TERVAHIIHTÄJÄN WANHOJA JUHANNUSTAIKOJA

Juhannus on perinteisesti maagista aikaa, jolloin eri ennusmerkeistä voi esimerkiksi povata kukoistaako bisnes, onko vaimo suopea ja mies tolokku ja ihan että minkälaista satoa sitä tulevana vuonna niitetään. Hiihtäjää tietysti kiinnostaa, milloin pääsee hiihtämään, milloin tulee nousukunto, ennätyksiä tai kisamenestystä. Mikä tärkeintä: pääsetkö laittamaan lapun rintaan vuoden 2018 129. Tervahiihtoon? 🙂

Tervahiihdon CommsSquad kaivoi wanhat taiat esiin, joista voi itselleen tulevaisuutta ennustella ja poimia warmat winkit talteen.

1. MANSIKKATESTI

Maistappa isäntä ja emäntä, poika taikka neito ensimmäinen mansikka! Oliko se hapan vaiko makea? Eräs Terwahiihtäjätär muistaa wanhan oululaisen kansanwiisauden:

”Jos mansikka oli hapan, saapi Isäntä eli emäntä hiihtää ens talvena palijo hapokasta  latua. Jos mansikka oli makea, saapi isäntä eli emäntä hiihtää palijo liukasta latua ja kaikki saapi oivan kunnon.” -Tuntematon Tervahiihtäjä

 

2. ORAWAMÄKINEN WANHA TUPASVILLATAIKA

Juhannusöinen suotreeni on oiva tapa saada selville tulevan talven Tervahiihdon keli. Saappaisiin tarttuneisiin neljään tupasvillaan sidotaan erivärisiä lankoja: keltainen, punainen, sininen ja vihreä.

Aamulla selviää tulos: Se tupasvilla, jossa on eniten valkoista ehjää kukintoa jäljellä, kertoo tulevaisuuden:

  • Keltainen – mätö vesikeli
  • Punainen – plussakeli
  • Sininen – pikkupakkanen
  • Vihreä – vitikeli

3. PYROMANTIA ELIKKÄS TULESTA ENNUSTAMINEN

Pyromantia on wanha ennustusmenetelmä Tervareitiltä. Tällä tarkoitetaan ennustamista esimerkiksi kynttilän liekkiä tai juhannuskokkoa tuijottelemalla. Hyväksi koettu keino on ennustaa juhannuskokon liekeistä, pääseekö seuraavaan Tervahiihtoon. Onnistumista parantaa, jos tämän tutkinnan kuluessa on jo peruskuntokausi polkaistu käyntiin, ilmoittautumispäätös tehty ja liekkiin katsotaan monot jalassa hiihtopuku päällä urheilujuomaa siemaillen.

Juhannuskokon lieskojen muodoista puolestaan voi ennustaa, oletko enemmän liekeissä Tervahiihdon lähtökahinoissa, keskimatkan raastossa vai loppukirissä. Savun määrästä voi päätellä miten tankkaus onnistui. Paljon savua, vähän tulta merkitsee ylitankkausta, paljon tulta ja vähän savua merkitsee nopeasti ehtyviä voimia. – Wanha Castellilainen wiisaus

4. WARMAT KONSTIT

Juhannuksena nähdyt unet kannattaa merkitä muistiin. Unessa voi vierailla tuleva sulhanen, mies tai jopa tulewa Tervahiihdon ensikertalainen tai voittaja. Oikein hyvin jos käy, pääset hiihtämään liukkaille keväthangille. Jos olet nukkunut suksivoiteet tyynyn alla, saat hyvät luistot ensi talvena.

Jos taas haluat tietää kulkeeko ensi talvena paremmin pertsa vaiko vapaa, tulisi Haapavetisen wanhan wiisauden mukaan tehdä näin:

”Lähde juhannussaunasta palijain persein takaperin kävelemään suksivarastoon päin. Ei saa katsoa olan yli. Se suksi, joka perseeseen ensin pökkää, on ens talaven ykköstykki.”

Jos se oli pertsa, niin pertsa kulukee, jos vappaa niin sitten se.

Sitten vain rohkeasti kokeilemaan taikojamme. Toivotamme kaikille iloista, aurinkoista ja energistä juhannusta! 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *