Lievenin palautumisvinkit – näin kone toimii leireillä!

Tämä on Lievenin tietoisku palautumiseen leireillä ja vinkkejä voi soveltaa koville treeniviikoillekin. Kanarian pyöräleirithän ovat suosittuja niin aktiiviharrastajien kuin kilpapyöräilijöidenkin keskuudessa, mutta aina lopputulos ei ole toivottu, leirillä voi ajaa itsensä niin sanotusti monttuun ja jumiin, jos asioita ei tehdä maltilla ja oikein. Tässä on Lievenin vinkit!

Leiri lähtee liikkeelle palauttelulla ja maltilla

Ensimmäinen matkapäivä on aina lepopäivä. Matkustus kauas kuluttaa ja rasittaa. Keholle täytyy antaa aikaa palautua matkasta ja sopeutua lämpötilaeroihin. Minä tein ensiksi ihan kevyet harjoitukset: 60km pyöräilyä, 6km juoksua ja pari kilometriä uintia sekä venyttelyä, tavoitteena saada paikat auki. Toisena päivänä sitten vasta pyöräiltiin ensimmäinen satanen, jossa nousua tuli n. 1900m.

Näiden harjoitusten jälkeen tulikin jo ensimmäinen lepopäivä pyöräilystä, ja keskityin vain kevyeen juoksuun ja uintiin. Pyöräilyllä saa itsensä nopeasti jumiin ja en halua tätä tilaa leirin ensimmäisinä päivinä! Täällä monella on kiusaus kerätä kilometrejä ja sillä tavalla moni saa itsensä tukkoon. Nyt kun olen malttanut lähteä liikkeelle rauhallisesti,  tiedän, että loppuviikosta pyörä kulkee ihan eri tavalla ja kestän hyvin kovaakin rasitusta. Minun mottoni on:

”Lepopäivä otetaan ennen kuin sitä tarvitaan! Eli silloin, kun jalat ovat vielä ihan hyvät.”

Palautuminen käyntiin heti treenin jälkeen

Lisäksi syön hyvin aina heti harjoituksen jälkeen, käytän kylmää ja lämmintä suihkua. Seison uima-altaassa jne. On tärkeää saada palautuminen käyntiin heti treenin jälkeen.

Viileä vesi tuntuu hyvälle lenkin jälkeen.

Minulla on myös nyt käytössä ensi kertaa uusi tuote ”recovery boots”, joka vaikuttaa lyhyen kokeilun jälkeen oikein hyvältä. Se luo painetta jalkoihin, mikä edistää palautumista. Se ei varsinaisesti tee ihmeitä, mutta on hyvä lisää palautumistyökalupakkiini.

Recovery bootsit ovat nyt koekäytössä ja ensituntuma on oikein hyvä.

Lenkkien ajankohdat kannattaa suunnitella fiksusti

Leirin aikana tulee paljon yksittäisiä harjoituksia, joten harjoitusten ajankohdat on syytä miettiä fiksusti palautuminen edellä.  Kokemukseni mukaan aamun ensimmäisen treenin lähtöä kannattaa siirtää hieman myöhemmäksi kuin heti yhdeksältä.

Ei ole pakko lähteä lenkille heti aamusta. Siten saat pidemmän lepojakson itsellesi. Joskus lenkin startin voi siirtää jopa iltapäivään, joten saat jopa 24h levon keskelle treeniviikkoa. Tunninkin myöhäisempi lähtö voi tehdä ihmeitä jaloillesi. Ja jälleen saat aikaan itsellesi paremman harjoituksen!

Kanarialla Maspalomasin upeissa maisemissa on helppoa alkaa ahnehtimaan niin nousuja kuin kilometrejäkin heti ensimmäisinä päivinä. Maltti on kuitenkin valttia.

Nesteytys ja ravinto ovat todella tärkeitä

Kuivuminen on riski etelän leireillä. Niinpä kannattaa juoda jatkuvasti jo lentokoneessa sekä kun olet autossa. Nesteytettynä keho toimii ja vältät ongelmia. Myös leirin aikana on tärkeää nauttia riittävästi nestettä, syödä hyvin ja riittävästi.

Iltakävely merenrannalla tekee hyvää sekä kropalle että mielelle

Illallisen jälkeen kävelemme usein pikkulenkin rannalla ihan meren ääntä kuunnellen. Parin kilometrin kävely aterian jälkeen tekee hyvää keholle ja siinä usein saa tuntumaa siihen, miten jalat alkavat palautumaan päivän treenistä ja mikä on vire seuraavana päivänä. Ja onhan se ihana vain nauttia rennosti etelän tummista illoista hyvässä seurassa!

Lievenin TOP 3 vinkit

  1. Aloita leiri maltilla ja lepää riittävästi.
  2. Syö hyvin ja juo riittävästi.
  3. Pidä viikon aikana kuormitus järkevänä.

Lieven De Rycke

XC Party Master, Rovaniemi

Unelma siitä, että juoksupolut lähtisivät kotiovelta, toi Lievenin Suomeen lähes 20 vuotta sitten. Tästä lähtien Lieven on elänyt unelmaansa, nauttinut poluista juosten ja ajaen. Nuoruudessa Belgiassa Lieven oli usean kestävyysurheilulajin aktiiviharrastaja, vahvalla yleisurheilutaustalla (800 metrin juoksu ja maastojuoksu).

Lisäksi harrastuksiin kuului ja kuuluu maastopyöräily, maantiepyöräily, uinti ja koskimelonta. Lievenin lempicocktailiin xc -kemuissa laitetaan sopiva sekoitus luontoa, endorfiineja ja hitusen adrenaliinia.

Lievenin ja Arton koutsaukseen pääsee meidän Ystäviä ja multisporttia leirillämme Pikku-Syötteellä 14.-16.2.2020. Leiri on aktiiviliikkujille tarkoitettu ja siellä on sekä innostavia harjoituksia että mukavaa ohjelmaa. Lauantaina on luvassa Lievenin luento: ”Miten minusta tuli urheilija?” sekä aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Lieven vetää yhteislenkkejä ja tekniikkatreenejä Rovaniemellä verkkovalmennuksissa kesän 2020 aikana. Lenkkeihin voi osallistua myös muut 20€ hintaan. Lenkkien tiedot löydät joulukuun aikana Facebookin tapahtumista ja nettisivuiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *