Laitasaaren Veto – vahva urheiluseura Tervahiihdon takana!

Laitasaaren Veto on yleisseura, jonka lajeihin kuuluvat hiihto, suunnistus, hiihtosuunnistus sekä yleisurheilu. Vuonna 1947 perustettu yleisseura liikuttaa kaikenikäsiä ihmisiä lapsista aikuisiin ympäri vuoden. Laiven jäsenmäärä on noin 140. LaiVe täyttää pian 70 vuotta.

Tunnetuin Laitasaaren Vetoa edustanut urheilija lienee Senja Nuolikivi (o.s. Pusula), joka osallistui kolmiin Olympialaisiin ja kaksiin MM-hiihtoihin 60- ja 70-luvulla. Senjan kovimpiin saavutuksiin kuuluvat myös viisi SM-kultaa Laivea edustaen.

Hiihto

Tänä päivänä Laiven viikottaisissa hiihtoharjoituksissa kirmaa noin kaksikymmentä 5-12 -vuotiasta hiihtäjän alkua. Tammi-helmikuussa pidettävään lasten hiihtokouluun osallistujien määrä yleensä tuplaantuu. Laiven talven hiihto-ohjelmaan jo perinteisesti kuuluvat kynttilähiihdot, Tour de Muhos -sarjahiihdot, Hippohiihdot sekä kunnanmestaruuskisat. Tervahiihdon jälkeen merkittävin hiihtotapahtuma lienee piirikunnalliset Koivu ja Tähti -hiihdot.

Hiihdon vanhoja kulta-aikoja tykätään Muhoksella edelleenkin muistella. Muhoksella 70- ja 80-luvulla hiihdetyt kuulut Puistohiihdot muodostuivat jo perinteeksi, mutta hiipuivat 80-luvulla. Muhoksella on nähty aikanaan todella kovan luokan hiihtäjiä kuten Juha Mieto, Harri ja Marja-Liisa Kirvesniemi, Helena Takalo ja Asko Autio. Katsojiakin kisat houkuttelivat aikanaan pari-kolme tuhatta.

Vain 15- vuotias Heini Niva hiihti 12.3.2016 Tervahiihdossa upeasti 3. sijalle 37km perinteisellä tyylillä.

Suunnistus ja hiihtosuunnistus

Tänä päivänä Laiven eniten seuralaisia liikuttava laji on suunnistus, jonka talvisesta muodosta, hiihtosuunnistuksesta Aleksi Karppinen on saavuttanut jopa nuorten MM-kultaa. Nykyisin Ikaalisten Nousevaa Voimaa suunnistuksessa ja SK Pohjantähteä hiihtosuunnistuksessa edustava Laiven kasvatti lienee yksi tulevaisuuden suunnistuksen suurimmista nimistä. Aleksi on myös kovan luokan hiihtäjä.

Aleksi Karppinen, Kalevan Rastiviesti 2015, kuva: Reijo Turusenaho

Muhoksella on pitkät perinteet myös suunnistuskilpailujen järjestämisessä. Viimeisen vuosikymmenen ajalta ehdottomasti suurimmat kilpailut pidettiin Muhoksen Tupussa, kun 59. Kalevan Rastiviesti lähes viidensadan suunnistajan voimin kesällä 2015 suunnistettiin. Vuotuiseen suunnistuksen huipputapahtumaan Jukolan viestiin Laivesta saadaan aina joukkue kasattua. Venlojen viestissä naisia on mukana yleensä 3-4 joukkueen verran.

Martta Väisänen, 8, Koivu ja Tähti -rastit 2016, kuva: Reijo Turusenaho

Laiven suunnistustoimintaan kevään ja kesän aikana kuuluvat suunnistuskoulut lapsille ja aikuisille sekä muutamat Oulurastit. Suunnistuksen kansalliseen kilpailutoimintaan ja Oulurasteille laivelaiset osallistuvat ahkerasti.

Yleisurheilu

Tänä päivänä yleisurheilu on Laiven lajeista pienin. Urheilukentän kunnostuskaan ei ole saanut yleisurheilubuumia Muhoksella nousuun. Josko juoksuradan päällystäminen sen tulevaisuudessa aikaan saisi? Tämän päivän yleisurheilutoiminta Laivessa pohjautuu kestävyysurheiluun. Laive järjestää tyypillisesti neljät sarjamaastojuoksukilpailut kahden piirikunnallisen juoksukilpailun, Muhosjuoksun ja Mettäperän lenkin, lisäksi.

Yksi Laiven kovimpia viime vuosien yleisurheilusaavuksia on Miika Lotvosen 12. sija vuonna 2015 Kalevan Kisojen 3000 metrin estejuoksussa. Miika hiihtää edelleen myös kilpaa KEV:n riveissä, joskin Miikan kovimmat urheilusuoritukset ovat tulleet Puolustusvoimien sotilasurheilukilpailuista.

Muhos-juoksu 2014, kuva: Reijo Turusenaho

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *