UUTISIA: Esittelyssä Rovaniemen tiimivahvistus Joni Seppä

Olen juuri 40- vuotta täyttänyt, omasta mielestäni edelleen nuori metsätalousinsinööri (AMK). Kilpaurheilijasta enemmänkin elämäntapaliikkujaksi kasvanut, nykyinen rovaniemeläinen, joka on ehtinyt sen verran kiertää kotimaata, että on osallistunut hiihdon maakuntaviestiin kolmessa eri maakunnassa.

Sporttailusta jännitystä elämään

Liikkuminen on minulle osa arkea ja tärkeä keino tuulettaa päätä. Kilpailut tuovat jännitystä elämään ja sitä leikin korviketta, jota aikuisen saattaa olla vaikea enää muuten löytää. Lenkkeily kaikkina vuodenaikoina on oiva tapa liikkua luonnossa ja sen avulla on kätevää tutustua uusiin ympäristöihin.

Urheilu itsessään on aika ajoin myös vienyt tutustumaan aivan uusiin paikkoihin ja maihin. Työporukoissa olen tavannut sanoa, että aina sitä sen verran täytyy urheilla, että jaksaa ojan yli hypätä.

Hiihtäjästä polkujuoksijaksi

Nykyinen kuningaslajini on polkujuoksu, kisatapahtumien hyvän fiiliksen ja myös matalan lähtökynnyksen vuoksi. Tällä tarkoitan sitä, että kyllä se auto aika paljon tyhjempi on juoksu-, kuin hiihtokisaviikonloppuun lähtiessä.

Toki pohjimmiltani olen hiihtäjä, enkä kuntoilussani ole ”päässyt” eroon hiihtoharjoittelun koukuttavasta monipuolisuudesta ihan kokonaan. Jokunen kerta vuodessa on täytynyt edelleen laittaa numerolappu rintaan myös sukset jalassa.

Polkujuoksun ja hiihdon eroista

Polkujuoksun ja hiihdon erot syntyvät pitkälti kilpailumatkojen pituuden myötä. Polkujuoksun suurin kisatarjonta ja myös arvostus painottuu edelleen selvästi hiihtokisoja ajallisesti pidempiin kisoihin. Hiihtäjälle on tärkeää harjoittaa anaerobista kynnystä ja pystyä työskentelemään siellä mahdollisimman tehokkaasti. Polkujuoksijan kilpailuissa kuljetaan useimmiten lähempänä aerobista kynnystä ja vauhtikestävyyden ala-aluetta. Yläkropan ominaisuuksien vaatimukset ovat tietysti myös aivan erilaiset, mikä tulisi näkyä myös harjoittelussa.

XC Party yhteislenkkejä Rovaniemellä

Rovaniemellä hienoa on sen pohjoinen sijainti ja sen myötä selkeästi toisistaan erottuvat neljä vuodenaikaa. Maakunnan pääkaupunkina se on palveluiltaan myös kokoaan suurempi. Luonto on hieno ja keskustan helminä tietenkin Ounasvaara ja jokimaisemat.

Minun vetämilläni lenkeillä koitetaan keskittyä joka kerta kyseisen harjoituksen sisältöön ja sen huolelliseen toteuttamiseen. Tämän myötä jokainen voi kokea sen oman pienen hetkensä urheilijana, ja karistaa samalla arkiset asiat hetkeksi hartioiltaan. Alku- ja loppuverryttelyiden aikana on sitten hyvä huolehtia tunnelman keveydestä ja ottaa kaikki irti sosiaalisesta tapahtumasta samanhenkisten ihmisten kanssa.

Suosikkitreenipaikat löytyvät Lapista

Suomessa suosikkitreenipaikkani on ehdottomasti Lappi, sen monine toisistaan poikkeavine vaihtoehtoineen. Yksittäisenä paikkana on tietysti nostettava kotoisa Ounasvaaran Isorakka ja Pöyliövaara Rovaniemellä, jossa hermo lepää ja hiki lentää lukuisia kertoja vuodessa.

Hienoin urheiluhetki

Vuosikymmenten aikana kohdalleni on sattunut niin monta itsestäni hienolta tuntuvaa urheiluhetkeä, että niiden listaaminen järjestykseen tuntuisi epäoikeudenmukaiselta. Sanoisin että jokainen hetki, kun kokee tavalla tai toisella saavuttaneensa oman tavoitteensa, on sykähdyttävä. Parasta on mahdoton eritellä.

XC Partyssa houkutti mukava yhteisö

Avopuolisoni Irina liittyi Grand Master Maijan aloitteesta mukaan XC-Partyyn, ja pian huomasimme juttelevamme keskenämme kyseisten treenien sisällöistä ja toteutuksista. Parissa pikku jutussa olen sitten ollut apuna lähinnä lisäkäsinä- ja jalkoina. Totesimme että olisi tarpeen varmaan olla vielä joku tuuraaja paikkakunnalla näihin hommiin ja tarjouduin sitten olemaan kyseinen henkilö. Päätöstä ei vaikeuttanut tietenkään se, että homma vaikutti olevan varsin mukavaa. 😉

Odotan XC Partyn tuovan uutta kulmaa myös omaan liikuntaan. Toivon että pääsisin näkemään läheltä itsensä ylittämisen iloa ja että se ilo antaisi hyvää mieltä myös omaan tekemiseen. Uskon XC Partyn luovan kestävyys- ja luontoliikuntakulttuuria. Se on tärkeää sekä kansanterveyden, että viime kädessä myös huippu-urheilun tulevaisuuden kannalta.

Tervetuloa XC Party leireille!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *