Oma tili

Kevättä pukkaa – miten kannattaa harjoitella?

Kevätaurinko antaa energiaa ja hyvää mieltä, ja niinpä pitkillä laturetkillä kannattaakin luoda jo hyvää pohjaa tulevalle harjoituskaudelle.  Mikä sen hienompaa kuin meren- tai järven jäällä aurinkolasit päässä hiihtely? 🙂 Lumien sulettua ei rullahiihtoonkaan kannata kirmata liian aikaisin, vaan mieluummin laittaa vaikkapa lenkkarit jalkaan ja kirmata juoksemaan. Mitä kuntoilijan ja kilpakuntoilijan kannattaa siis ottaa huomioon harjoittelussaan tässä vaiheessa kautta? Valmentaja Hannu Kaikkonen Mediterapiasta vastasi muutamiin kysymyksiimme kevätharjoittelusta.  

Auringonpaiste ja monet Koillismaan hiihtotapahtumat kutsuvat hiihtäjiä laduille! Harjoittelua lumella kannattaa tehdä mahdollisimman pitkään.

Miltä kuntohiihtäjän/kilpahiihtäjän kuntokäyrä näyttää yleensä tähän aikaan vuodesta?

Pitkä kausi ja tärkeimmät tapahtumat alkavat olla takana, joten useimmilla on paras terä laskusuunnassa. Kalenterissa on vielä tarjontaa huhtikuulle; esim. Lapponia hiihtoviikko ja Koillismaalla ja Torniojokivarressa useita kisoja pääsiäisen aikaan. Osa hiihtäjistä löytää parhaan vireensä vasta Vappuviikolla, kun harjoittelua on alettu keventää. Tämä ilmiö kannattaa painaa mieleen tulevaisuutta ajatellen.

Mitä harjoittelussa kannattaisi ottaa huomioon huhti-toukokuussa?

Kilpailukauden päätteeksi kannattaa hyödyntää lumiolosuhteet viimeiseen saakka, vaikka kausi onkin jo takana ja kesäharjoittelu on mielessä. Joka kevät maantiellä näkyy rullahiihtäjiä, vaikka vieressä on hyvät keväthanget. Siirtymäkaudella treenaillaan ilman tavoitteellista ohjelmaa, mutta täysin liikkumatta ei ole järkevää loikoilla viikkokausia. Toukokuun puolenvälin paikkeilla olisi hyvä päästä taas säännölliseen harjoittelurytmiin.

Miten kuntotesti tukee harjoittelua ja motivaation ylläpitoa?

Pitempiaikaisen seurannan kannalta kuntotesti tulisi ajoittaa aina samaan vuodenaikaan. Yleisesti hiihtäjät testaavat itsensä keväällä ennen kesäharjoittelun käynnistämistä ja /tai loppusyksyllä ennen lajiharjoitteluun siirtymistä. Tavoitteellisesti harjoitteleville kuntotesti antaa varmuutta harjoittelun toteuttamiseen oikeilla tehoalueilla. Uusintatesti puolestaan kertoo mahdollisen kuntomuutoksen eli onko harjoittelulla saavutettu toivottuja tuloksia. Hannun vastaanotolla on mahdollista tekaista testit omalla pyörällä tai vaikka hiihtäen.

Miten kesällä kannattaa harjoitella?

Kesäkuukaudet ovat hiihtäjän peruskuntokautta ja silloin pääpaino on peruskestävyysharjoittelussa. Tehoharjoittelua ei kuitenkaan kokonaan saa unohtaa; kerran viikossa on suositeltavaa tehdä tehokkaampi harjoitus. Viikon tehoharjoitus onnistuu hyvin vaikkapa iltarasteille osallistumalla. Lajinomaisuutta ei myöskään saa unohtaa eli osa treeneistä kannattaa tehdä rullasuksilla, sauvakävelynä tai sauvarinneharjoituksina.

Hannu IsoHoo Kaikkonen on kokenut valmentaja, jonka koulutustausta on monipuolinen. Hannu on liikuntafysiologi, LitM, European MSc on Sports Coaching. Lisäksi hänellä on kuntotestaus- ja valmennuskoulutus sekä työterveyshuollon pätevyys.

Mediterapian valmennukset

Hannu suosittelee kuntotestejä varsinkin kiireisille ihmisille, jotka haluavat saada eniten hyötyä lenkeistä. Hannulta saa lisäksi räätälöityjä juuri sinulle sopivia askelmerkkejä ensi kesän harjoitteluun eli Mediterapia Sportin palveluihin kuuluu testien lisäksi myös valmennuspalvelut. Yhteistyössä Tervahiihdon kanssa toteutamme erilaisia valmennuspaketteja tulevaan Tervahiihtoon valmistautuville. Rokuahan on kesäisin polkujuoksijoiden ja maastopyöräilijöiden paratiisi. Videolla mallina polkee Kyösti Soini omalla läskipyörällään Mediterapian tiloissa. Haluaisitko kokeilla testiä omalla pyörälläsi?