Mies mestarin takana – isä ja valmentaja Risto Kittilä

Jokaisen urheilijan menestyksen taustalla on lähes poikkeuksetta vahvat taustajoukot niin kotona, valmennuksessa, huollossa kuin ystäväpiirissäkin. Tänä keväänä moni hiihdon ystävä sai jännittää Ainiovaaran SM-kisoissa, kun Kusti Kittilä lähti 50km kuningasmatkalle ennakkosuosikkina ja kovan kisan päätteeksi vei voiton.

Palkintojenjakoseremonioissa Kusti nosti isänsä esiin yhtenä merkittävimmistä henkilöistä menestyksensä taustalla ja oli liikuttavaa nähdä se tunne molempien kasvoilta, kun pitkäjänteinen työ tuotti vihdoin toivotun huipputuloksen. Halusimme nostaa esiin Riston tarinan malliksi monille vanhemmille, jotka parhaillaan tukevat lapsiaan omissa lajeissaan. Vanhempien ja seura-aktiivien rooli on todella tärkeä menestystarinoiden taustalla. Vaikka hiihto onkin yksilöurheilua, tarvitaan jokaisen menestystarinan taakse kuitenkin vahva tiimi. Lue alta Riston haastattelu!

Minkälainen poika Kusti oli lapsena?

Kusti oli aktiivinen lapsi. Hän tykkäsi leikkiä leikkejä, jotka olivat ”astetta fysiikan puolella”. Jo pienenä Kusti tykkäsi pyöräillä ja leikkiä vedessä, vaikka ei vielä uida osannutkaan.

Milloin aloit uskoa että pojasta tulee urheilija?

Jo pienenä mihin Kusti innostui, oli hän periksiantamaton. Ja vaikka hän ei ollut aluksi huippu, halusi hän kuitenkin liikkua ja urheilla, koska nautti siitä niin paljon. Mieleen on jäänyt erityisesti se kerta Raahessa järjestetystä Rautahiihdosta, johon Kusti osallistui 10-vuotiaana. Juuri ennen lähtöä Kustille tuli vessahätä ja hän myöhästyi sen takia lähdöstä. Kaikesta huolimatta Kusti voitti tuon kisan!

Mitkä ominaisuudet tekevät harrastajasta urheilijan?

Se, kun tykkää harrastuksesta ja haluaa kehittyä ja mitata kehitystä. Kuntoilija osallistuu esimerkiksi Tervahiihtoon ja tekee tietyn tuloksen. Hän kokee tekemisen mielekkääksi ja haluaa lähteä kehittämään tulostaan.

Mikä saa yrittämään yhä uudestaan?

Se, että urheilija ei ole vielä tyytyväinen, eli ei ole saavuttanut sitä, minkä tietää mahdolliseksi. Tämä on tärkeintä urheilijan polulla.

Mitkä ovat urheilijan tärkeimmät ominaisuudet?

Kestävyysurheilusta puhuttaessa tärkein ominaisuus on periksi antamattomuus; Vaikka ei heti onnistuisi, silti urheilijalla on halu kehittyä. Urheilija kehittyy eniten parantamalla heikkouksiaan. Esimerkiksi jos hiihdon tekniikassa on puutteita, urheilija kehittyy parantamalla sitä. Tietenkään ei saa unohtaa myöskään urheilijan vahvuuksia, vaan niitäkin tulee kehittää.

Miksi hiihto on hiin hieno laji?

Hiihto on vastaus suomalaisen kuntoilijan elämänasenteeseen. Hiihto on haastavaa, helppo toteuttaa ja kehityksen näkee helposti.

Mitä olet isänä tehnyt lasten urheilullisen elämäntyylin eteen?

Olen toiminut kuten kaikki urheilevien lasten vanhemmat toimivat; Olen ollut kannustamassa, tukemassa ja löytämässä positiivisia asioita tekemiseen. Harrastuksesta tulee koko perheen yhteinen elämäntapa.

Lopuksi kysyn Ristolta, tulisiko hänellä vielä jotain mieleen. Risto naurahtaa sille huomiolle, että kuinka lapsi unohtaa pian, vaikka olisi kokenut syvän pettymyksen. Pian sitä ollaan taas takaisin tekemisen äärellä.

Riston mieleen muistuu myös ystävän lapsen hauska kommentti Alatornion kisoissa palkintoja jakaneelle hiihtäjälegenda Eero Mäntyrannalle. Tämä 7-vuotias urheilijan alku oli todennut Eerolle, että kuinka valtavan hyvä hiihtäjä Eero on ja eikä hän ole koskaan hävinnyt. Eero oli vastannut, että jo vain hän on hävinnyt ja että häviäminen tekee voittajan. Siihen poika oli riemuissaan vastannut, että on hänkin kerran hävinnyt, joten hänestäkin tulee suuri voittaja!

”Risto Kittilä on hiihtopiireissä tunnettu ja tykätty persoona, joka huomioi kaiken tasoiset urheilijat aina tasavertaisesti ja yhtä kannustavasti. Nuorten Hopeasompa-leireillä on ollut ilo nähdä miten Risto on saavuttanut aina uudelleen nuorten luottamuksen ja kuinka he kuuntelevat tarkkaan Riston elämänohjeita hiihto-opin lisäksi. Myös hiihtorippileirillä Risto on ollut valmentamassa ja luomassa leirille todella mukavaa ja lämmintä ilmapiiriä. Minuun on tehnyt erityisen vaikutuksen se kuinka kannustavasti Risto keskustelee urheilijoiden kanssa epäonnistumisten jälkeen tai kun suksi muuten vain ei luista. Ristosta huokuva positiivisuus ja rauhallisuus on mielenpainuva kokemus jokaiselle valmennettavalle.”

-Maija Oravamäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *