Oma tili

Sporttirakkauden elämänmittainen ultramatka – Onnea Satu ja Kalle!

“Rakkauden ensi huokaisu on järjen viimeinen.” -Antoine Bret

“Your heart is your boss!” -Jope Ruonansuu

Urheileva pariskunta:  onko elämä jatkuvaa kilpailua resursseista, ajasta ja osaamisista? Lenkillä selkä näkyy. Kestääkö toinen sen, että jää jälkeen lenkillä ja välillä priorisoidaan kakkoseksi? Mitä jos kilpaileminen tai treenaaminen vaatii paljon poissaoloa kotoa? Suuria taloudellisia investointeja?  Mitä, jos molempia draivaa kilpaileminen tai ainakin itsensä kehittäminen? Mistä löytyy rauha, tasapaino ja rakkauteen kipinää?

“Aatteleppa ite, omalle kohalles.” Jope Ruonansuu

Mikä on onnellisen sporttiparisuhteen resepti?

Tässä blogissa Masterit pohtivat porukalla tätä teemaa ja kirjoittivat omia ajatuksiaan auki Satulle, Kallelle ja juuri Sinulle!

“Kalle huoltaa ja Satu juoksee kellon kanssa.” XC Party Master Satu Kähkönen ja Kalle Lipiäinen menevät tänään 25.7.2020 naimisiin. Kestävyysurheilu on heille molemmille intohimo, mutta treeniä tehdään Satun kovien ultrajuoksutavoitteiden sekä molempien väitöskirjatöiden ehdoilla.

Pohditaan ensin mitä on onnellisuus

Satu ja Kalle ovat tutkijanalkuja, joten otetaan tähän tutkijamainen ote ja etsitään tarkastelutapa teoriasta. Onnellisuuteen on olemassa monta eri teoriaa, mutta otetaan tähän pohjaksi professoreiden Edward Deci & Richard Ryan kehittämä itseohjautuvuusteoria, joka esittää, että ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta:

  1. omaehtoisuus eli vapaus
  2. kyvykkyys eli osaaminen
  3. yhteisöllisyys.

Nämä ovat ihmisen syvälliset perustarpeet, joita ilman ihminen ei voi olla onnellinen eikä voi hyvin. Tämän ihmiskäsityksen mukaan ihminen on aktiivinen ja kehittymään pyrkivä olento, jolla on päämääriä ja syvällinen halu kasvaa paremmaksi versioksi itsestään. Eli kasvaa täyteen potentiaaliinsa.

Ihminen ei halua vain nauttia elämästä ja tyydyttää tarpeitaan, vaan on valmis myös haastamaan itseään ja hakemaan päämääriä, joiden ansiosta elämä on mielekästä ja antoisaa. Kuvassa Satu on suorittanut jälleen yhden ultramatkan.

Nämä kolme tekijää, yhteisöllisyys, vapaus ja osaaminen ovat oleelliset myös  urheilijoiden motivaatiossa ja terveyden edistämisessä. Smithin ja hänen tutkijakollegoiden mukaan vapaus, osaaminen ja yhteisöllisyys ennustavat jopa sitä, kuinka laadukkaaksi yksilöt kokevat seksin.

Ihminen on vapaa päättämään omista tekemisistään

“Vapaus tai kuolema” on ollut monen elokuvan ja tarinan pääjuoni ja vapaus on tärkeä tekijä myös parisuhteessa. Onnellisuusteorian vapaus tarkoittaa sitä, että ihminen on vapaa päättämään itse tekemisistään. Elämä on omien valintojen tulosta ja valintoihin sisältyy aina myös vastuu. Pakotettu ja ulkoapäin tiukasti kontrolloitu tekeminen on omaehtoisen tekemisen vastakohta.

Valinnanvapaus koskee sekä valmennusta että vaikkapa puolisoon sitoutumista. Vapaassa toiminnassa motivaatio tekemiseen lähtee yksilön sisältä: hän kokee asian omakseen. Ihminen nauttii itse tekemisestä ja hän kokee arvokkaaksi yhteiset päämäärät ja saavutukset, joihin tähtää.

Hyvässä sporttiparisuhteessa molemmilla on rooli yhteisissä ja yksilöllisissä tavoitteissa. Draiveri tekemiselle ei siis ole palkinto eikä rangaistus, vaan motivaatio tekemiseen lähtee yksilön sisältä. Vapaus päättää missä tekee, mitä tekee ja milloin tekee, on yksilönvapauden perustaa. Kun on löytänyt ihmisen, jonka kanssa voit olla 100% oma itsesi, elää ja hengittää vapaasti ja joka tukee sinua matkalla kohti omia ja yhteisiä unelmianne, olet aarteen äärellä. On kuitenkin selvä, että kompromisseja tarvitaan.

“Jokainen onnellinen avioliitto edellyttää kuutta asiaa: ensimmäinen on usko ja ne viisi muuta ovat luottamus.” -Elbert Hubbard

Yhteys muihin tuo onnellisuutta

Ihminen on sosiaalinen olento, joka kaipaa hyväksyntää ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Laumaolentona koemme onnellisuutta kun meistä välitetään ja voimme tehdä yhdessä asioita ja kuulumme johonkin. Yhteisö ja puoliso voivat auttaa mm. yksilöä eteenpäin urallaan, tukea hankalissa elämäntilanteissa, opettaa uusia asioita, lisätä verkostoja ja osaamisia. Pariskunnan on hyvä unelmoida yhdessä ja miettiä yhteisiä päämääriä osana yhteisöä, niiden omien päämäärien lisäksi.

Hankalissa tilanteissa yhteisöstä saa voimaa ja onnellisissa tilanteissa jaettu ilo on moninkertainen.

“Rakkaus on ainoa, joka kasvaa kun sitä tuhlataan.”

Pariskunnan on hyvä unelmoida yhdessä ja miettiä yhteisiä päämääriä osana yhteisöä, niiden omien päämäärien lisäksi. Parisuhde itsessään voi  tuntua tiimiltä. Unelmointi kannattaa läpi elämän kaikenikäisenä!

Osaaminen

Osaavaksi itsensä kokeva ihminen ottaa itselleen sopivankokoisia haasteita siten, että itsetunto kehittyy ja kasvaa haasteiden mukana. Helppo elämä ei ole mielekästä! Onnistumisen kokemukset tulevat, kun ponnistellaan omien kykyjen äärirajoilla.

Parhaimmillaan, kun haastetaso on tarpeeksi kova, mutta koemme silti pärjäävämme, ihminen pääsee flow-tilaan, jossa hän on täysin uppoutunut tekemiseensä. Ajan- ja paikantaju katoaa ja ihminen kohdistaa koko energiansa käsillä olevaan haasteeseen. Kaikki flow-tilan kokeneet tietävät miltä se tuntuu ja pyrkivät tavoittelemaan sitä yhä uudelleen.

Sporttiparisuhteessa tarvitaan monenlaisia osaamisia: harjoittelun rytmittämisestä ja suunnittelusta ravitsemukseen, asunnon remontointiin ja vaikka talouden suunnitteluun. Osaava puoliso ottaa vastuun tekemisestään, elämästään ja auttaa myös toista kohti  yhteisiä tavoitteita. Tiimityöasenteesta on etua.

Hyvässä sporttiparisuhteessa molemmat kunnioittavat toisen pyrkimyksiä kehittyä ja kasvaa ja haluavat auttaa toista kasvamaan paremmaksi versioksi itsestään.

“Miehistä ihminen oppii.” -Eeva Kilpi

Parisuhteiden tyypillisimmät ongelmat

Väestöliiton perhebarometrin mukaan pariskuntien yleisimmät riidanaiheet ovat:

  1. raha
  2. läheisyyden puute
  3. lastenkasvatus
  4. kotityöt
  5. yhteinen aika.

Kun toisen puolison tai molempien intohimo on urheilu, joka usein vielä vie paljon aikaa ja rahaa, on selvä, että riidanaiheita syntyy helposti. Yhteinen näkemys ja päämäärä olisi hyvä olla selvillä ja prioriteetit samat, muuten kalliit leirit, varusteet, pyörät ja kisamatkat voivat tuoda ristiriitoja helposti. Omat rahat ja yhteiset rahat helpottavat asiaa, mutta silti yhteinen ymmärrys siitä mikä on tärkeää auttaa asiaa.

Parisuhteiden yleisimmät ongelmat ja riidan aiheuttajat ovat raha, läheisyyden puute, lastenkasvatus, kotityöt ja yhteinen aika.

Pitkät lenkit kestävyysurheilussa voivat syödä kotona enemmän viihtyvän jaksamista, varsinkin jos on lapsia ja lisätä myös kotitöistä huolehtivan yksinäisyyttä. Jos puolison kaikki energia menee urheiluun, voi myös yhteinen aika ja seksielämän laatu kärsiä jaksamisen puutteesta. Toisaalta pitkällä lenkillä voi purkaa stressiä ja palatessa voi maailma näyttää paremmalta. Onnistuneen treenin jälkeen ihminen on usein mukavampi!

Hyötyjä riittää

Parhaimmillaan urheilu vie yhdessä uusiin hienoihin paikkoihin kotimaassa ja ulkomailla, antaa yhteisiä hienoja kokemuksia kisoissa, treeneissä, leireillä ja arjessa. Yhteinen elämäntapa pitää arjen terveellisenä ja hyvinvointia lisäävänä ja puoliso on riittävän lähellä puuttumaan mahdollisiin ylilyönteihin.

Puolison onnistuminen lisää aidosti toisenkin onnea ja parhaimmillaan yhdessä tekeminen ja toisen sparraaminen voi saada aikaan yhteisen menestyksen kierteen.

Uudet yhteiset sporttiystävät hitsaavat paria tiiviimmäksi ja opettavat uutta eri lajeista. Puolisot voivat paikata toistensa puutteita ja osaamisia, 1+1 on enemmän kuin kaksi, kun päämäärä on yhteinen.

“Yritäpä järkeillä rakkausasioissa niin menetät järkesi.” – Ranskalainen sananlasku

Masterien tarinoita

SporttiOravien liitossa vapaus toteuttaa itseään on itsestäänselvyys

Olemme kulkeneet yhteistä matkaa 23 vuotta vuodesta -97 lähtien.

Omaehtoisuus eli vapaus on ollut meillä alusta saakka itsestäänselvyys. Olemme harrastaneet yhdessä ja erikseen ja tukeneet toisiamme täysillä yhteisissä ja henkilökohtaisissa tavoitteissa ja tarvittaessa joustaneet puolin ja toisin.

Ilman toisiamme emme olisi päässeet kokemaan niitä hienoja asioita, joita olemme saaneet kokea. Ja kuka tietää, mitä ihanaa tulevaisuus tuo vielä tullessaan.

Jani ja Maija Oravamäki  jälleen yhden onnistuneen kisan jälkitunnelmissa Kööpenhaminassa. Kuva: Lasse Seppänen

Ida ja Toni – hiihtäjän ja suunnistajan symbioosi

Yhteisöllisyys

Yhteisöllisyys meille merkkaa sitä että ollaan kiinnostuneita toisen urheilusta, treenaamisesta ja kisoista. Kannustetaan kisapaikalla, autetaan välineiden kanssa ja mietitään yhdessä treenien tarkoitusta. Välillä myös treenataan yhdessä. Meillä on kisa/ ja harjoittelukaudet täysin eri aikoihin talvi-hiihto ja kesä-suunnistus. Kun Toni aloittelee uuden kauden treenejä marraskuussa, on mulla kisakausi jo vauhdissa. Se on välillä aika tasapainottelemista, koska hiihdon ja suunnistuksen kisakaudet on pitkiä. Käytännössä jommalla kummalla on koko ajan keskittyminen kisoihin menossa. Mehän ei olla esim. koskaan käyty yhdessä juhlimassa osittain tämän takia 🤣

Osaaminen

Osaaminen merkkaa meille urheilussa sitä, että tietää mihin suuntaan on menossa. Pitää osata hankkia ne langat käsiin, jotka sparraa ja vie kohti urheilullista päämäärää. Meillä on Tonin kanssa molemmilla omat henkilökohtaiset valmentajat ja tehdään niiden kanssa saumatonta yhteistyötä.

Paras sparri mun mielestä on ollut kun Toni on juossut syksyn räntäsateessa kontrollisauvarinteessä mun vieressä ja kaiken lisäksi ottanut kuvia siinä samalla 😀 Muistan aina kuinka kylmä ja märkä siellä oli, mutta silti tehtiin. Mä taas oon aika usein potkinut Tonia tekemään kuntopiiriä ja tehnyt mukana, että se tulisi tehtyä. Toni ei siitä tykkää, mutta tiiän, että se auttaa sitä😁

Yhteisöllisyys meille merkkaa sitä että ollaan kiinnostuneita toisen urheilusta, treenaamisesta ja kisoista. Kannustetaan kisapaikalla, autetaan välineiden kanssa ja mietitään yhdessä treenien tarkoitusta.

Ihanassa parisuhteessa yllätyt (Ida)

  1. Löydät itsestäsi uusia puolia siihen kuinka hienovaraisesti vihjata puolisosi vaate- tai musiikkimausta🤭.
  2. Puhut sujuvasti me-muodossa ja ennen avioitumista mietit aina hetken, kuinka esitellä puolisosi vieraille “poikaystävä/avopuoliso/kihlattu/mies/valittu …”🤭
  3. Saatat yllättyä siitä kuinka fiksu ja kaunis puolisosi onkaan, vaikka kaikissa tilanteissa tämä ei tulisi esille🤭
  4. Urheilulaji kuin laji, puolisosi on jostain syystä aina voitettava🤭
  5. Mikäli olet turhaan joskus miettinyt ulkonäköäsi tai sanojasi, puolisosi sanoo sinua kauniiksi ja upeaksi ilmankin.
  6. Saatat yllättyä siitä kuinka oletkaan saanut elämääsi jotain niin hyvää💘

Susannan ja Väinön omat ja yhteiset haaveet kantavat

Onnellinen parisuhde sinällään ei ole vaikeaa, mutta ehkä jotakin sellaista, että omista näkemyksistään joutuu joskus luopumaan:

  1. En usko rakastumiseen/ ihastumiseen ensisilmäyksellä, mutta niinhän siinä kävi. Väinö vei jalat alta, ja edelleen vie.
  2. En uskonut pitkiin parisuhteisiin. Väärässä taidan olla. Uskomatonta, miten sitä voi 16 yhteisen vuoden jälkeenkin ihastua toiseen yhä uudestaan.
  3. Puoliso ei ole paras kaveri. Eikä tarvitse ollakaan. Mutta mitäs jos on?!? Jos toisesta on tullut ajansaatossa myös paras kaveri?

Siltikin, ehkä kaikkein tärkeimpänä on muistaa, että jokainen on oman onnensa seppä. Siihen ei voi ripustautua, että jonkun toisen tehtävä olisi tehdä toinen onnelliseksi. Elämme yhdessä, mutta kuitenkin omia elämiämme. Toteutamme haaveita, sekä omia että yhteisiä ❤️.

Retkeily on Susannan perheelle yhteistä aikaa. Väinö on MTB -aktiivi ja Susanna monipuolinen kestävyysurheilija, joka nauttii treenireissuista sekä yksin että perheen kanssa.

Hyvään suhteeseen ei tarvita pappia

Anu Junnila ja Lasse Seppänen ovat eläneet yhdessä jo lähemmäs 15 vuotta ilman papin aamenta. Heille tämä on ollut paras ratkaisu. Sitoutuminen yhteiseen perhe-elämään ja kummankin omien unelmien tavoittelu on kantanut hyvin lapsiperhearjen ja työ- sekä urheiluun liittyvien unelmien keskellä.

Yhteiset unelmat, samalla alalla työskentely ja samat mielenkiinnon kohteet liikuntalajeissa yhdistävät. Joka päivä oppii edelleen puolisosta uutta ja se on mielenkiintoista sekä antoisaa.

Anua ja Lassea yhdistää työ, perhe, intohimo urheiluun ja rakkaus.

Ali on onnellinen myös sinkkuna

Alilla on ollut hyvä parisuhde aiemmin, mutta polut veivät lopulta eri suuntiin. Näin on ollut parasta ja Ali on ollut erittäin tyytyväinen elämäänsä eron jälkeen. Yhteisöllisyys, vapaus ja itsensä kehittäminen pursuaa Alin tekemisestä ja niinpä tämän polkujuoksun puuhanaisen elämässä rakkautta riittää, kiitos urheilun ja ystävien.

Joskus on hyvä yhdessä, mutta vielä parempi yksin. Eihän sitä tiedä mihin Alin polku seuraavaksi johtaa!

Päivi & Veikko – Sporttielämästä energiaa projekteihin ja toisinpäin

Hyvä kunto ja  terveys ovat meille molemmille tärkeitä arvoja. Olemmekin eläneet aktiivista elämää aina. Kummankin pääintohimo on kuitenkin työelämässä ja niissä unelmissa onkin riittänyt tavoiteltavaa koko 16 -vuotisen avioliiton ajan. Sporttailu on antanut voimaa työhön.

Kestävyysliikunta hiihto- ja MTB -viikonloppuineen on meille yhteistä aikaa, vaikka erikseenkin usein laduilla mennäänkin.  Jos Veikolle tulee pertsan lenkillä mittariin 50km niin Päiville tulee 45km. Lähtiessä moikataan ja palatessa kysytään miten meni. Veikko voitelee sukset, Päivi huolehtii vaatteet, juomat ja energiat. Välillä lenkkeillään yhdessä, välillä yksin, koska Veikko nauttii enemmän polkujuoksusta ja Päivi maastopyöräilystä.

Onnellisen parisuhteen salaisuus on Päivin ja Veikon mielestä avoin kommunikaatio, huumori,  talkoohenki, tiimityö, rakkaus ja sitoutuminen yhteiseen päämäärään. Elämässä tulee välillä rankkojakin kokemuksia, niin on hyvä olla yksi kivijalka, johon voi aina luottaa. “Tahdon” saa, ja pitää valita aina uudelleen.

XC Partyn yhteisö on kiva sparraaja ja muiden Mastereiden merkitys on kasvanut paljon viime vuosina. Yhteisöstä saa valtavasti kannustusta, neuvoja, tukea ja inspistä. On myös mukava huomata, miten me ollaan innostettu muita liikunnan pariin.

“Rakkaus on sitä, kun jonkun toisen onni on sinun onnesi.” – Lana Del Rey

Masterit toivottavat Satulle ja Kallelle paljon onnea tuleviin seikkailuihin!

XC Party palvelut

[metaslider id=5895]

Tervetuloa leireilemään!

[metaslider id=5893]

Lähteitä

Ryan, R.M.&Deci 2001, On happiness and human potentials: A review of research on hedonic and eudaimonic well-being. Annual Review of Psychology 52(1), 141-166.

Smith C. 2007, On pursuit of “good” sex: Self determination and the sexual experience. Journal of Social and Personal Relationships 24(1), 69&85.

Uusitalo-Malmivaara, Lotta 2015 (toim.) Positiivisen psykologian voima.