SAKKE JA EIJA – Matkalla Tervahiihtoon valmennuksesta alkoi uusi elämä

 

eijajasakke

Blogimme motivaatio eli ”Mojo” -sarjassa on nyt vuorossa viime kauden valmennettava ex- Kärppäkapteeni Sakari Palsola. Sakke aloitti kestävyysharjoittelun lähes nollilta ylipainoisena ja vailla kunnollisten hiihtoteknikkojen hallintaa. Maija Oravamäen ammattitaitoisessa valmennuksessa Sakke oppi kestävällä pohjalla olevan harjoittelun perusteet. Samalla liikunnasta tuli uudelleen osa sekä Saken että Eija-vaimon arkea ja juhlaa. Mikä heitä motivoi liikkumaan: Tervahiihto 2017 vai jokin muu?

Minkälainen liikuntatausta teillä on?

Eija: Liikunta on ollut aina osa elämääni. Lapsuudessa ja nuoruudessa suunnistin, pelasin koripalloa sekä pesäpalloa. Aikuisuuden kynnyksellä minut tempaisi mukaan aerobic-buumi 🙂 Lastemme ollessa pieniä liikkumiseni oli elämäntilanteestamme johtuen lähinnä kaikkea hyötyliikuntaa ja siinä lomassa jonkin verran juoksu- ja hiihtolenkkejä. Ne kun eivät olleet aikaan eivätkä paikkaan sidottuja harrastamisia.

Nykyään kesät menevät pitkälti golfin parissa. On muuten koukuttava laji, jota en aiemmin pitänyt lainkaan urheiluna. Talvisin liikun 4-6 kertaa viikossa lajeina crossfit tyyppinen toiminnallinen harjoittelu, jooga, kuntosali ja juoksu.

Sakke: Aloitan historian aktiiviuran jälkeisestä ajasta vuodesta 2005. Liikunta on ollut viimeiset 10 vuotta enemmän ja vähemmän on/off tyyppistä. Kesät ovat menneet pitkälti golfin parissa muuta liikuntaa kesään ei oikeastaan sitten ole kuulunutkaan. Viime kesänä pääsin Matkalla Tervahiihtoon -projektiin mukaan ja kipinä liikuntaa kohtaan ja nimenomaan kestävyysliikuntaa kohtaan syttyi toden teolla. Tervahiihdon jälkeen meno on pysynyt edelleen samalla tasolla, tällä hetkellä viikkoon sisältyy golfia, kuntosalia, juoksua ja rullahiihtoa.

Sakke ja Eija kävivät lenkillä myös yhteisellä kaupunkilomallaan Prahassa kesäkuussa. Kunnon sauvarinnetreeni toi hyvät fiilikset! 🙂

Mikä motivaatiotekijöistä nostaa sohvalta ylös, kun ei muuten huvita? Mikä tällä hetkellä draivaa teitä eteenpäin?

Eija: Liikkuminen tuo kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta, se antaa energiaa arkeen ja työhön. Nautin luonnossa/ulkona liikkumisesta, juoksulenkin aikana sieluni lepää katsellessani luontoa ja maisemia ympärilläni. Liikunta on omaa aikaa ja vapauden tunnetta. Viime keväänä minua motivoi tavoitteeni juosta ensimmäinen puolimaraton TerwaMaratonilla. Ensi keväänä uudelleen! 🙂

Sakke: Hyvä olo ja liikunnasta tuleva fiilis, kun on ollut joskus ”huippukunnossa” ja sieltä päästänyt itsensä pohjalle, niin pohjilta nouseminen pikkuhiljaa motivoi todella paljon! Myöskin selkeä tavoite 25.2.2017 puskee lähtemään lenkille. Kuten olen aiemmin sanonut niin haluan myöskin katsoa ja haastaa itseäni kestävyysliikunnassa ja oppia siitä lisää, eli oikeastaan kaikki 4 sisäisen motivaation draiveria ajavat eteenpäin!

Miten te pariskuntana toisianne kannustatte?

Eija: Yhdessä harrastaminen on huippua, molemmille mieluista parisuhteen laatuaikaa. Se jos mikä psyykkaa! Sakella on niin paljon tietotaitoa eri lajien harjoittelusta ja minun on helppoa harjoitella hänen ”valmennuksessaan”. Saken avulla saan oppia itsekin uutta liikuntaan, ja viimeisimpänä kestävyysurheiluun liittyen. Parasta tukea on se, että vierellä on ihminen, joka nauttii liikkumisesta yhtä paljon ja ymmärtää harjoitteluun tarvittavan ajankäytön.

Sakke: Minulle toimii jo psyykkauksena se että pääsemme ensimmäisen kerran moneen vuoteen yhdessä juoksulenkille. Eija nauttii juoksemisesta, mutta on valitettavasti joutunut sitä yksin harrastamaan aiemmin, koska minusta ei ole ollut juoksemaan. Lisäksi nautin siitä, että voin jakaa vuoden aikana Maijan ja Janin valmennuksessa oppimiani asioita kestävyysliikunnasta Eijalle. Ehdottomasti parasta on se että voimme harrastaa yhdessä, vielä kun saan hänet hiihtämään, niin talvellakin voisimme treenata enemmän yhdessä! Olemme puolin ja toisin toistemme tukena sekä, tsemppaamme toinen toisiamme eteenpäin. Viime talvena kun tuloksia alkoi näkymään myöskin ulkoisessa habituksessani ja vaimo ne huomioi, niin toki se myöskin imartelee :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Saken ensimmäinen Tervahiihto sujui hienosti aikaan 2:19. Yhtään ei kuulemma jäänyt säästöön. 🙂 Eija-vaimo toimi huoltajana Sakelle matkan aikana.

 

Iloa ja energiaa teidänkin treeneihin!

t. Eija&Sakke

P.S. Uudet Matkalla Tervahiihtoon -valmennukset alkavat 1.9.2016 TervaJotos 6kk:n mittaisella kokonaisvaltaisella valmennuspaketilla. Toinen valmennusryhmä alkaa marraskuun lopulla TervaPolku 3kk:n mittaisena kokonaisuutena. Yhteistyössä Anu Junnila, OHS ja Maija Oravamäki. Ilmoittautumiset ja kyselyt: Anu Junnilalta. Valmennusten hinta on 99€/kk sisältäen alv. Lisämaksusta järjestetään leirit Pikku-Syötteellä ja Vuokatissa, yksilövalmennus, päätösjuhla ym. mahtavaa!

Valmennusbanneri

blogibanneri6kk

tervapolku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *