KUN KOKO PERHE URHEILEE – hauskuutta ja pilkettä silmäkulmaan!

tihinen4

Motivaatio -blogisarjassa esittelemme tällä kertaa liikunnallisen Tihisen perheen. Heistä Kati -äiti, Ermo -isä, setä Alpo, sekä sisarukset Jenni ja Jaakko osallistuivat viime keväänä Tervahiihtoon. Kysyimme äidiltä, että millä konsteilla lapset saadaan kasvatettua liikunnalliseen elämäntapaan. Katin salaisuus lasten liikuntamotivaation herättämiseen ja ylläpitämiseen on:

”Tarvitaan vanhempien esimerkki sekä hyvät ja tarkoituksenmukaiset liikuntavarusteet. Varsinkin hiihdossa luistavat sukset ja hyvä hiihtopuku ovat tärkeitä. Suksivalinnoissa olemme luottaneet Mikael Väliheikin ammattitaitoon ja perheen isä on voitelumestarimme.

 Koko perheen monipuolinen liikkuminen motivoi kaikkia perheenjäseniä. Kun ulko-ovi käy ja joku lähtee lenkille, on muiden vaikea jäädä sohvalle makaamaan. Monesti Hannu-eno on innostanut meitä kaikenlaisiin urheiluhullutuksiin. Mökillä Hannu on järjestänyt mm. Teräsmieskisoja, juhannusrasteja ja -juoksuja sekä 2km avovesiuintia. Yllytyshullujen mukaan houkuttelu ei ole ollut vaikeaa! Liikuntaan pitää liittyä hauskuus ja pilke silmäkulmassa -meininki.”

Lisäksi sisarukset Jenni 16v ja Jaakko 19v antoivat äidin kanssa pienen haastattelun, jossa kertoivat hiihtoharrastuksestaan ja pienestä positiivisesta keskinäisestä kisailusta. Molemmat asuvat Muhoksella, mutta syksyllä Jaakko muuttaa Seinäjoelle opiskelemaan ja Jenni aloittaa lukion Oulussa.

 

Miksi harrastatte hiihtoa?

Jaakko: Hiihto on kuningaslaji. Se on tarpeeksi monipuolinen ja haastaa koko kehoa. Hiihto monesti merkitsee meidän perheessä myös kaikkien yhteistä aikaa ja siitä tulee hyvä fiilis.

Jenni: Minua motivoi ajatus lenkinjälkeisestä fiiliksestä ja tavoitteet, joita kohti pyrkii.

Miksi osallistuitte Tervahiihtoon?

Jenni:  Olin pidemmän aikaa haaveillut osallistuvani Tervahiihtoon, sillä isä, äiti ja veli olivat sen hiihtäneet. Toki kiinnosti tietää oman kunnon senhetkinen taso ja itsensä haastaminen on aina ollut kivaa. 😀

Jaakko: Halusin parantaa edellisvuoden aikaani, koska pelkkä matka ei tuntunut enää tarpeeksi kovalta haasteelta. Lähdin voittamaan isäni ja setäni Tervahiihdossa. 😉

Mikä teitä motivoi treenaamaan?

Jaakko: Tavoitteena on mahdollisimman hyvä kunto sisältäen hyvän lihaskunnon sekä hyvät kestävyysominaisuudet. Ympäri vuoden pidän ohjelmassa punttireeniä, uintia, jonkin verran juoksua, talvisin hiihtoa sekä satunnaisesti pallopelejä.

Jenni: Haluan, että treenaaminen pysyy aina mukavana juttuna, ei pakkopullana. Minuakin kiinnostaa treenaamisessa monipuolisuus ja haluan, että liikunta säilyy elämäntapana. Ympäri vuoden juoksua, kävelyä, kehonpainoharjoittelua, satunnaisesti kuntosalilla käyntiä ja pyöräilyä. Talvisin tietenkin tulee pääasiassa hiihdettyä. Eniten motivoivat tavoitteet ja kehittyminen.

Mikä vie motivaation?

Jaakko: Oikeestaan tällä hetkellä muuttokuviot, työt sun muut vie ihan liikaa aikaa. Pitää jaksaa miettiä, miksi treenaa.

Jenni: Aika ajoin se on koetuksella, mutta kyllä se motivaatio sieltä yleensä on takaisin tullut, pitää vaan muistaa mitä tavoittelee ja mennä sitä kohti.

Tihiset
Liikunnallisessa Tihisen perheessä hiihto ei ole koskaan pakkopullaa, vaan tapa viettää aikaa yhdessä. Siinä sivussa kasvaa kova kunto. Jenni hiihti viime keväänä vain 16 -vuotiaana Tervahiihdon 70km aikaan 4:38!

Miten te näette perheenjäsenten roolin motivoinnissa?

Jaakko: Monesti lähden mukaan hiihtämään, vaikka en olisi aikaisemmin aikonut, koska kaikki muutkin lähtee. Ollaan Jennin kanssa aina kilpailtu kaikesta. Pienestä pitäen on punnerrettu ja vedetty leukoja kilpaa. Kisattiin myös, että kumpi osaa ensin seistä käsillä tai ajaa ykspyöräsellä. Ihan kaikesta maan ja taivaan väliltä, ja sitä sitte tehtiin niin kauan että opittiin ja sitte sai kuittailla toiselle.  Monesti lenkin loppuvaiheilla toinen heittää että ”kumpi eka tuolla?” ja sitte tykitettään ihan sata lasissa molemmat. Eihän se pikkusysteri oikeen pärjää, mutta kovasti yrittää ainakin. 🙂

”Ollaan Jennin kanssa aina kilpailtu kaikesta. Pienestä pitäen on punnerrettu ja vedetty leukoja kilpaa. Kisattiin myös, että kumpi osaa ensin seistä käsillä tai ajaa ykspyöräsellä. Kilpaillaan ihan kaikesta maan ja taivaan väliltä.”

Miten vanhemmat voivat vaikuttaa hiihtoharrastukseen?

Jenni: Panostamalla urheiluvälineisiin, olemalla itse esimerkkinä ja opettamalla lapsi pienestä pitäen liikkumaan säännöllisesti. Välineisiin panostus on tärkeää etenkin kun on hiihdosta kyse.

Osallistutteko ensi talvena Tervahiihtoon?

Jaakko: Maybe, maybe. 😉

Jenni: Ehdottomasti! Pisin matka on jälleen kerran tähtäimessä!

Tervetuloa jälleen yhtä suurella joukolla hiihtämään Tervahiihtoon! Löytyykö muita perheitä haastamaan Tihiset? 🙂

Tihiset8
Tihisen perhe oli hyvin edustettuna Tervahiihdossa. Juha tosin ei ole tätä sukua.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *