Super-Sini jälleen mukana Tervahiihdossa!

Tällä kertaa urheilijahaastattelussamme on nelinkertainen Tervahiihdon voittaja, Sini Alusniemi. Sinillä on ennen Tervahiihtoa vielä ohjelmassa Jämi42 ja Finlandiahiihto. Näiden kisastarttien jälkeen Sini on lupautunut kirjoittamaan blogiimme, kuinka hän valmistautuu viimeiset kaksi viikkoa ennen Tervahiihtoa.

sini1
Sini on tuttu näky massahiihtojen lähtöviivalla…

Nimi: Sini Alusniemi

Lajit: Hiihto, maastopyöräily, juoksu

Seurat: Kangasniemen Kalske, Jyväskylän Pyöräilyseura ja Jyväskylän Kenttäurheilijat

Tuoreimmat saavutukset: Maastopyöräilyn maratonajon ja maastoduathlonin SM-kulta, duathlonin SM-hopea, SM-hiihdot Imatra 6. sija, 3 Masters MM-kultaa N30-35 sarjassa, lisäksi Jämi Triplan mestaruus, useita Finlandiahiihdon, Savoniahiihdon ja Tervahiihdon voittoja.

Ammatti: Koulutuskoordinaattori, KM

Perhe: Aviomies ja 5-vuotias Eetu-poika

sini2
… ja yleensä Sini saapuu tuuletellen voittajana maaliin. 🙂

Hei Sini, olemme iloisia, että osallistut tänäkin vuonna Tervahiihtoon! Kuinka mones kerta tämä onkaan ja mitkä ovat sijoituksesi aikaisemmista Tervahiihdoista?

Olen muistaakseni hiihtänyt Tervahiihdon 4 kertaa ja voittanut sen joka kerta.

Onko jokin Tervahiihto jäänyt erityisesti mieleen? Miksi?

Kaksi viimeistä ovat olleet mieleenpainuvia haastavien keliolosuhteiden vuoksi. Viime vuonna kiusasi lumenpuute ja toissa vuonna kylmyys, jota pahensi erityisen kova tuuli.

Kerro hieman hiihtotaustastasi.

Hiihtokipinäni alkoi peruskoulun liikuntatunneilta. Pääsin osallistumaan koulujen välisiin hiihtokisoihin, jotka ruokkivat innostusta, vaikka en pärjännyt niissä erityisen hyvin. Tavoitteellisemman harjoittelun aloitin valmentajan ohjauksessa 16-vuotiaana. Ensimmäinen hiihtokilpailuni oli maakuntaviesti vuonna -97. Sen jälkeen olen jatkanut hiihtoa kilpailumielessä, mutta kuitenkin harrastustasolla tähän päivään saakka.

Mikä on mieliharjoituksesi ja miksi?

Minulla on monta mieliharjoitusta, koska harrastamiani lajejakin on monta. Ehkä mieluisimmat yksittäiset treenit ovat tehoharjoituksia, kuten sauvarinne syksyllä. Sen jälkeen tuntee tehneensä oikeasti kehittävän harjoituksen. Myös rennon kovat tai kiihtyvävauhtiset vauhtikestävyyslenkit juosten ovat mieluisia. Yritän nauttia jokaisesta harjoituksesta ja nähdä sen tarpeellisuuden osana kokonaisuutta.

Kerro meille kesäharjoittelustasi.

Harjoittelen kesäisin monipuolisesti. Enimmäkseen juoksen ja maastopyöräillen, mutta saatan hiihtää muutaman lenkin myös rullasuksilla. Kesällä ja syksyllä teen eniten voimaharjoittelua sekä erilaisia nopeusvetoja ja loikkia. Kovat harjoitukset tulevat maastopyörä- ja juoksukilpailuiden kautta, joita riittää kesällä melkein joka viikonloppu. Myös rauhalliset metsässä kävelylenkit ovat osa harjoitteluani kovien pyöräkisojen jälkeen.

mtb
Sini on SM-kultamitalisti maastopyöräilyn maratonajossa.

Mikä on suosikkipaikkasi, missä olet hiihtänyt?

Olen hiihtänyt monessa hienossa paikassa, mutta ylitse muiden nousevat Lapin erämaareitit, joita mennään osittain myös Lapponiahiihdossa.

lapponia
Sini nauttii Lapin erämaareiteillä hiihtämisestä.

Kuinka kauan viivyt Oulussa? Onko sinulla mitään erityisiä suunnitelmia?

Tulemme Ouluun kilpailua edeltävänä iltana, koska lähdemme ajamaan Jyväskylästä vasta työpäivän jälkeen. Lähdemme kotiin kilpailun jälkeen lauantaina. Ainut suunnitelma on löytää Oulusta hyvä ruokapaikka kisan jälkeen.

Miten valmistaudut kisaan? Onko mitään salaisuuksia, jotka haluaisit jakaa kanssamme? 🙂

Kisaan valmistavasta viimeistelyharjoituksesta käy kaksi viikkoa aiemmin hiihdettävä Finlandiahiihto, jonka jälkeen en tee enää kovia kehittäviä harjoituksia vaan palauttavaa rauhallista lenkkiä, jonka tarkoitus on lähinnä ylläpitää aineenvaihduntaa ja palauttaa lihaksistoa. Pidän nopeutta yllä tuona aikana tekemällä parilla lenkillä ihan lyhyitä alle 30 s kestäviä nopeatempoisia vetoja.

Olet ollut aikaisempina vuosina aika ylivoimainen Tervahiihdossa. Mitä luulet, kuka tai ketkä ovat kovimmat vastustajasi tänä vuonna?

En ole nähnyt vielä ennakkoon ilmoittautuneita ja luulen, että lopullinen tilanne selviää vasta paikan päällä kisa-aamuna, joten en voi spekuloida etukäteen tilannetta vastustajien suhteen.

Mikä on ”salainen aseesi” heitä vastaan? 🙂

Minulla ei yleensä ole erityistä suunnitelmaa kenenkään tietyn vastustajan suhteen etukäteen, vaan tavoitteenani on päästä hyvään porukkaan heti alussa ja pystyä menemään itselle sopivaa vauhtia alusta loppuun. Pyrin ”lukemaan” tilannetta kisan aikana mahdollisimman hyvin ja pysymään valppaana mahdollisia irtiottoyrityksiä varten.

Osallistutko After Ski -tapahtumaan Rauhalassa?

Tämän hetken suunnitelmissa ei ole osallistua.

sini

Lämpimästi tervetuloa Ouluun Sini!

naisten70km

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *