Sanna Kullberg – #matkallatervahiihtoon -leiriltä potkua Tervahiihtoon!

Sanna on juoksun supernainen, joka menee lujaa myös suksilla. Sannan hiihtotapa on perinteinen.

Sanna Kullberg oli Matkalla Tervahiihtoon -valmennettava kaudella 2015-2016 Maija Oravamäen opissa. Sanna on yksi Suomen kovimpia kestävyysurheilijoita ja kestävyysjuoksussa vertaansa vailla. Hiihdossa kuitenkin opeteltavaa riittää vielä ja etelän vähälumiset talvet asettavat omia kapuloita rattaisiin. Nyt Sanna lähtee mukaan treenaamaan hiihtoa Syötteen #matkallatervahiihtoon -leirille 16.-18.12. Tälle leirille kaikki hiihdon harrastajat voivat osallistua ja saada vinkkejä hiihtoon ammattivalmentajien järjestämistä tekniikka- ja lihaskuntoharjoituksista.

Hei Sanna, minkälainen on ollut urheiluvuotesi 2016 tähän mennessä?

Urheiluvuosi 2016 on ollut tapahtumarikas. Tänä vuonna ultrajuoksusta johtuen olen pyöräillyt aikaisempia vuosia vähemmän, ja vastaavasti juossut hieman enemmän. Harjoituspäiväkirja kertoo, että vuoden aikana olen juossut noin 3500km ja pyöräillyt noin 3000km. Sporttisia kohokohtia ovat olleet Kokkolan 6h-juoksu toukokuussa ja kesälomareissu Pyreneillä. Mieleen ovat jääneet myös esimerkiksi maratonin jänistehtävät, joista pidin todella paljon.

Työskentelet opettajana ala-asteella, minkälaisia asioita haluat välittää lapsille urheilusta?

Opettajana haluan antaa lapsille positiivisia elämyksiä liikkumisesta. Uskon, että oma esimerkki vaikuttaa paljon: sellainen luokka kuin opettaja :). Koulumme sijaitsee lähellä Helsingin keskustaa, ja usein liikumme paikasta toiseen kävellen ratikkaan hyppäämisen sijaan. Aikaa menee ehkä enemmän, mutta kukaan ei ole valittanut. Liikkumista pitää olla koulupäivän ja oppituntien sisällä jatkuvasti, ei vain liikuntatunneilla. Tällä en tarkoita vain taukojumppaa, vaan esimerkiksi sitä, että oppitunnilla aina kaksi virkettä kirjoitettuaan oppilas voi käydä käytävällä hakemassa leiman vihkoonsa. Käytän opetuksessani paljon erilaista ns. sallittua liikkumista, ja olen huomannut, että oppilaat jaksavat tällä tavalla keskittyä tehtäviin paljon tavallista pitempään. Olen mukana koulumme Liikkuva koulu -tiimissä, ja tänä vuonna olemme ideoineet ja toteuttaneet koulullamme mm. välituntivälinevuokraamon ja sisäliikuntavälitunnit.

Oletko vielä käynyt hiihtämässä tämän talven lumilla?

Tänä talvena en ole vielä päässyt hiihtämään.

Mitä hiihto sinulle nykyisin merkitsee?

Hiihdosta on tullut todella mieluinen laji juoksun ja pyöräilyn oheen. En olisi tätä vielä muutama vuosi sitten uskonut, sillä pidin hiihdossa peruskoulun jälkeen yli 20 vuoden tauon. Mutta ilmeisesti innostuminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka Maija on sinulle hiihdosta opettanut?

Tärkein asia, jonka olen Maijalta saanut hiihtoon liittyen, on yleensäkin tutustuminen lajiin. Vuonna 2013 lähdin hiihtolomalla Maijan, Janin ja muiden oululaisten hiihtäjien seuraksi heidän ikäsarjojen MM-kisoihin Asiagoon Italiaan. Siellä hiihtokärpänen puraisi minuakin. Olen oppinut Maijalta sen, että kestävyysharjoittelun kannattaa olla monipuolista. Toki olen saanut myös paljon ihan hiihtotekniikkaan liittyviä vinkkejäkin, mutta näkisin Maijan tärkeimpänä saavutuksena kohdallani sen, että hän sai minut lajin pariin.
Maijan kanssa meitä yhdistää urheilussa ainakin rakkaus kestävyyteen. Olemme tehneet pitkiä harjoituksia yhdessä patikoiden, juosten, pyörällä – ja jopa hiihtäen. Jo mainitulla Asiagon matkalla hiihdimme pitkän lenkin yhdessä, kun Maija palautteli kisojen välipäivänä. Se lenkki on jäänyt erityisesti mieleeni.

Mikä oli vuoden 2016 urheilun tähtihetkesi? Entäpä suurin pettymyksesi?

Kilpailullisesti vuoden 2016 tähtihetki oli toukokuussa Kokkolan 6h-juoksussa juostu 75,4km:n tulos. Se ylitti odotukseni, ja oli pisin juoksuni ikinä. Tämän juoksun rohkaisemana otin tähtäimen marraskuun lopulla juostuun 100km:n MM-kilpailuun Espanjassa. Valmistautuminen sataselle sujui hyvin. Juoksin treeninä esimerkiksi muutamia maratoneja. Vielä kuusi viikkoa ennen kilpailua juostu 50km:n harjoituskisa sujui erinomaisesti. Kisapaikalla sairastuin kuitenkin vatsatautiin vain kolme päivää ennen starttia. Toivuin lähtöviivalle, mutta matkanteko jäi kesken 60km:n kohdalla. Tämä oli vuoden kovin pettymys. En ole koskaan ennen joutunut keskeyttämään kilpailua. Mutta menneitä ei kannata murehtia. Uusia kilpailuja, myös ultrajuoksuja, pääsen halutessani kokeilemaan vielä monta kertaa.

Minkälaisin odotuksin lähdet leirille?

Ihana päästä Syötteen leirille! Tiedän, että hiihtäminen on teknisesti taas ihan hakusessa, mutta jostain on aloitettava. Leirillä on varmasti tarjolla hauskaa seuraa ja hyvää valmennusta. Odotan myös kovasti kehuttuja Pikku-Syöte-hotellin ruokia.

Aiotko osallistua Tervahiihtoon 25.2.2017?

Minulla on vakaa aie jatkaa Tervahiihtoputkeani myös tänä vuonna. Tällä hetkellä tavoitteena on hiihtää 86km:ä perinteisellä.
Pisimmälle matkalle osallistuminen vaatii hiihtokilsoja alle, joten toivon todella, että saamme pian lunta myös tänne pääkaupunkiseudulle. Lisäksi tarvitsen lihaskuntotreeniä ylä- ja keskivartalolle. Mutta kaikki tämä tuo mukavaa vaihtelua treeniini, joka on viime kuukausina ollut varsin juoksupainotteista.

Kiitos Sanna haastattelusta! Toivotaan, että saatte paljon lunta myös sinne etelään. Leirille mahtuu vielä osallistujia. Katso alta ohjelma ja lisätiedot ja laita ilmoittautumiset sisään. Leirillä tavataan!

cross-country-trail-1800332_1280

Hinta leiriläisille on vain 60€/hlö/vrk, jolloin majoitutaan jaetussa kahden hengen standard-huoneessa. Hintaan sisältyy täysihoito (aamiainen, lounas ja päivällinen). Koko perheelle hinta on 165€/vrk.  Majoitus 2 aikuiselle ja 2 lapselle (alle 12-v) ja kaikille lisäksi täysihoito.

Ohjelma

Perjantai 16.12.

klo 17.15 alkuinfo hotelli Pikku-Syötteellä +hiihtotekniikkaharjoitus

klo 21 iltapala

Lauantai 17.12.

klo 8.00 aamupala

klo 9.30 hiihtoharjoitus n.90 min

klo 12.00 lounas

klo 14.30 hiihtäjän kuntopiiri

klo 16.00 hiihtoklinikka -tekniikkaharjoitus

klo 18.30 päivällinen

klo 20.00 porinatuokio – ammattilaiset vastaavat kysymyksiin

Sunnuntai

klo 8.00 aamupala

klo 9.30 leikkimielinen sprinttiviestikisa

Klo 12.00 lounas ja leirin päätös n. 13.30.

Tavataan Syötteellä!

ps

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *