Kun hiihtäjästä syntyi polkujuoksija: haastattelussa XC Party Master Jonne Seppänen

Yksi asia johtaa aina toiseen. XC Party Master Jonne on ollut mukana XC Partyn yhteisössä aina sen alkuvaiheista Tervahiihdon viestintätiimin jäsenenä ja kilpahiihtäjänä nykyiseen businessatleettipolkujuoksijan rooliinsa. (Mahtava yhdyssana btw! 🙂   Viime kesänä Jonne edusti menestyksekkäästi XC Partya KK:lla, Himoksella, Pyhällä ja Vaarojen maratonilla. Kehitys on ollut nopeaa ja meno vahvaa, sitä myöten on syttynyt palo kehittymiseen uudessa lajissa.

Ruoka on toinen Jonnen intohimo kestävyysurheilun lisäksi, niinpä on luontevaa jutella Jonnen kanssa ruokailun ohessa. Tässä haastattelu menneestä kesästä ja tulevan talven tavoitteista.

Mitä kesä 2019 antoi sinulle?

Panostin ensimmäistä kertaa vähän enemmän juoksemiseen, ja olikin mukava havaita selkeää kehittymistä edellisvuoteen verrattuna. Hyvät onnistumiset esimerkiksi ensimmäisellä ultralla Karhunkierroksella ja kauden päätöskisassa Kolilla antoivat mahtavan lisämotivaation panostaa entistä enemmän juoksuun ja tavoitella kehittymistä itselle uudessa lajissa juoksijana. Toivottavasti jo ensi kesänä on mahdollista kamppailla entistä tiukemmin kärkisijoista! Kokonaisuudessaan kesä tarjosi hienoja kokemuksia uusissakin kisamaastoissa ja sain hyvät juoksukaverit niitä jakamaan.

Miten olet kasvanut ja kehittynyt urheilijana viimeisen kahden vuoden aikana? Mentaalisesti?

Mentaalisesti tärkein anti on ollut kestävyysurheilukuplan puhkaiseminen. Elämässä on paljon muutakin hienoja asioita, joista on pystynyt nauttimaan paremmin tavoitteellista urheilua unohtamatta. Tätä kautta on löytynyt myös sopiva tasapaino elämän eri osa-alueiden välille, mikä ainakin toistaiseksi on tarjonnut myös rohkaisevia tuloksia urheilupuolelle.

Fyysisesti?

Fyysisesti tekemiseen on löytynyt osittain mentaalisen kehittymisen kautta sopiva tasapaino vaikeiden vuosien jälkeen. Kokonaisrasitusta osaa huomioida paremmin, ja tarvittaessa uskaltaa jättää treenin tekemättä jos ei jaksa tai fiilis ei ole kohdillaan.

Mikä polkujuoksussa kiehtoo?

Polkujuoksussa kiehtoo fyysinen raastavuus, teknisen osaamisen vaatimus ja luontoliikunta. Vauhdikkaan juoksun lisäksi kisasta riippuen isojakin ylämäkiä täytyy jaksaa kiivetä, ja heti sen perään kipittää esimerkiksi rakkakivikkoa alas jalat hapoilla. Monipuolinen kokonaisuus ja toisaalta alkukantainen simppeli etenemistapa houkuttelevat vahvasti tällä hetkellä!

Ketkä ovat kovimmat polkujuoksijat tällä hetkellä?

Keskitytään kotimaisiin tähtiin, joista haluaisin miehistä nostaa esille Ansion Henrin ja Simpasen Juuson. Henrin aikuisiällä saavuttama kehitys on hieno tarina, joka luo uskoa vielä omiinkin kehittymismahdollisuuksiin, jos tahto riittää. Kovaa mies menee, mutta toivottavasti ensi vuonna on taas selkä vähän lähempänä.
Juuson tekemisessä ihailen päättäväisyyttä ja lajille omistautumista, ja kehityskin on ollut sen mukaista. Hienoja kisoja tulossa näiden tähtien kanssa!
Naisista nostetaan esille meidän tiimin XC Party Masterit Maija ja Susanna, jotka tekevät kisasta toiseen varmaa jälkeä.

Mitkä ovat sinun vahvuudet polkujuoksussa?

Yksi oma vahvuus on vankka kestävyyspohja, joka on hankittu kymmenen vuoden määrällisesti kovalla hiihtoharjoittelulla. Seuraava tavoite on hyödyntää tämä perusta ja rakentaa sen päälle juoksuun vaadittavia ominaisuuksia. Eiköhän tuosta aika voittava yhdistelmä saada! Olen myös huomannut, että kykenen teknisesti juoksemaan vaativiakin osuuksia vauhdikkaasti muihin nähden, vaikka en omaa kyvykkyyttä mitenkään erityisen hyväksi itse kyllä luonnehtisikaan.

Mitä lähdet tavoittelemaan seuraavaksi?

Tavoittelen seuraavaksi juoksemisen helppoutta ja rentoutta. Käytännössä tavoitteena on rakentaa hyvän kestävyyspohjan päälle vauhdikkaan juoksun vaatimia ominaisuuksia ja juoksuvoimaa.

Kuvasit itseäsi businessatleetiksi muutama vuosi sitten. Mitä se tällä hetkellä sinulle tarkoittaa?

Business athlete on ehkä hyvä termi kuvaamaan elämäntapaani. Käytännössä se tarkoittaa tavoitteellisen urheilun ja vaativan työn yhdistämistä molempien osakokonaisuuksien oppeja ristiin hyödyntäen. Urheilijan tavoitteellinen, kurinalainen ja jatkuvan kehittymisen mentaliteetti antaa paljon työelämään, ja toisaalta kahden vaativan ”lajin” välillä tasapainottelu ja pienen perfektionistin kurissa pitäminen vaativat paljon itsensä johtamisen osaamista. Tällainen paletti siis; vierivä kivi ei tunnetusti sammaloidu!
Pieni suorittaja minussa siis asuu, mutta en koe sitä häiritseväksi, koska tykkään saada asioita aikaan näkyvin tuloksin, ja enkä varsinaisesti stressaa mistään.

Mikä on tulevan talven suunnitelmasi?

Talvella on tarkoitus hiihtää myös kilpaa, mutta tavoitteena on myös edistää juoksuhommia ensi kesän koitoksia ajatellen. Mielenkiintoinen talvi siis tulossa!

Miten yhdistät työn ja urheilun? Miten huolehdit riittävästä palautumisesta?

Aikaisetkaan aamuherätykset ja aamutreenit ennen töitä eivät tuota ongelmia. Iltapäivällä pyrin lähtemään treenaamaan välittömästi töiden jälkeen samalla vauhdilla.
Pyrin suunnittelemaan päivän tehokkaaksi paketiksi, jonka vuoksi iltaisin jää hyvin aikaa rentoutua ja tehdä muita juttuja. Joustava työaika ja etätyömahdollisuus antavat myös hyvin tilaa päivien suunnittelulle. Palautumisesta huolehdin hyvillä 8h yöunilla.

Instapäivityksesi herkullisista ruoka-annoksista on huomattu: Mitä ruoka sinulle merkitsee?

Aktiivinen elämäntapa vaatii luonnollisesti paljon energiaa, joten ravinnolla on merkittävä rooli jaksamisessa. Energiatarpeen lisäksi minussa on herännyt pieni ruokahifistelijä. Omalla kohdallani se tarkoittaa erilaisten makuelämysten kokeilua ja ruoanlaiton laajentamista perinteisen ja hyväksikoetun, mutta tavallisen makaronilaatikon ulkopuolelle. Seuraava kulinaristinen tavoitteeni on opetella paistamaan pihvi.

Miten löydät kemufiiliksen kaamoksessa?

Mikä kaamos? Luonto tarjoaa koettavaa ympäri vuoden, ja pimeä antaa hyvän mahdollisuuden vaikka jännille lamppulenkeille metsän siimeksessä.

Jonne XC Party verkkovalmennusten yhteislenkittäjänä

Jonnen vetämille lenkeille pääsee Jyväskylän seudulla osana tammikuussa alkavia verkkovalmennuksiamme.
Kiitos Jonne ja loistavaa hiihtokautta!
Kuvaaja: Himos, Antti Saarimaa
Jonne Seppänen, Tervahiihdon kuningasmatkan vapaan tyylin voittajana maaliskuussa 2019. Kuva: Mikko Halonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *