Rullahiihto monipuolistaa harjoittelua

Rullahiihtoon on Oulussa erinomaiset puitteet hyvän pyörätieverkoston ansiosta. Rullahiihtäjien määrä onkin mukavasti kasvussa ainakin katukuvasta päätellen. Eikä suotta, sillä rullahiihto sopii erinomaisesti kuntoilijalle ja se monipuolistaa kestävyysharjoittelua. Tästä jutusta saat hyvät tekniikkavinkit ja  kerromme syistä, joiden takia juuri rullahiihtoa kannattaa harrastaa.

Oulussa Vaalantien varren pyörätiellä sekä Kaakkurin liikuntamaassa on erinomainen alusta rullaluisteluun ja -hiihtoon. Rullasuksilla vapaan hiihtotavan vauhti on kova ja lisäksi luisteluhiihto vie paljon tilaa, niinpä on hyvä huomioida myös muut tiellä liikkujat.

Rullahiihtoon saa opetusta Oulussa SporttiOravien valmennuksessa. Jyväskylässä Ida Meriläinen tarjoaa hiihtokouluja.

Myös hiekka-alustalla on hyvä harjoitella. Jos sinulla on käytössä leveäpyöräiset rullasukset, kannattaa ehdottomasti harjoitella savetuilla hiekkateillä tai tiivispohjaisilla ulkoilureiteillä. Savettu ja tasainen hiekkatie, jossa ei ole irtosoraa, on ihanteellinen alusta, koska hiekalla sauvatyö on pehmeämpää ja niihin saa hyvän pidon. Myöskään käsiin ei tule tärähdyksiä ja iskuja kuten asvaltilla ja samalla pääset metsän keskelle nauttimaan luonnosta.

Idan rulliskoulussa Jyväskylässä opitaan hiihtoa kemufiiliksellä.

HARJOITTELUVINKIT

Rullahiihto kehittää erityisesti keski- ja ylävartalon lihaksia ja se tuo hiihdossa tarvittavaa kestovoimaa. Huippuhiihtäjillä rullahiihdon osuus on kesällä 30-50% harjoittelusta, mutta kuntoilijat voivat luonnollisesti itse päättää sopivimman määrän. Hiihtää voi sekä perinteisen että vapaan suksilla. Rullasukset voi myös korvata rullaluistimilla, mikä on helpompi ja edullisempikin vaihtoehto. Kilometrien haalimisen sijaan kannattaa panostaa lyhyisiin lenkkeihin hyvällä tekniikalla.

Ennenkuin lähtee liikenteeseen, pitää huolehtia tarvittava varustus kuntoon. Kypärä pitää olla aina. Samoin polvi- ja kyynärpääsuojat sekä hanskat on myös hyvä olla. Rullasuksissa ei ole jarruja, joten niillä voi yrittää aurata, kuten suksillakin, tai jarruttaa liuuttamalla toista suksea tien vieressä nurmikolla. Jarrutus kannattaa opetella ennen kuin lähtee liikenteeseen.

Tasatyöntö

Massahiihtoon tähtäävälle tehokas tasatyöntö on tärkeää osata ja sitä on helppoa harjoitella rullasuksilla. Kuntoa voi kehittää monella tavalla, mutta massahiihtoja ajatellen tasatyöntö on hyvä rullasuksilla tehtävä perusharjoitus.  Hiihtäjien ylävartalo on usein huonommassa kunnossa kuin jalat, ja niinpä moni kuntohiihtäjä parantaisi jaksamistaan massahiihdoissa huomattavasti, jos tekisi kesällä säännöllisesti tasatyöntölenkkejä.

Tasatyönnössä työntö tehdään vatsalihaksilla. Kuvassa kilpahiihtäjänaiset näyttävät tasatyöntöön mallia Pikku-Syötteen leirillä.

Videolla XC Party Master Jonne Seppänen hiihtää tasatyöntöä Ristijärvellä.

Vuorohiihto

Vuorohiihtoa kannattaa tehdä loivissa ja pitkissä ylämäissä. Hiihtotekniikkaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Pitkillä lenkeillä kannattaa hiihtää jonkin verran vuorohiihtoa esimerkiksi ylämäissä. Näin harjoitukseen saa mukavasti vaihtelua.

SporttiOravien Janin valmennuksessa voi opetella rullahiihtämään Oulussa. Jyväskylässä Ida Meriläinen valmentaa rullahiihdon saloihin sekä aloittelijoita että edistyneitä.

Wassberg eli Wassu

Yksipotkuisessa luistelussa työnnetään molemmille jaloille: ensin suksen liuku, työntö, potku, painon siirto, liuku, työntö, potku jne. Wassberg on erinomainen tekniikka, kun halutaan harjoitella pitkää liukua molemmille puolille. Wassu on sopiva tekniikka tasaiseen maastoon ja loivaan ylämäkeen. Wassbergissa käsityöntö on hyvin samanlainen tasatyönnön kanssa.

_F4A1285

Wassbergissa ajoitus on tärkeää. Käsityönnön jälkeen liukuun lähtevä jalka askeltaa. Liukuun lähdetään polvi koukistuneena. Keskivartalo on voimakkaasti mukana käsityönnössä.

rullis7

Liu’un aikana polvi ja lantio ojentuvat. Pumppaava jalkojen liike palauttaa reisilihaksia paremmin ja liukuun saadaan voimaa ja pituutta. Käsityönnön jälkeen kädet palautetaan läheltä vartaloa ja kyynärpäät pidetään valmiiksi koukistettuna seuraavaa käsityöntöä varten.

Rullahiihtokoulut Oulussa kesällä 2020

 • SporttiOravien rulliskoulu 10.6. vapari ja 17.6. pertsalla. klo 17.30. Kaakkurin liikuntamaa.
 • Hinta 20€/hlö/kerta
 • Ilmoittautuminen: SporttiOravat@gmail.com

Rullahiihtokoulut Jyväskylässä kesällä 2020

 • Ida Meriläisen hiihtokoulut maanantaina 15.6. klo 18.00 – 19.15, keskiviikkona 17.6. klo 18.00-19.15, tiistaina 14.7. klo 18:00-19:15
 • Rullahiihtokoulu lapsille ja nuorille 8-15 vuotta 2.7. klo 18-19:15 sama paikka.
 • Hinta 20€/hlö/kerta, välineiden kanssa 35€Jos sinulta ei löydy omia välineitä ole yhteydessä Idaan.
 • Tapaaminen Jyväskylän Laajavuoressa Scandic hotellin parkkipaikalla, jossa tasaisella harjoittelemme jarruttamista ja hiihtämistä. Siitä on mahdollisuus eriyttää kokeneempia Laajarin nousuun hiihtämään hieman haastavampaa pätkää.
 • Kaikki Idan hiihtokerrat ovat perinteiselle ja vapaalle tyylille molemmille, sillä jarruttaminen ja tasapaino-, sekä osa tekniikkaharjoitteista on täysin samoja tyylistä riippumatta. Voit tulla kummalla tyylillä haluat.

  Harjoittelemme aina oma kypärä päässä!

 • Ilmoittautumiset ja kyselyt:  ida.merilainen@gmail.com

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *