SAKEN RAPORTTI RUKALTA: MAASTOHIIHDON MC-KAUDEN AVAUS

Pe 27.11. Sprintit pertsalla

 
Hyvissä ajoin paikalle katsomaan kilpailijoiden suksien testausta sekä verryttelyä. Jani opasti ja kertoili mitä tapahtuu. Pertsalla kun mentiin, niin voitelu oli haasteellista, ladut jäiset ja liippaantuneet. Paljon pöhinää, suksia vaihdetaan, lisätään pitoa, vähennetään pitoa, huolto juoksee suksien kanssa edes takas testipaikan ja voitelupisteen väliä, urheilijat ja huolto keskustelevat aktiivisesti millä lähdetään liikkeelle.
 
Itse kisan katsoimme viimeisessä nousussa ennen stadionia, aivan käsittämätöntä vauhtia maailma huippu menee ylämäkeen, käytännössä juosten, joku ladulla ja joku ladun vieressä mistä vaan pitoa sukseen löytyy.
 
Entinen huippuhiihtäjä, 6 olympia- ja 11 MM-mitalia urallaan voittanut Vladimir Smirnov, tapaa entisen suksien voitelijansa, Ossi Kuntolan. Toimin tulkkina heidän keskustelussaan. Tässä nähtiin myös se, että urheilu synnyttää siteitä, jotka kestävät läpi elämän, tunteet oli herroilla pinnassa ja jälleennäkemisen ilo oli suurta ja aitoa!
Sakke ja Smirnov
Voitelu-, hiihto ja jääkiekkomestari tapaavat.
 
Kisojen päälle kävimme sitten Janin kanssa tekemässä päivän reenin, tarkoitus oli tehdä noin 2 tuntia pk/vk tasoilla. Lähdimme MC ladulle ja kierroksen jälkeen totesin, että liian hapokasta meikäläiselle, mutta pääsinpä samaan aikaan hiihtämään maailman huippujen kanssa -nimittäin kilpailijoita oli testaamassa suksia seuraavan päivän vapaan kisaa varten. Siirryimmekin sitten toiselle reitille, missä Jani teki omaa reeniä ja minä yritin rimpuilla ylä- ja alamäkiä parhaani mukaan. Kaksi tuntia kun tuli vihdoin täyteen, oli kroppa aivan tiltissä, kaikki energia oli loppu. Ihan en pystynyt toteuttamaan suunniteltua treeniä vaan sykkeissä olin pääosin vk/mk tasoilla.
 
La 28.11. Vapaan 5 km/10 km
 
Sama aamuohjelma, testipaikalle hyvissä ajoin. Kun kyseessä vapaan kisa, ei niin paljon voiteluhaastetta, käytännössä haasteena löytää sopivin pari vesikelille esim. kuinka jäykällä suksella liikkeelle.
 
Kisat katsoimme pitkän nousun puolivälissä, jolloin pääsin läheltä seuraamaan maailman huippujen kuokan ja wassun tekniikkaa Janin opastuksella. Siitä tarttui muutama ahaa elämys mukaan, kun sain malleja verkkokalvolle. Näitä pyrinkin sitten illan treenissä 1 h 10 min pk lenkillä toteuttaan ja fiilis olikin aivan mieletön lenkillä ja sen jälkeen, kun sain tekniikkaa muutaman napsun jälleen eteenpäin. Hiihto tuntui todella helpolta (helpompi reitti). Suurin syy tuntemukseen löytyi kuitenkin edellisen päivän harjoituksesta, jossa käytin kropan energiat loppuun ja hyvällä tankkauksella ne jälleen täyteen, tätä kutsutaan kuulemma superkompensaatioksi.
Sakke ja Ritu
Kyllä hymyilyttää, kun kainalossa on viehkeä Kärppä-faniksi tunnustautunut maailmanmestari!
 
Päivän huippuhetkiin kuului myöskin ehdottomasti Riitta-Liisan ja Lassen tapaamiset, on aina hienoa päästä juttelemaan huippu-urheilijoiden kanssa! Yllätyksenä voisin kertoa, että he olivat kiinnostuneet miten meidän treenit sujuvat ja heiltä tulikin tsempit jatkoon!
IMG-20151128-WA0001
Lasse lunasti Rukalta paikan Davosin MC-sprinttikisaan.
 Su 29.11. pertsa 10 km/15 km
 
Sunnuntaiaamuna naisten hiihdon aikana ladulla oli hieman irtolunta, mikä helpotti pitovoitelua. Miesten kisan aikana tilanne oli toinen -latu oli muuttunut peilikirkkaaksi eikä miesten pitovoitelu toiminut ollenkaan. Vain norjalaiset onnistuivat sunnuntain voitelussa.
Reissussa totesin, että Suomi on hiihtokansaa, tunnelma oli välitöntä, urheilijoita kannustettiin kansalaisuudesta riippumatta, hyvät suoritukset palkittiin kunnon aplodeilla, täällä fanitettiin lajia/urheilua!
 
Kun pääsi läheltä seuraamaan ensimmäistä kertaa hiihtokisoja, niin itse lajista ja sen urheilijoista voisin todeta, että laji on todella kova ja raastava. Urheilijat ovat aivan järkyttävän hyvässä kunnossa, kuten maailman huipulla lajista riippumatta tarvitsee ollakin. Paljon hyvää tarttui mukaan tekniikan osalta omaan tekemiseen ja mikä parasta pääsi hiihtämään lumelle!
 
Sakke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *