Tervahiihtoja viidellä vuosikymmenellä – Joksa Paksumaha Höynälä

Voi sitä pienen pojan riemua, kun isä pitkän kinuamisen jälkeen päästi 12-vuotiaan poikansa Tervahiihdon 40km:lle vuonna -79. Sijoitus oli 750, mutta siitä huolimatta elinikäinen Tervakipinä oli syttynyt. Seuraavina vuosina sijoitus parani tasaisesti, mutta samalla nuorukaisen mielenkiinto alkoi pikku hiljaa siirtyä suksista tyttöihin. Tervahiihtoon oli silti päästävä joka vuosi talkoilemaan, koska siellähän ne parhaat tytötkin oli. Taisipa se silmäys tulevaan vaimoonkin jo siellä osua.

Hiihto ja sukset saivat kuitenkin uuden mahdollisuuden 90-luvulla, jolloin asiaan suhtauduttiin suuremmalla vakavuudella. Muistoihin kertyi niin karvas loppukiritappio, kuin se kaikkein himotuinkin eli pääsarjan voitto, sekä seuraavan vuoden totaalinen epäonnistuminen voitelussa.

Sen jälkeen työ vei lumettomiin olosuhteisiin kahdeksaksi vuodeksi. Tervahiihdon tuloksia seurattiin silti tarkasti ja laitettiin mielikuvituksissa omaa nimeä milloin mihinkin kohtaa tuloslistaa.

Toinen come back Tervaladuille tapahtui 2000-luvun puolivälissä, kun maailmaa nähnyt yli 90 kiloinen Paksumaha palasi radalle samalla nuoruuden hurmoksella kuin reilu vuosikymmen aiemmin. Taas lähdettiin pohjalta, vuosi vuodelta sijoituksia parantaen painon samalla pudotessa ALV:n verran kiloina. Noilta vuosilta plakkariin tarttui niin pitkän kuntosarjan voitto, kuin myös henkinen keskeytys 20km:n kohdalla. Luonto ei kuitenkaan antanut periksi ja maaliin piti hiihtää numerolappu trikoissa (siellä valottomalla puolella). Päälle vielä henkilökohtainen käytöskymppi, eli maalista suoraan hiihtämällä kotiin.

Muutamana viime vuotena ollaan sitten opeteltu ison maailman tyyliin vetämään lenkki ilman pitovoiteita. Kyllähän se niinkin näköjään menee, kun muistaa kesällä pukata Syötteen legendaarista Twin Peaks-lenkkiä.
Tänä talvena mennään taas jos vain hiihtokunnossa ollaan.

Pikku-Joksa Tervahiihdossa 1979

Joksan M50 kilpasarjan voitto 2017!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *