TOP5 ravintomokat ja tärpit kesäliikkujalle

salaatti2

Kirjoittaja Katariina Porthan-Ylimäinen, Taikomo

Nauttiaksesi liikunnasta tarvitset auton tapaan polttoainetta eli energiaa. Jos lisäät pitkän tauon jälkeen liikuntaa arkeesi, pidä huoli myös ettet jätä väliin aterioita. Vajaalla energiamäärällä treeni ei tunnu hyvältä, etkä saa itsestäsi irti halutulla tavalla. Älä myöskään kiduta itseäsi kamalilla dieeteillä vaan paranna aterioiden laatua ja tee pysyviä muutoksia ruokailutapoihin, vähän kerrallaan.

TOP5 ravintomokat

  1. Ruokailuvälit venyvät pitkiksi ja ruokailu keskittyy iltaan, jolloin tulee mätettyä koko naapuruston edestä ruokaa. Ehkä herkkujakin.
  2. Käyt nälkäisenä kaupassa, jolloin tunnet tarvitsevasi nopeasti energiaa. Suuntaat askeleesi helposti suklaahyllylle.
  3. Pikalaihdutat itsesi kisa- tai rantakuntoon. Tuleva liikuntatapahtuma tai uimarannat aiheuttavat asupaniikin. Keskivartalo tursuaa mielestäsi liikaa ja alat pikadieetille. Tällä tavalla huononnat suorituskykyäsi ja jaksamista.
  4. Tartut kaupassa tuotteisiin jossa lukee ”kevyt”, ”diet” tai ”proteiini” tutustumatta tuotesisältöön. Monessa ns. kevyt tuotteessa tai proteiinipitoisessa tuotteessa on yllättävän paljon sokeria.
  5. Hankit pakastimeen ”vierasvaraa”, mutta huomaat lopulta tyhjentäväsi hiljalleen herkut omaan suuhusi. Vinkki: pullan sijaan tarjoile vieraille lämmin ruoka tai salaatti tai vaikka herkullisia kesän marjoja.

salad

Tärpit kesäliikkujalle

Runsas ja terveellinen aamupala käynnistää päivän

Päivä kannattaa aloittaa monipuolisella aamupalalla. Lisäksi jokaisella aterialla tulisi syödä monipuolisesti hiilihydraatteja, proteiinia ja hyviä rasvoja. Vaikka noudattaisit vähähiilihydraattista ruokavaliota, älä kuitenkaan jätä hiilarimäärää liian pieneksi. Aivotoimintakin tarvitsee energiaa. Hiilareiden poisjättämisen sijaan jätä pois valkoinen haitallinen sokeri ja keskity ”hyviin hiilareihin”.

Syö päivän aikana 5-6 ateriaa

Päivän aikana olisi myös hyvä syödä aamupalan lisäksi kaksi lämmintä ateriaa ja mahdollinen välipala sekä iltapala. Pitämällä kiinni ruokarytmistä pidät ateriakoot järkevinä ja energiaa riittää koko päivälle. Muista myös nesteen riittävä juominen, erityisesti helteellä ja liikuntaa harrastaessasi.

Moni meistä voisi monipuolistaa ruokavaliotaan. Juutumme yleensä toistamaan samoja ruokia viikosta toiseen. Netti on pullollaan hyviä ja helppoja reseptejä, rohkeasti vain kokeilemaan! Näin kesäaikaan grillissä voi makkaran sijaan tiristä vaikka vähärasvaisia lihavartaita, tofua tai kalaa. Ne maistuvat hyviltä tuoreen salaatin tai vihannesten kanssa.

Niin sanottua superfoodia ei tarvitse kaukaa etsiä, tori pullottelee kesäaikaan maukkaista marjoista, niistä voit tekaista vaikka smoothien.

smoothie3

Maukasta grillikautta ja kesää toivottaen!

Kata

Katariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *