Polut kutsuvat – Mitä vastaa Jonne?

Kuva: Antti Saarimaa
Jonne Seppänen on edustanut XC Partya kesän 2019 polkukemuissa ja juossut Karhunkierroksella jopa ensimmäisen 53km ultransa.  KK:lla Jonne hivotteli jo podiumia 4. sijallaan, Aulanko Tower Traililla sijoitus oli 5. Pyhällä 8.
Hiihtäjätaustainen mies on siis juossut komeita polkujuoksukisoja ja ollut ihan kärjen tuntumassa. Selvästi ollut nähtävissä hiihtoon verrattuna rennompaa kemufiilistä polkukisoissa. Kysytäänpä Jonnelta hieman lisää taustoja!

Mitä polkujuoksukisoja olet tänä kesänä juossut?

Kisakauden avasin toukokuun lopulla NUTS Karhunkierroksen 53 kilometrillä, ja kausi jatkui seuraavaksi Hämeenlinnassa Aulanko Tower Traililla 21km matkan merkeissä. Heinäkuun vietin treenaillen ja lomaillen ennen seuraavaa kisaa Pyhän Tunturimaratonilla, jossa tuli taivallettua myöskin 21km matka. Viimeisimpänä kokemuksena tuli juostua 26km Himos Trail Extremessä.

Mikä niistä sytytti eniten?

Karhunkierros, Pyhä ja Himos olivat minulle kaikki uusia kisoja, joten jokaisessa oli oma mukava odotuksensa. Rukan Karhunkierros vie silti näissä kyllä selkeän voiton upean reitin, huikean tapahtumafiiliksen ja ensimmäisen ultran juoksemisen vuoksi!

Sinulla on ollut aiemmin hiihdossa haasteita ylikunnon kanssa. Miten nykyisin säätelet palautumisen ja treenin suhdetta?

Tavoitteellisen hiihtoharjoittelun aikana ajauduin useisiin vaikeisiin ylikuntotiloihin liian suuren kokonaisrasituksen vuoksi. Tavoitteellinen urheilu, tavoitteellinen DI-opiskelu ja muu arjen rasitus muodostivat liian raskaan taakan kapeille hartioille, jolloin kaikki kaatui sitten niskaan.
Jälkikäteen ymmärsin myös, että menestymisen halu oli ajanut tekemisen liian totiseksi, jolloin alunperin voimana toiminut tekemisen ilo oli päässyt vaipumaan taka-alalle. Nykyään hieman rennommalla mutta edelleen tavoitteellisella urheilulla ja muun elämän sopivalla tasapainolla ongelmia ei ole enää ollut.
Myös fiilis on vahvemmin mukana treenaamisessa, mikä auttaa säätelemään sopivan kuormittavaa rasitusta ja tarvittaessa lepoakin. Ilon kautta kemufiiliksellä siis!

Miten valmistaudut polkujuoksukisaan?

Hieman kisan pituudesta riippuen kisaviikon alkupuolella teen avaavan harjoituksen vauhtikestävyysalueella tai sen yläpäässä. Lepääminen ei ole oikein koskaan toiminut kohdallani, koska elimistö tuntuu sen myötä varsin tukkoiselta. Tämän vuoksi toteutan kisaviikolla usein ihan normaaleja harjoitusmääriä, mutta kevyemmällä teholla.
Yksi toimivista ratkaisuista omalla kohdallani on  kevyt sauvakävely/-juoksentelu, jolla saan kropan kokonaisvaltaisesti liikkeeseen ja sen myötä hapekkaan olon kisaa varten.

Harjoitteletko nykyisin enemmän hiihdon vai polkujuoksun ehdoilla?

Juokseminen on ollut tähän asti hiihdon kesäharjoittelun sivuharrastus, mutta tänä kesänä mieli on alkanut vetää entistä enemmän juoksemisen puolelle. Tulevaisuuteen katsoen juokseminen motivoi enemmän, koska koen siinä hyvät kehittymisen mahdollisuudet ja motivoivat tavoitteet kisojen suhteen.

Jos olisin kärpänen katossasi kisa-aamuna. Mitä näkisin?

Näkisit haukottelevan mutta hermostuksissaan pyörivän Jonnen. Tarkistaisin kisavarusteet ainakin sata kertaa, jotta kaikki on varmasti mukana; yhä uudelleen ja uudelleen. Kasvoiltani saattaisi myös paistaa kova kisan odotus!

Palataanpa Pyhä Tunturimaratonille, jossa juoksit puolikkaan. Jos olisit ollut eläin, mikä eläin olisit ollut?

Haluaisin aina olla vuorikauris; kepeällä ja varmalla askeleella niin ylä- kuin alamäkeenkin etenevä liikkuja. Pyhällä askel ei ollut kevyt eikä aina varmakaan, joten vuoristolaitumilla kylläisenä elämästään nauttiva kömpelö lehmä voisi kuvata Pyhä-eläintäni parhaiten.
Jonne (vihreä-mustassa asussa) kirmaa matkaan Pyhä Tunturimaraton puolikkalla kärkijoukoissa. Lopullinen sijoitus oli 8.

Kerro kolme paikkaa, joissa sinulla on ollut paras kemufiilis kesällä 2019?

Ruka, Pyhä ja Himos ovat olleet kesän uusia tapahtumakokemuksia, joten nämä on helppo valita!

Mikä on hyvän kemufiiliksen resepti?

Oma kemufiilis syntyy hyvästä odottavasta tuntemuksesta kropasta, kisakavereiden näkemisestä ja heidän kanssaan kovasti kilpailemisesta, sekä yhteisistä hyvän hengen jälkipeleistä kisan jälkeen.
Vaikuttaa siltä, että Jonne sanoo: ”Kyllä!” myös jatkossa poluille!  Tsemppiä tulevaan syksyyn!

Jonnen menossa mukana Good´n´Go smoothiet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *