Katse eteenpäin – Kusti Kittilän välitilinpäätös

Blogissamme vieraskynäilee tällä kertaa Kusti Kittilä,  Tervahiihdon kaksi kertaa putkeen voittanut Oulujoen latvavesien kestävyyshirmu. Miten on kausi mennyt tähän saakka ja mitä on tähtäimessä?

Kusti Tervahiihdon maalissa V70 voittajana 12.3.2016.

Hola!

Hiihtokausi lähenee puoliväliä ja nyt onkin paikallaan tehdä pientä välitilinpäätöstä. Asetin keväällä hiihtokauden tavoitteeksi Lahden MM-hiihtojen 50km vapaalla. Nyt voin kuitenkin todeta, että tuo tavoite on alkukauden tulosten valossa heitettävä vesakkoon ja kehitellä uusi maali kevättalvelle, jotta kilpailutoiminta pysyy jatkossakin mielekkäänä.

Alkukauden kisat ovat tarjonneet sinällään kelvollisia tuloksia, mutta todellisuudessa vauhti ei todellakaan ole ollut kansainvälistä. Vaikka saalistin syystalven FIS-hiihdoista voittoja ja TOP 3 sijoituksia, niin todellisuus konkretisoitui viimeistään Jämin Suomen Cupissa. Siellä kansallinen kärkemme näytti mallia maailman cup tason vauhdista, josta itse jäin selvästi.

Keho ei vain ole reagoinut harjoituksiin toivotusti ja kunto ei siten ole lähtenyt nousemaan odotusten mukaisesti. Eniten ongelmia aiheuttaa vapaan hiihtolihaksiston tukkoisuus, joka aiheuttaa flegmaattisia kisasuorituksia. Vähemmälle panostukselle jäänyt perinteinen hiihtotapa puolestaan näyttää kulkevan aiempaa selvästi paremmin. Syitä voi tilanteeseen etsiä peilistä ja harjoituspäiväkirjaan kertyneistä merkinnöistä. Pitänee silti antaa itselle vähän armoa, sillä koviin tavoitteisiin pyrkiminen vaatii kovia keinoja myös harjoittelussa. Nyt syksyn treenisessioissa mentiin pari askelta liian pitkälle kuormituksen kanssa, eikä keho toipunut siitä kunnolla kisakauden alkaessa. Muutaman viikon kevennetty harjoittelu ja uudenlaisten harjoitusärsykkeiden mukaan ottaminen auttanee tilanteeseen, mutta isojen tavoitteiden kannalta auttamatta liian myöhään.

Tässä muutaman päivän källäileenä Jämin Suomen Cupin jälkeen kevään tavoitteet alkavat kirkastumaan. Jos kaikki hiihtokuviot toteutuvat täydessä mittakaavassa, niin kevään kohokohdat tulevat olemaan seuraavat.

  • Sotilaiden MM-Hiihdot Olympiamaisemissa Sotschissa
  • SM-hiihdot Kontiolahdella ja Ainiovaaralla.

Venäjän reissu tarkoittaa samalla sitä, että Tervahiihto jäänee pois tällä kertaa kalenterista. Venäjällä onkin luvassa perinteisesti erittäin kovatasoinen hiihtokisa, joten kauden aikana kovaa kyytiä saa maistella muuallakin, kuin Saariselällä. Kaikkiaan ihan kelpo kalenteri tuohon kolmen pääkisan runkoon rakentuu, vaikka pientä tyhjyyttä tavoitteiden karkaaminen aiheuttaa. Onneksi oikea talvi ja hienot hiihtokelit näyttävät pitävän hyvin otettaan Tervareitin latvavesillä, joten mieli ja treenifiilikset pysyvät korkealla. Pienestä apatiasta huolimatta jatketaan hommia ja treenejä. Keskimäärin harjoittelu kehittää aina, kunhan varmistaa riittävän palautumisen.

t. Kusti

Yksi vastaus artikkeliin “Katse eteenpäin – Kusti Kittilän välitilinpäätös”

  1. Miten voimapuoli on painoosi nähden kunnossa? Kova kestävyysharjoittelu syö voimaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *