Tervahiihtoon 1kk aikaa: mitä nyt kannattaa tehdä?

Tervahiihto kulkee Utajärven 80 kilometrin matkalta Muhoksen Korkalavaaraan, josta alkaa 49 kilometrin lenkki, ja Sankivaarasta 15km matka, jatkuen Ouluun Hiukkavaaraan maaliin. Matkalle mahtuu tunnelmallista suoaluetta, metsikköä, mutta myös upeaa tunturimaista maisemaa. Reitti on vaihteleva ja helppo hiihtää myös aloittelijalle.

Yleensä massahiihdot ovat kaikki eri tyyppisiä maastoltaan, mutta periaatteessa mitä pidempi hiihtomatka, sitä parempi aerobinen kunto pitää olla. Ihmiset osallistuvat massahiihtoihin monista eri syistä, mutta useimpien mielestä pari tapahtumaa vuodessa pitää mielenkiintoa ja säännöllistä liikuntarytmiä yllä. Tavoitteet motivoivat lähtemään lenkille silloinkin, kun muuten sohva kutsuisi. Ilmoittautuminen Tervahiihtoon toimii hyvänä motivaattorina lenkille lähtemiseen ympäri vuoden!

Jotta hiihto olisi nautinnollista, on hyvä harjoitella riittävästi ennen tapahtumaa ja itse h-hetkellä pitää maltti mukana. On viisasta olla lähtemättä muiden perään liian lujaa. Niinpä oma vauhti ja kestävyyskunto kannattaa selvittää ja kokeilla ennen tapahtumaa. Perusliikunta takaa sen, että kuntopohja Tervahiihdon läpäisyyn on riittävällä tasolla, mutta tämän lisäksi tarvitaan vielä kunnolliset välineet ja kohtuullinen hiihtotekniikka.

Hyvä hiihtotekniikka takaa sen, että tulosta tulee ja hiihto sujuu kevyesti. Ammattilaisetkin treenaavat säännöllisesti tekniikkaa ja kuntoilijalla jokaisen treenin tulisi olla myös tekniikkaharjoitus. Omasta mielestä tekniikka voi olla ihan hyvä, mutta todellisuus voi olla jotain ihan muuta. Siksi kannattaa joskus osallistua tekniikkakouluihin. Hyvällä tekniikalla hiihto on kevyempää, nopeampaa ja myös urheiluvammoilta on helpompi välttyä.

Kuntohiihtäjä voi myös hiihtää yhden tai kaksi pitkää laturetkeä ja tarkkailla omia tuntemuksiaan ja vauhtiaan pitkin matkaa ja asettaa sen mukaan tavoitteet itse Tervahiihtoon. Jos kilpailuihin/laturetkiin ei ole mahdollista osallistua, voi vaikkapa kavereiden kanssa yhdessä tehdä pitemmän, kovemman harjoituksen.

Viimeiset 1,5-1 viikkoa ennen Tervahiihtoa kannattaa sitten pyhittää kevyelle, verryttelynomaiselle harjoittelulle. Tervahiihtoa edeltävänä viikonloppuna voi käydä vielä keskipitkän lenkin. Tervahiihtoviikolla kannattaa lepopäivien ja verryttelylenkkien lisäksi tehdä yksi lyhyt vk-harjoitus hyvän vireen ylläpitämiseksi.

Nyt kannattaa hoitaa ilmoittautumiset kuntoon ja varmistaa paikka talven hienoimmassa hiihtopäivässä.

TERVAHIIHDOSSA NÄHDÄÄN!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *