviterapiaa maastopyörillä

Pyöräily on erinomainen laji fyysisen kunnon ylläpitoon, samalla saat raitista ilmaa ja voit ihailla kauniita kesämaisemia. Luonnossa tutkitusti stressitaso laskee ja mieli lepää, mutta samalla kroppasi saa pyörän päällä hyvää treeniä. On myös koukuttavaa, kun kehitystä tapahtuu nopeasti: Kivikot ja juurakot, joita arastelit alussa, menevät pian lentäen yli! Vaativissa mäissä osaat käyttää hyväksi oikeaa ajotekniikkaa sekä voimaa.

Pyörän valinnassa tärkeintä on laatu. Pyörän ja sen osien tulee kestää harrastuksen mukana jo yksin turvallisuussyistä. Erityisesti rattaiden, ketjujen, kampien, takapakan ja vanteiden tulee olla laadukkaat. Laadukkaat osat kestävät vuosi toisensa jälkeen erityisesti, kun pyörää pestään ja huolletaan säännöllisesti. Myös renkaiden paineet on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Hyvän pyörän saa noin tuhannella eurolla. Myös hyvän käytetyn pyörän voi saada edullisesti.

Kike ja Sakke kävivät kokeilemassa maastopyöräilyä Jani Oravamäen johdolla Iinatin ja Hiirosen poluilla. Kiitos InterSport Joutsensillan, miehet saivat erinomaiset varusteet kokeiluunsa ja jopa Kiken 195cm pitkä reilusti yli satakiloinen varsi löysi sopivan menopelin alleen. Sopiva kypäräkin löytyi etsiskelyn jälkeen. Sakke sai alurunkoisen Focuksen.  Juomapullot laitettiin vielä kyytiin ja niinpä matka alkoi. Sykemittarit huitelivat mukavissa lukemissa jo pelkästä innostuksesta. 🙂

InterSport

Sakke ajoi lukkopolkimilla, mutta Kike meni peruspolkimilla. Lukkopolkimilla polkiessa pyörällä pääsee paljon huimemmista paikoista kuin koskaan olisi uskonut! Voimankäytön lisäksi lukkopolkimien hyvä puoli on myös siinä, että niiden avulla aloittelijan jalka asettuu polkimelle oikein. Hyvällä polkemistekniikalla saa ajamiseen  vauhtia myös kammen noustessa ala-asennosta.

Kiken ja Saken kanssa ajeltiin juurakkoisia polkuja ja kohtuullisen vaativia kivikoitakin ja todella komeasti taittui matka ensikertalaisilta! Ellinmaan mäkireitillä tehtiin tehotreeni, joten ylämäkiin poljettiin kunnolla vauhtia ja alamäissä sai nauttia kunnon kyydistä. Maija ja Jani kehottivat miehiä säätelemään kehon painoa oikealla tavalla ylä- ja alamäissä,neuvoivat oikeaa  käsien asentoa sekä vaihtamaan ajoissa pienempää vaihdetta silmään.

kiketykittää
”Pienempää vaihdetta silmään!”

 

kikejamaija2
Loistavasti menee!

Keskivartalolihasten tulee maastopyöräilyssä olla kunnossa selkäsärkyjen välttämiseksi. Toisaalta maastopyöräilyssä korsetti tulee nopeasti kuntoon. Laji on fyysistä voimaa, tasapainoa ja tekniikkaa vaativa laji, joka kannattaa aloittaa kohtuudella pitäen rinnalla myös muita lajeja.

Lukkopolkimien avaamista kannattaa opetella, jotta ne saa auki nopeasti aina tarvittaessa.  Periaatteessa pyörä menee kaikkialle sinne, mihin on eturenkaansa saanut laitettua. Minikeulimista kannattaa harjoitella niin, että rengas nousee helposti 10-20 cm. Tasapainoilua, etu- ja takarenkaan pomputuksia voi harjoitella avoimella hiekkapihalla. Samalla saa tuntumaa jarruihin, pyörän käyttäytymiseen ja kehon sisäiset lihakset kehittyvät nopeasti.

sakkepolkee
”Kuusi kierrosta Ellinmaalla, helppo nakki!”

 

pävejamuut
Ruuhkaa mäessä

Maastopyöräily on monen hiihtäjän lempilaji kesäisin juuri sen vauhdikkuuden, hienojen maisemien, jännityksen, monipuolisuuden ja vaativuuden takia. Maastopyöräilijät ovat myös rentoa ja mukavaa porukkaa, joten kimppalenkeille on helppo mennä mukaan. Ryhmäajossa on monia hyviä puolia:

  • Saat uusia kavereita
  • Ajat lenkkisi erilaisilla tehoilla eri ihmisten kanssa
  • Opit uusia kiinnostavia reittejä
  • Matkan aikana on helppoa jutella: polku on rehellinen ja kaikille sama.
Koko poppoo
Mahtava treeni! Kiitos InterSport Joutsensilta ja extrakiitos Janille sparrauksesta!

 

”Loistava fiilis” -kommentoi blogitiimi!

 

Kiitos upeista kuvista Mika Ylitervolle!

Pyöräilyvinkkien lähde: olli.miettinen.blogspot.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *