MATKALLA TERVAHIIHTOON – ILON JA ELÄMYSTEN KAUTTA – vuorossa blogipoppoon Päivi

Päivi Lohikoski on kokenut viestinnän ja tietojohtamisen opettaja ja yrittäjä, joka viihtyy metsissä ja soilla, tavoitteena itsensä ylittäminen.

Kun vuosi sitten huhtikuussa hyppäsin Tervahiihto -remmiin, en tiennyt täysin mitä on edessä, mutta kaaos ja epävarmuus ovat itseasiassa aika kivoja asioita: Kaikkea voi tapahtua! Asiantuntemus on mukavaa laittaa koetukselle ja ainoa rajoitehan tässä haasteessa on ajankäyttö. Tässäpä minun tilinpäätöstäni ja ajatuksia kuluneesta vuodesta.

No… Tiesin, että some-näkyvyyttä pitäisi lisätä ja tarvitsisimme myös virtuaalisen Tervahiihto -yhteisön ja että sidosryhmäyhteistyötä pitää kehittää. Keinoja näihin kaikkiin löytyy takataskusta aiempien kokemusten ansiosta. Ihmisten motivoinnista ja ohjaamisesta minulla on pitkä kokemus verkko-opettajana ja virtuaalitiimien sekä kulttuuriprojektien tutkijana.

On äärimmäisen mielenkiintoista, miten jotkut ihmiset verkostoituvat ja rakentavat luottamuksellisen yhteisön näkemättä koskaan toisiaan oikeasti! Teen niin myös itse. Kyse on ainakin kyvyistä, halusta, työkaluista ja ajasta.

Tervahiihto on hiihtotapahtuma, joka toimii uudistuvana projektina. Uudistuminen on kilpailukyvyn perusta niin teollisuudessa kuin kulttuuri- ja urheilualoillakin. Näille kaikille on yhteistä epävarmuus ja palveluiden lyhyt elinkaari. Uudistumiskyky perustuu mm. toimivaan viestintään eri sidosryhmien välillä. Koska yhä useamman palvelun ja tuotteen menestys perustuu tarinoihin, elämyksiin ja tunteisiin, vaaditaan meiltä Tervahiihdossa ennen kaikkea luovuutta, visiointikykyä sekä vuorovaikutustaitoja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tervahiihdon arvoa voidaan kasvattaa vain verkoston avulla, ja siksi meidän ja yhteistyökumppaneidemme motivaatio, halu ja kyky tehdä yhteistyötä ovat elintärkeitä Tervahiihdon elinvoimalle. Tässä mentiin kaudella 2016 iso harppaus eteenpäin, mutta paljon on vielä tekemistä. Haluamme edetä yhteistyön, ilon, elämysten ja tarinoiden kautta.

Blogipoppoon ensilumen leiri Vuokatissa, jossa Jani Oravamäki veti sauvarinnetreeniä ja hiihtotekniikkavalmennusta ja Kusti Kittilä vapaan tekniikkatreeniä.

Tärkein sidosryhmä meille on Tervahiihtäjä, jonka henkilökohtainen kokemus tapahtumasta ja tunteet määrittävät Tervahiihto -tuotteen laadun. Tämän takia Tervahiihdon suunnittelu on vaikeaa. Kuka tietää: Tapahtumapäivänä voi sataa liimaa taivaalta, lunta ei vain sada riittävästi, hiihtäjä olla sairas, kaupunki ei kunnosta latuja, sukset voivat katketa ja matkanteko muuttuu muuten vain tuskaksi tai keskeytyy. Epävarmuustekijöitä on valtavasti. Osaan epävarmuustekijöistä voimme varautua, mutta osalle emme voi mitään.

Tervahiihto 2016 on nyt hiihdetty, palautteet kerätty ja niiden käsittely on vasta alkamassa. Tänä vuonna valtaosa oli sitä mieltä, että Tervahiihto on iloinen ja elämyksellinen tapahtuma, mutta valitettavasti osallistujamäärä meillä jäi tavoitteesta. Esimerkiksi naisia on liian vähän viivalla: Onko matka heille liian pitkä? Ajankohta hankala? Vai jotain muuta?

Osallistujamäärät pakottavat meidät miettimään uusia tapoja saada ihmiset hiihtämään ja rohkeasti mukaan massahiihtoon ensi vuonna. Alla olevassa kuvassa näkyy 507 hiihtäjän palaute, joka kuitenkin rohkaisee ja kertoo, että oikeilla jäljillä ollaan.

iloajaelämyksiä

 

Some on ollut meille hauska kokeilualusta erilaisille kampanjoille ja Tervahiihto 2016 -projekti on todella herättänyt meidät eloon facebookissa. Se on mm.:

 • Antanut kasvot monelle oululaiselle urheilupersoonalle
 • Inspiroinut ihmisiä liikkumaan
 • Tutustuttanut kuntoilijoita kestävyysurheilun Suomen parhaimmistoon
 • Nostanut esiin tärkeitä yhteistyökumppaneita
 • Jakanut tapahtumatietoa ja tietoa kestävyysharjoittelusta

Joulukalenteri saavutti huiman n.60 000 ihmisen levikin facebookissa ja toi kestävyysurheilijoita tunnetuksi. Joulukalenterin tavoite oli koota hiihtohousut yhteen ja näyttää, että hiihto ei ole tiukkapipoista ja totista. Siinä joulukalenteri onnistui.

joulukalenteri4.12.päivi

Joulukalenterin jälkeen on ollut mukava luoda tunnelmaa itse tapahtuman ympärille. Yhdessä CommsSquad-porukkamme kanssa avasimme myös Twitterin, Instagrammin ja Youtube-kanavat, joiden kehittämisen vuoro on seuraavaksi. Kiitos kuuluu Jonne Seppäselle, Kusti Kittilälle, Jouko Kaarteenaholle sekä aisaparilleni Maijalle, jonka kanssa ollaan ideoitu, tehty kädet savessa someen sisältöä ja tehty mäki- ja hiihtotreenejä blogipoppoon kanssa, mikä parasta, olen saanut samalla itsekin vinkkejä hiihtotekniikkaan alan huipuilta!

Joulukalenteri
Tervahiihto -joulukalenterimme innosti urheilijat ja blogipoppoon jäsenet tonttuilemaan ja yhteistyökumppanit tarjoamaan hienoja palkintoja. Joulukalenterin levikki oli yli 60 000 katsojaa ilman maksettua mainontaa.

Urheiluala kuuluu kulttuurialoihin ja elämysteollisuuteen ja se on tärkeä osa elinkeinoelämää. Lisäksi se kasvaa jatkuvasti luoden uusia työpaikkoja. Euroopan komission mukaan Euroopassa 6.7 miljoona ihmistä työllistyy tällä hetkellä suoraan kulttuurialoille luoden hyvinvointia ja innovaatioita myös muille teollisuudenaloille. Maailmalla eräily eli luontomatkailu on trendi ja yhdistettynä matkailubisnekseen se voisi Oulun seudullekin poikia kasvua, työtä ja uusia palveluinnovaatioita. Oulu tarvitsee talvisen festarin, jolloin kevätauringosta innostuneet ihmiset voisivat kerääntyä nauttimaan ulkoilusta!

tervareitti

Me haluamme nähdä Tervahiihdon foorumina, joka kokoaa seudun yrittäjiä ja urheilua rakastavia ihmisiä yhteen. Ennen Tervahiihto oli kolmipäiväinen tapahtuma, joka sisälsi suksinäyttelyä, lasten Tervahiihtoa, tanssit, myyntiä ym. Nyt olisi Oulussa olemassa tilaus Tervahiihdon herättämiseksi kunnolla henkiin. Palautteen perusteella myös SkiExpolle ja AfterSkille on tilausta.

Matkalla Tervahiihtoon -valmennus alkoi Saken esimerkillä kesäkuussa ja syksyllä starttasi Anu Junnilan ja Lasse Seppäsen vetämä Matkalla Tervahiihtoon -valmennus eritasoisille kuntoilijoille. Uudet ryhmät alkavat taas ensi syksynä ja näiden ryhmien suunnittelu on alkamassa. Yhteistyölle eri toimijoiden kanssa on tässäkin uusia mahdollisuuksia. Viime kaudella mukana olivat Ravintola Rauhala, SportTest, Verkkoasema, Sportello, ja InterSport Joutsensilta. Miettikääpä miten te voisitte olla mukana?

Takana Sakke Palsola, valmentajansa Maija Oravamäki, edessä valmentajat Anu Junnila ja Lasse Seppänen sekä minä.

Ihannetapauksessa Oulun kaupunki yhteistyössä Muhoksen ja Utajärven kanssa kunnostaisi Tervareitin ympärivuotiseen virkistyskäyttöön, huoltaisi ladut kuntoon jo alkutalvesta osaksi virallista latuverkostoa ja tarjoaisi tilat Tervahiihdon palveluille. Kaupungin imagon, ihmisten liikuttamisen ja työllisyyden kannalta se olisi loistojuttu!

Mutta nyt on aika nauttia aurinkoisista hiihtokeleistä ja samalla antaa uusien ideoiden kypsyä Tervahiihtoon 2017! Minulla on ensi kuussa edessä väitöstilaisuus aiheena ”Virtuaalisten tuotekehitysprojektien viestintä”, kun se on selätetty voin taas lähteä katsomaan uusia haasteita! Ketkä silloin lähtevät meidän matkaan ja millä eväillä mennään?

Ollaan kuulolla! 🙂

t. Päivi

paivi@tervahiihto.fi, paivi.lohikoski@directora.fi

http://www.directora.fi

päivi2

2 vastausta artikkeliin “MATKALLA TERVAHIIHTOON – ILON JA ELÄMYSTEN KAUTTA – vuorossa blogipoppoon Päivi”

 1. Luulen, että tervahiihdon järjestäminen viikolla 10 karsii potentiaalisia osallistujia. Suurin osa osallistujista tulee alueelta, missä on samalla viikolla hiihtoloma ja silloin ollaan usein koululaisten ehdoilla viikko reissussa, rinteessä tai hiihtämässä.

  Ainakin itellä hiihtoloma meni tervahiihtoa odotellessa. Kävi kyllä mielessä, että onko mitään järkeä osallistua tervahiihtoon, kun sen takia joutuu olemaan lähes hiihtämättä omalla ja lasten talvilomalla.

  1. Tämä on ihan totta ja Tervahiihdon ajankohtaa oltaisiin siirretty tänä vuonna, mutta aikaisen pääsiäisen takia se ei ollut mahdollista. Meillä on Kuun lopussa toimikunnan palaveri, jossa ensi vuoden ajankohtaa mietitään. Meillä on halu siirtää Tervahiihto pois kymppiviikolta, mutta se pitää tehdä sovitellen muiden tapahtumien kanssa. Esim. Vuokattihiihto ja Tervahiihto eivät sovi samalle päivälle.
   Katsotaan mitä voimme tehdä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *