Oma tili

KORVAAVA HARJOITTELU OSA 2: Uinti

Anu Junnila ohjasi Sakarille ja Kimmolle uintiharjoituksen. Anu on yksi Matkalla Tervahiihtoon -projektin asiantuntijoista Vieraskynässä. Anu vastaa myös yhdessä miehensä Lasse Seppäsen kanssa Matkalla Tervahiihtoon -valmennuksista.

Uiminen on tehokas treenimuoto, joka harjoittaa monipuolisesti koko kehoa. Erityisesti se kehittää kestävyyskuntoa ja lisäksi samalla muun muassa muokkaa selkää ja kiinteyttää käsivarsia.

Jos kehon paino tuottaa liikaa kuormaa nivelille, uiminen voi olla sinulle paras liikuntamuoto. Vedessä ei tule tärähdyksiä eikä painetta nivelien päälle. Uiminen ei myöskään rasita niveliä, mikäli olet toipumassa jostakin vammasta. Esimerkiksi hiihtäjälle ja juoksijalle uiminen on hyvä tapa liikkua palautumispäivinä. Keho saa tällöin mukavasti vaihtelua ja nivelet saavat kevyempää kuormitusta, verrattuna hiihdon ja juoksun lajiharjoitteluun.

Uiminen on monipuolinen ja melko edullinen harrastus. Treenivaihtoehdot ovat rajattomat, kun on kyse uimisesta. Voit esimerkiksi uida eri tekniikoilla ja nopeuksilla. Heti alkuun kannattaa kuitenkin hankkia hyvät uimalasit. Saat lisää monipuolisuutta harjoitteluun käyttämällä uinnin apuvälineitä: uimalautaa, räpylöitä, lättäreitä, bullaria ja snorkkelia.

Vedessä virkistyy, sinun ei tarvitse olla ammattilainen kokeaksesi uimisen hyödyt. Mikäli uintitaito ei houkuttele veteen, kannattaa rohkeasti hakea oppia tekniikkakouluista, joita järjestetään myös aikuisille ryhmissä tai hankkia oma henkilökohtainen valmentaja uintitekniikan harjoittelemiseen. Näin saa ihan uuden ulottuvuuden uimiseen ja vedessä liikkumiseen. Nauti vedestä!

2015_08_074

 

Sakke hallitsee uinnin perusteet. Rinta- ja vapaauinti sujuvat, mutta rytmityksessä ja tekniikassa on kehittämistä. Sakke totesikin: “Uinti on tosi raskasta!” Uinnin raskaus johtuu väärästä rytmityksestä ja liukuvaiheen puuttumisesta.

Vapaauintiin Sakke sai seuraavia ohjeita:

  • Harjoitellaan oikeaa hengityskulmaa puhallusharjoituksilla altaan päädyssä. Happi otetaan sivulta siten, että katse kiertää sivulle ja toinen silmä pysyy veden pinnan alla.
  • Harjoittelussa voidaan hyödyntää jalkojen väliin laitettavaa bullaria, joka helpottaa vartalon kiertoa sekä kannattaa uimaria. Samalla saadaan rauhoitettua uintirytmiä ja liukua uimiseen sekä käsikulmat käden tullessa veteen oikeaan linjaan.
  • Treenataan piiskamaista potkua laudalla potkien, potku lähtee lantiosta saakka.
  • Harjoitellaan vapaauintia ottaen happea joka toisella käsivedolla niin, että hengittäminen sujuu sekä vasemmalta että oikealta puolelta. 

  2015_08_072

Rintauinnissa harjoiteltiin rytmitystä:

->potkulla pinnan alle

->liuku

-> käsivedolla pintaan.

Potkun oikea liikerata haettiin siten, että potkuja tehtiin altaan reunalla ja/tai uimalaudalla.

Anun tyylinäyte oikeaoppisesta rintauinnista

Kimmolla on hallussaan uinnin alkeet. Taustalla on ikävä uintikokemus lapsena, mikä rajoittaa vielä tekemistä. 

2015_08_073

Kimmon kanssa lähdettiin liikkeelle vesipelon voittamisesta. Erilaisilla harjoitteilla opeteltiin luottamaan siihen, että vesi kantaa. Jännitystä lievennettiin ja rentoutta tekemiseen haettiin seuraavilla, sopivasti asteittain etenevillä harjoituksilla:

  • Veteen puhaltaminen/hengittäminen altaan reunalta kiinni pitäen ja laudalla
  • Liukuminen ja liu’un aikana veteen puhaltaminen, kellunta.

Kimmo sai läksyksi toistaa treenejä useasti, vähän kerrallaan vesijuoksuharjoituksen lomassa. Kimmo sai tehtäväksi harjoitella myös kotona veteen hengittämistä.

 

 

Uintikärpänen puraisi toden teolla Sakkea, mikä käy ilmi hänen toteamuksestaan:  “Olo kyllä ihan huippua, kun sai opastusta.” Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia vesipetoja Sakarista ja Kimmosta kehkeytyykään!