XC Party Masterit ja liiderin elämänmittainen kasvupolku

Kirjoittaja: XC Party Master Päivi Lohikoski, Directora Oy

Motivaatio osana menestystä

Ihmisen syvälliset tarpeet liittyvät seksuaalisuuteen, selviytymiseen, kunnianhimoon, itsensä toteuttamiseen ja sosiaalisiin tarpeisiin. Näiden tarpeiden takia me sitoudumme erilaisiin asioihin elämässä.

XC Party Mastereita yhdistää urheilu ja liikunta, tarkemmin sanottuna kestävyysliikunta luonnossa. Olipa Master kova maailmanluokan urheilija, nuori SM-tasolla kilpaa hiihtävä tulevaisuuden lupaus, tapahtumajärjestäjä tai kuntoilija, sama palo lajiin ja itsensä kehittämiseen vie meitä eteenpäin. Osa XC Party Mastereista on myös valmentajia tai opiskelemassa sellaiseksi. Minä olen opettanut, kouluttanut tai valmentanut vuodesta 2002 ja kokemuksia on sekä onnistumisista että epäonnistumisista. Kaikista kohtaamisista olen oppinut jotain leadershipistä.

Voima, joka puskee eteenpäin

Motivaatio on elämässä eteenpäin vievä voima ja siitä on valtavasti tutkimusta, konsulttikirjallisuutta ja erilaisia määritelmiä.

Motivaatio luokitellaan teoriassa yleensä sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Sisäisen motivaation ansiosta ihmiset tekevät asioita, koska se on nautittavaa tai kiinnostavaa. Tällainen tekeminen yleensä kannattaa, koska se johtaa myös luovuuteen ja syvälliseen oppimiseen. Sisäinen motivaatio on yhteydessä myös positiivisiin tunteisiin, rakentavaan käyttäytymiseen ja ajatuksiin. Siksi sisäinen motivaatio ja sen tunnistaminen on myös hyvinvoinnin tärkeä osa.

”Sisäinen motivaatio linkittyy kiinteästi valmiiksi saatuihin menestyksekkäisiin projekteihin ja asioiden valmistumiseen.”

Menestys elämässä riippuu omasta suoriutumisesta ja käytöksestä. Nämä ovat yhdistelmä taitoja, osaamista ja motivaatiota. Taitoja ja osaamista on mahdollista kehittää läpi elämän. Suurimmalla osalla ihmisistä on mahdollisuus kovalla työllä nousta jopa nerouden asteelle tai urheilijan nousta huipulle.

Moni kehuu esimerkiksi meidän XC Party Grand Master Maijan lahjakkuutta kestävyysurheiluun. Lahjakkuus pitää varmasti paikkansa, mutta ilman liikunnallista lapsuutta, periksiantamatonta luonnetta ja poikkeuksellisen kovaa työtä nuoruudessa ja aikuisena, ei Maija olisi siinä missä hän on nyt. Väitän, että pelkällä lahjakkuudella ei pitkälle pötkitä.

Taidot ovat sitä mitä ihminen tekee, mutta motivaatio ja työnteko määrittää sen mihin ihminen lopulta pystyy.

XC Party Masterit ovat tiimipelaajia ja liidereitä

XC Party Masterit ovat tiimipelaajia, joilla on yhteinen missio lisätä liikunnasta nauttivien ihmisten määrää. XC Party Masterit haluavat antaa jo liikunnan ilon löytäneille uusia haasteita ja itsensä voittamisen kokemuksia. XC Party Masterit ovat myös liidereitä, eli rohkeita oman tien kulkijoita, joilla on halua kasvaa ja kehittyä ihmisinä sekä muuttaa urheilun maailmaa.

UHM (Universal Hierarchy of Motivation) teoria määrittää leadershipin ihmisten henkisen kasvun ja vaikuttamisen polkuna, johon sisältyy useita eri tasoja. Nämä tasot perustuvat pitkään tutkimuslinjaan ihmisten motivaatiosta.

Liideri on epäitsekäs palvelija ja henkisen kasvun edistäjä

Kerron tässä liiderin kasvupolun, jolla ei ole välttämättä mitään tekemistä aseman, arvon tai statuksen kanssa. Aidon korkeimman tason liiderin tunnistaa kyvystä auttaa ihmistä tai kokonaisia yhteisöjä etenemään elämässään vahvempana kuin aiemmin.

 1. Ylimmällä tasolla liideriksi kasvamisessa on yleistä epäitsekäs kasvu ihmisenä, elämän tarkoituksen ymmärtäminen ja henkinen kasvu.
 2. Seuraavaksi liiderille on kehittynyt viisautta ja mielikuvituksen voimaa, jonka avulla ihmiset saavat vastauksia kysymyksiin, uutta suuntaa tekemiselleen ja elämälle sekä uutta ajateltavaa.
 3. Seuraavalla tasolla on rohkeus ja päättäväisyys auttaa muita. Tämä on tunnistettavissa usein valmentajilla tai personal trainereilla uran alkuvuosina. Tahto on hyvä, mutta näkemus ja kokemus karttuvat vasta myöhemmin.  Myötätunnon, hoitamisen ja anteliaisuuden liiderin polku on myös tässä keskitasolla.
 4. Alimmilla tasoilla ovat itsekkäät voimat ja muodollinen valta, jollaiseksi johtaminen monessa kulttuurissa usein mielletään. Usein vanha valmennusmalli on ollut tällainen autoritäärinen ulkoapäin ohjaava liiderin malli, jossa virheistä rangaistaan ja jossa kyseenalaistamista ei sallita. Jokaisella on varmasti esimerkkejä tällaisesta tiedossa. Esimerkiksi jääkiekossa ja myös yksilölajeissa on kuitenkin nähtävissä muutos. Korostetaan henkistä kasvua ja luottamusta osana valmennusta, ja valmennettavan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tästä syntyy aikanaan myös menestystä.
 5. Alimmilla tasoilla leadershipissä on itsekästä mielihyvää tuottava valta ja karismaattinen, jopa narsistinen henkilöpalvontaan  perustuva johtajuus.
 6. Kaikista alimmalla tasolla selviytymiseen perustuva johtajuus eli diktaattorimainen johtajuus.

