Tiesitkö tämän Tervahiihdosta?

Huoltopistehaaste  – Tuotantotalouden opiskelijat kehittivät hankintaketjua tehostavan työkalun

Kaudella 2017-2018 Tervahiihdossa tehtiin mielenkiintoinen kehitysprojekti. Kolmannen vuoden tuotantotalouden diplomi-insinööriopiskelijat  Aleksi Autio, Eetu Rantanen, Tuomas Alatulkkila ja Peetu Virkkala Oulun yliopistosta kehittivät laskurin, jolla huoltopisteiden menekkiä voidaan arvioida tarkasti. Laskuri ottaa huomioon monet eri menekkiin vaikuttavat muuttujat kuten sään, osallistujamäärät kullakin matkalla, keliolosuhteet, matkat jne.

Opiskelijat osallistuvat yhdessä erilaisiin mielenkiintoisiin tapahtumiin, kilpailuihin ja projekteihin, ja kun Tervahiihdon Päivi Lohikoski ehdotti tällaista kehitysprojektia oli poikien helppoa suostua yhteistyöhön.

Projekti vaikutti heti oikein mielenkiintoiselta ja sopivalta haasteelta meidän kaveriporukallemme. Aluksi mietitytti hieman, miten kyseinen tehtävä liittyy opintoihimme, mutta sekin selvisi hyvin pian, kun kuulimme hieman tarkempia tietoja tehtävästä. -Aleksi

Miten projekti eteni?

Projekti eteni tasaisen varmasti. Projektin alkaessa viime syksynä kaksi ryhmän jäsenistä oli Oulussa, yksi Ruotsissa ja neljäs Singaporessa. Kokoukset pidettiin siis videoneuvottelujen avulla, mikä toimi yllättävän hyvin. Töitä jokainen teki hyvin pitkälti omaan tahtiin siellä missä ikinä sattui olemaankaan. Projekti kesti melko kauan aina viime syksystä toukokuulle asti.

Miten roolit jaettiin tiimin sisällä?

Roolit oli helppo jakaa, koska tunsimme toisimme ja tiesimme näin ollen toistemme vahvuudet. Eetu otti varsin luontevasti johtajan roolin, ja hoiti tehtävää ihailtavasti. Ilman Eetua projektia tuskin olisi saatu koskaan valmiiksi. Hän huolehti siitä, että tehtävät etenivät, jakoi vastuita ryhmäläisten vahvuuksien mukaan ja teki myös itse paljon käytännön työtä.

Mitä opitte Tervahiihto-projektin aikana?

Opimme jälleen paljon projektityöskentelystä. Tärkeimpiä oppeja oli varmasti etätyöskentely ja tällaisen ajallisesti pitkän projektin hallinta. Vaikeinta oli se, että projekti kesti todella kauan (noin 7,5kk), mutta tehtävää per viikko oli todella vähän. Tämä hankaloitti tiimiläisten motivoitumista ja sitoutumista projektiin. Tyypillisesti koulussa tehtävät ryhmätyöt tehdään muutaman päivän aikana, jolloin kaikki ovat koko ajan aiheessa ja tekemisessä kiinni, mutta tässä saattoi olla välillä pitkiäkin taukoja. Arvokas opetus siis.

Toinen opettavainen haaste oli jo mainittu etätyöskentely eri maiden välillä (mm. aikavyöhyke-erot). Tätäkään ei normaaleissa kouluprojekteissa kohtaa.

Kolmas haaste oli päästä kiinni tehtävänantoon ja tekemiseen, sillä raamit tekemiselle olivat melko löysät ja liikkeelle lähdettiin varsin puhtaalta pöydältä.

Mikä oli helpointa?

Mitään selkeästi helpointa vaihetta ei ollut. Helppoa oli työskennellä tuttujen ryhmäläisten kanssa, mutta itse työssä kaikki oli melko tasaisen haastavaa.
Saimme aikaiseksi kaksi kyselyä hiihtäjille vuosina 2017 ja 2018, analyysit näistä kyselyistä, sekä tietysti itse työkalun, mikä oli projektin tärkein tavoite.

Työkalu tulee paranemaan seuraavien vuosien aikana jatkuvasti, kun siihen saadaan lisää historiatietoja. Tulevaisuudessa sillä pitäisi pystyä arvioimaan muonitustarve erittäin tarkasti. Työkalu kuitenkin toimii jo nyt varsin hyvin, antaen hyvin lähelle totuutta olevan arvion muonitustarpeesta.

Moni muukin urheilutapahtuma varmasti haluaisi saada käsiinsä tämän työkalun: Millä hinnalla olisitte valmiit sitä myymään?

Työkalun euromääräistä hintaa on hankala arvioida, mutta sen vaatiman työmäärän ja hyödyn perusteella arvioisimme hinnaksi 3000 – 5000€. Työkalun avulla pystytään varmistamaan ettei muona lopu kesken kuten joinakin vuosina. Hyvän PR:n kautta tulevat edut ovat lisäksi tuhansia euroja vuodessa.

Missä muualla tätä laskuria voisi käyttää?

Laskuria voi soveltaa mihin tahansa tapahtumaan, mistä on saatavilla historiatietoja.

Miten oma hiihtotalvenne meni ja osallistuitteko Tervahiihtoon?

Kaksi ryhmämme neljästä hiihtäjästä pääsi osallistumaan Tervahiihtoihin, ja menestystäkin tuli. Muutoin talven hiihtomäärät jäivät kaikilla varsin vähäisiksi työ- ja koulukiireiden vuoksi. Muutama hiihtolenkki tuli kuitenkin heitettyä.
Olemme kaikki kesän töissä: yksi Helsingissä, yksi Kokkolassa ja kaksi Oulussa. Töiden lisäksi aiomme kuitenkin koittaa löytää aikaa myös rentoutumiselle ja käymme ainakin yhdessä syömässä ja jäätelöllä. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *