Oma tili

Lajislangitesti – osaatko puhua kestävyysurheilijaa?

Ajotassu tai mono syönnillään

Kun treenissä tai kisassa on vahva olo.

Bonkki

Sippi, rättiväsynyt, tulee seinä vastaan. Esiintyy mm. brevet tai pitkänmatkan pyöräilijöiden slangissa.

FTP

Tehoperusteisessa harjoittelussa käytetään 6- tai 7-portaista jaottelua, joka perustuu FTP:n eli kynnystehon käyttöön. Se vastaa korkeinta keskitehoa, jota pystytään pitämään yllä yhtäjaksoisesti tunnin verran.

Teho kuvaa sitä, miten nopeasti työtä tehdään. Mitä suurempi voima ja mitä suurempi liikenopeus eli kadenssi, sitä enemmän ajaja tuottaa voimansiirron kautta takapyörälle siirrettäviä watteja. Mitä nopeammin ja suuremmalla välityksellä poljinliikettä tekee, sitä nopeammin pyörä liikkuu.

Hiihtoniilo

Innokas kuntohiihtäjä, retkihiihtäjä ja ihminen, jonka elämäntapa on hiihto. Hiihtoniilo miettii jatkuvasti, milloin olisi seuraava hiihtoretki ja olisiko latukone ja ajanut.

Hapotus

Hapottaminen tarkoittaa, ettei pystytä liikkumaan vain hapen avulla. Happi lihaksistossa ei riitä, ja elimistöön alkaa kertyä kuona-aineita, joita elimistö ei kykene huuhtelemaan pois. Uloshengitysilman hiilidioksidin määrä kasvaa suhteessa hapen määrään. Kuntotestissä sormenpääverinäytteestä määritetään veren laktaattipitoisuutta, ja kansankielellä puhutaan maitohapoista.

Happojen huuhtelu

Happojen huuhtelussa urheilijan elimistöön syntynyttä kuonaa poistuu. Silloin saadaan työmäärään nähden riittävästi happea, ja kuona-aineiden kertyminen on hallinnassa. Happojen huuhtelu onnistuu alamäissä tai vauhtia pudottamalla.

Höntsä

Mukavuusalueella ajoa tai juoksua kivoissa maisemissa, kivalla porukalla tai yksin

Kleebu

Johannes Hösflot Kläbon hiihtoyylin myötä tullut juoksunomainen  ylämäkihiihto. Sillä saadaan suksen alle kova hetkellinen paine, jolla saadaan pito paremmaksi. Pitoa tarvitaan vähemmän, jolloin alamäessä vauhti kasvaa.

Kantata, pakittaa

Kisassa hyytyminen, kisan jälkimmäisellä puoliskolla tapahtuva vaihdelaatikko-ongelma

Laittaa pitkiä puita uuniin

Vaihtaa lenkillä tai kisassa kovalle kaasulle eli pistää lisää pökköä pesään ja vauhtia.

Laulu laulettu ja linnut ruokittu

Kaikki annettu.

Loppettijyrä

Marathonhiihtäjä, yleensä keski-ikäinen tai sen ylittänyt mieshenkilö.

Monttu

Ylikuormitustila, ylirasitustila tai alipalautuminen johon urheilulääkäri Arja Uusitalon mukaan joutuu 60-80% kuntoilijoista tai urheilijoista jossain vaiheessa uraansa. Monttu on henkisesti synkkä paikka, jossa fyysinen kunto on romahtanut, tilanteeseen nähden liiallisen rasituksen tuloksena. Monttua kannattaa varoa.

MTB -sanasto

On ihan oma maailmansa! 🙂 Kannattaa tutustua vaikka täällä.

Nakit ja muusi

Totaalihyytyminen treenissä tai kisassa

Olla köysissä

Kisassa hyytyminen

Olla jojossa

Yhteislenkillä tai kisassa välillä hieman tippuu muiden vauhdista, mutta kuroo eroa kiinni aina uudelleen.

Pikkukova

Kuntoilijoiden ja kilpaurheilijoidenkin yleinen perusvirhe harjoittelussa. Pikkukovassa sorrutaan jatkuvaan aerobisen kynnyksen molemminpuolin tapahtuvaan treeniin, jolloin kuormitus huomaamatta kasvaa ja kehitys pysähtyy tai kääntyy laskuun.

Pistää läski tummumaan

Pitkä rasvanpolttolenkki juosten tai hiihtäen. Myös muu itsensäkurittaminen  treeneissä.

Pöljäpäivä

Matti Heikkisen keksimä sanonta kuvaa voitokasta hiihtoa. Pölijäpäivä on myös kulukupäivä.

Peekoo, veekoo, ämkoo

Peekoo tarkoittaa peruskestävyyttä eli aerobisen kynnyksen alla olevaa liikuntaa, joka ei hengästytä eikä haittaa puhumista. Usein se on kävelyä, sauvakävelyä tai kevyttä pyöräilyä. Vk -harjoittelu on reipasta tai erittäin reipasta menoa, jossa ihminen vähän hengästyy, mutta ei läkähdy. Mk tarkoittaa maksimikestävyyttä, jota kuntoilijat tekevät vasta, kun peruskunto on kunnossa ja palautuminen voidaan varmistaa.

Puikko

Kova nousu

Pitkis

Pitkä peruskestävyysharjoitus on 1,5 x pidempi kuin ohjelman mukainen tavallinen lenkki.

Raastaa

Vetää kisassa täysiä ja irvistää siten, että ikenet paljastuvat. Raastamista tapahtuu joskus myös kovemmissa harjoituksissa.

Rimpuilla

Pysytellä omien kykyjen ylärajoilla olevassa vauhdissa (olla jojon päässä = kun välillä hieman tippuu muiden vauhdista, mutta kuroo eroa kiinni aina uudelleen.)

Syklissä löysää

Syklissä on löysää, kun hiihto kulkee.

Stemmin slämmäys

Ohjaustanko laitetaan niin alas kuin mahdollista wattien säästämiseksi.

Superkompensaatio

Superkompensaatiossa kuormituksen aikana suorituskyky laskee. Kun kuormitus lopetetaan ja annetaan aikaa palautumiselle, suorituskyky lähtee nousemaan. Kun palautellaan riittävästi, suorituskyky nousee ylemmäs kuin ennen harjoittelua.

Sweetspot

Tehoalue 88-93% FTP:stä eli käytännössä treenataan vauhtikestävyyttä tehomittarin mukaan.

Vassu, molle, tassu

Hiihtotekniikoita: wassberg, mogren, tasatyöntö. Tasatyöntö on yleistynyt maratonkisoissa, joissa erityisesti miehet työntävät loivaprofiilisilla reiteillä vauhtia pelkällä tasatyönnöllä.

Ruskot

Ruskoilla tarkoitetaan yksittäisiä lyhyitä, rentoja, kiihtyviä vetoja. Joskus tarkoitetaan vauhtipätkiä, joita tehdään mielen mukaan tavallisen peruslenkin tai pitkän pk -lenkin kuluessa. Tavoitteena voi olla nopeus- ja voimaominaisuuksien ylläpito kestävyysharjoittelujakson aikana, jumin välttäminen tai vain pitkän lenkin piristäminen ja matkan pätkiminen.

Hiihtäjien ”ruskot” tunnettiin jo 1980-luvulla, kun fysiologi Heikki Rusko suositteli hiihtäjien pitkien lenkkien sisälle lyhyitä kiihdytysvetoja.

Telakka

Vamman, sairauden tai muun vastoinkäymisen takia harjoittelusta ja kisoista sivussaoloa. Joskus telakalla voi tehdä korvaavaa tai kevyttä harjoittelua ja joskus ei mitään.

Tolppa

Tolppa eli voitto, voidaan sanoa, esimerkiksi että “Tolppa tuli!” tai “Kauden eka tolppa.”

Munahanki, biotauko, delari … Lue koko polkujuoksusanasto täältä.

Kirjoittajat

Ida Meriläinen, Aija Söyrinki, Emma Jyrkinen, Arto Tikkala, Jani Oravamäki, Sanna Kullberg, Maija Oravamäki, Satu Lipiäinen