 ”To become a leader you must first become a complete human being.” Confucius

Osa ihmisistä käy läpi elämänsä aikana johtajuuden eri tasoja. Nuorikin ihminen voi osoittaa henkisesti korkeatasoisia merkkejä itsestään ja itsensä johtamisesta. On kuitenkin hyvin tavallista, että korkeamman tason johtajan ominaisuudet kasvavat vasta myöhemmällä iällä.

Esimerkkinä empatialla ja myötätunnolla johtavasta henkilöstä oli Äiti Teresa, viisaudella johtaneesta Sokrates ja korkeimman tason liideristä Mahatma Gandhi. Alimman tason liideri oli esimerkiksi Stalin. Valmennuksessa on nyt esillä runsaasti ihmislähtöisiä valmentajia, joista esimerkkinä hiljattain kirjan julkaissut Erkka Westerlund:

”Vuorovaikutus on tärkeää, etenkin kriisitilanteessa, ja samoin ennakointi. Aikaisemmin keskityin voiman tai nopeuden kehittämiseen, nyt 10 vuotta olen valmentanut vain asennetta ja itsevarmuutta. Jos kehittyy näissä, niin haluaa oppia kaiken muun.” Erkka Westerlund

Tilanteet muuttuvat ja palaute ratkaisee

Uskomukset ja arvot kehittyvät ja vahvistuvat elämän aikana. Ne ohjaavat käytöstämme eri tavoin eri tilanteissa ja eri aikoina. Myös liiderillä voi eri johtajuuden tasot vaihdella tilanteiden mukaan. Joissain tilanteissa on myötätuntoisen johtajuuden paikka, toisessa tilanteessa tarvitaan vaikuttamista, suostuttelua tai rohkeaa ja karismaattista eteenpäin vievää otetta.

Koulut ja työpaikat muokkaavat voimakkaasti ihmisten käytöstä palkitsemalla tietystä ja rankaisemalla toisenlaisesta käytöksestä. Meillä voi olla tuhansia erilaisia käsityksiä itsestämme, mutta välttämättä läheskään kaikki niistä eivät vastaa sitä mitä oikeasti olemme.

Urheilun maailmaa on moni luonnehtinut foorumiksi, jossa saa onnistumisen kokemuksia silloin, kun muuten on rankkaa tai muuten elämä ei anna riittävästi haastetta. Urheilussa voi haasteita sovittaa itselleen sopivaksi ja lähteä tavoittelemaan omia unelmia yksin tai valmentajan kanssa yhdessä.

Urheilu ja luonto antavat monelle elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia silloin, kun muualta sitä ei saa. Meidän leireillä ihmiset ovat sanoneet parhaimmaksi asiaksi toiset ihmiset, yhteishengen ja ilmapiirin.

Palaute ratkaisee

Itsellemme tärkeiden ihmisten arviot meistä voivat määrittää meitä vielä pitkään kohtaamisten jälkeen, ja sen takia ei ole ollenkaan yhdentekevää miten annamme palautetta toisille. Joskus palaute on niin voimakasta, että palautteen vastaanottaja ymmärtää sen totuudeksi itsestään.

Voit myös olla suuri inspiraation lähde muille, siksi kaikkeen vuorovaikutukseen liittyy aina myös vastuu. Haluatko olla ihminen, jonka kohdattuaan toinen jatkaa polullaan entistä vahvempana? Vai oletko ihminen, josta muut ovat riippuvaisia, ja joiden huomiosta sinä olet riippuvainen? Tämä määrittää pitkälti oman johtajuutesi tason.

”Be strong, you never know who you are inspiring!”

Minkälainen on hyvä XC Party Master?

 •  Suhtautuu intohimoisesti oman ammattitaidon kehittämiseen
 • Haluaa kasvaa ihmisenä
 • Tiimipelaaja
 • Rakastaa luontoa ja luontoliikuntaa
 • Tärkeintä on olla liideri, oman elämän liideri sekä olla liideri siinä mitä tekee.

t. Päivi

XC Party Master, yhteisömanageri ja moottori

Päivi on viestinnän ja johtamisen valmentaja, e-learning spesialisti, virtuaalitiimien johtamisesta väitellyt tohtori ja yksi XC Partyn perustajista. Pirteä ja positiivinen Päivi on varsinainen ideanikkari ja visionääri, joka moottoroi XC Partyn toimintaa. Päivi harrastaa monipuolisesti luontoliikuntaa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *